asus-s-presso-co-je-male-to-je-mile
Hardware Článek ASUS S-presso - co je malé to je milé?

ASUS S-presso - co je malé to je milé? | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 12. 2004 00:00 22

Seznam kapitol

1. Krychlový ASUS: S-presso přichází 2. Vnitřní uspořádaní 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a závěr

Část uživatelů, kteří touží po malém přenosném počítači, sáhne často nakonec po některém z notebooků - i když ho ve skutečnosti často ani nepotřebují. Ti, kteří chtějí jen kompatibilní, snadno přenosný a tichý počítač, si s notebookem zároveň musí koupit i nepříliš kvalitní displej (co naplat, kvalitní TFT panel ani drahý notebook nenahradí), malý disk (120GB je u notebooků už gigant) a velmi omezené možnosti rozšíření. Pokud to je zrovna váš případ, pak by Vás mohl zaujmout miniaturní počítač (tzv. SFF, Small Form Factor) Asus S-presso S1-P112.

Reklama

Nadšení z relativně nízké ceny a poměrně kvalitního čipsetu i865 trochu zchladí vstup do BIOSu. Nenaleznete zde prakticky žádné taktovací možnosti. To není pro ASUS typické, dokonce i mezi SFF (malý faktor) počítači nalezneme nějaké taktovací možnosti.

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

BIOS umožňuje u speciálních procesorů změnu násobiče, nemůžete však změnit frekvenci FSB. Ta je systémem detekována a nastavená automaticky. Overclocking, tento módní "sport", si majitelé S-pressa budou muset odpustit.

Testy a závěr

Systém jsem osadil Pentiem 4 / 3.2GHz (Northwood, 800MHz FSB, HyperThreading) a 2x moduly paměti DDR 400 /2.5, 3, 3 (1GB celkem). Sparing partnerem byla základní deska ASUS P4P800 (s čipsetem i865PE a aktivovaným PAT). Grafickým akcelerátorem byl ATI Radeon 9800 (Triplex Eye Bomb).

Operační systém: Windows XP CZ SP1, ovladače Intel Inf Driver 5.05, ATi Catalyst 4.3.

aplikace ASUS P4P8T
S-presso
ASUS P4P800
Springdale i865PE
SiSoft Sandra 2004, Memory 4400 4750
SiSoft Sandra 2004, Aritmetic 9837 9852
Code Creatures (DX8) 3935 3985
3D Mark 2001 (DX7, 8) 16 350 16 950

Nebudu se tady dále rozepisovat - konstatuji jen, že výkon poměrně přesně odpovídá použitému čipsetu i865-G.

Akcelerační funkce PAT není zapnutá (ale to by se mohlo změnit v dalších verzích BIOSu) a z toho plyne výkonová ztráta cca 3-4% tam, kde hodně záleží na propustnosti paměti. Na druhou stranu systém strčí do kapsy veškeré jednokanálové počítače. Čipové sady SiS 650, 651, 658, Intel i848, 845PE nejsou pro nového Terminatora výkonovými konkurenty.

Poznámka: kvalita obrazu integrovaného akcelerátoru byla pro nás příjemným překvapením, obraz byl srovnatelný se současnými grafickými kartami úrovně GeForce FX 5200.

Instalace

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

S-presso S1-P112 - co můžete osadit:

  1. procesor Intel (Socket 478, Pentium 4 / Celeron),
  2. paměti DDR 333 nebo DDR 400,
  3. disk 3.5", ATA nebo SerialATA (až 400GB),
  4. optická mechanika (CD/DVD+/-R/RW),
  5. karty AGP (grafika), případně PCI

Protože je systém už předmontován (a to včetně kabelů), je celková kompletace snazší než stavba celého počítače. Nemusíte instalovat základní desku, mechanika FDD a kablíky k portům a čelnímu panelu jsou na místě. Přesto i zde budete potřebovat jistou dávku trpělivosti a zručnosti...

ASUS S-presso - co je malé to je milé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu se mi líbil prostor pro případné grafické karty AGP - až na pár kabelů (které v těchto malých počítačích vedou k portům tam a zpět) je k dispozici poměrně velký, téměř standardní prostor. Po osazení karty ATi All-In-Wonder by se S-presso mohlo proměnit v zajímavý multimediální "kombajn".

Poznámka: uvnitř počítače jsou k dispozici kolejničky pouze pro jediný harddisk.

Závěr

ASUS je s tímto modelem evidentně na správné cestě. Počítač je malý, tichý a elegantní (většinou se líbí). Nemá sice obrovské možnosti rozšíření, ale to důležité: velký a rychlý pevný disk (np. 200GB s 7200ot/s), paměti DDR, DVD+/-R/RW paličku a relativně výkonnou grafickou kartu zde můžete pohodlně osadit.

Jako zápor bych viděl poměrně starou platformu. Dnes jsou "IN" procesory AMD Athlon 64 a grafické karty PCI Express. Na druhou stranu - kdoví, možná že na rýsovacích prknech v ASUSteku...

ASUS tento model nazývá řešením pro hráče - dokáži si představit, že s takovým PC lze úspěšně vymetat LAN party. Na druhou stranu S-presso je řešení i pro ty, kteří požadují to, co už bylo řečeno v úvodu: malý, kompatibilní, snadno přenosný a tichý počítač...

Poznámka: Jsem zvědavý, jak bude vypadat multimediální verze, S-presso S1-P111. Pokud se podaří udržet nízkou hlučnost, mohl by být právě takový počítač vhodným společníkem do obývacího pokoje...

Asus S-presso S1-P112 zapůjčila společnost LEVI, které tímto děkujeme

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama