Asus TUF Radeon RX 7900 XT: Obrněnec se špičkovým chladičem
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Asus TUF Radeon RX 7900 XT: Obrněnec se špičkovým chladičem

Asus TUF Radeon RX 7900 XT: Obrněnec se špičkovým chladičem | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

13. 1. 2023 08:39 70

Seznam kapitol

1. Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XT O20G: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 (OC)
11. Boost v F1 22 (silent) 12. Boost v Metro Exodus (OC) 13. Boost v Metro Exodus (silent) 14. Boost ve World of Tanks (OC) 15. Boost ve World of Tanks (silent) 16. Spotřeba, teploty, hlučnost 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

AMD u referenčního designu vsadilo na kompaktní rozměry, Asus při konstrukci svého Radeonu RX 7900 XT z řady TUF raději na dosažení špičkových provozních vlastností. Výsledek je gigantická karta, která trumfne referenční chlazení minimálně o dvě třídy.

Reklama

Závěr

Z hlediska návrhu a konstrukce je Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6 řešení, kterému není co vytýkat, lze jen chválit. Díky výkonům chladiče i nastavení regulace se zařadí k nejtišším RX 7900 XT na trhu, a to i ve výkonnějším režimu. Teploty čipu jsou přitom na nízkých hodnotách. Ani cívky na tom nebyly nijak špatně, opět je otázkou, jestli jsem narazil na lepší kus, anebo na tom má nějakou zásluhu konstrukce. Při otestování jednoho kusu se to nedá posoudit.

Někomu mohou komplikovat život velké rozměry karty kvůli tomu, že je pak zapotřebí větší skříně, ale už jsem se zařekl, že výrobcům nebudu vyčítat. pokud dají na kartu obrovský pasiv, protože čím větší plochu žeber má, tím tišeji se karta dá uchladit – za mě je to jednoznačně plus.

Problém, kvůli kterému se vám bude nákup většiny nereferenčních RX 7900 XT příčit, je cena. Řada z nich se totiž dostane na úroveň levných modelů RX 7900 XTX. Tady to v AMD opravdu nezvládli, výrobci si často na karty s výkonnějšími chladiči a lepší výbavou přiráží 50–150 dolarů, a při 100dolarovém rozdílu mezi RX 7900 XT a RX 7900 XTX nemají zrovna velký prostor na nějakou cenotvorbu. I TUF už se tak dostává i při doporučené ceně na částky srovnatelné s Radeony RX 7900 XTX. A to si na něj Asus tentokrát ani nepřirazil tolik, dva a půl tisíce za v podstatě dvakrát větší chladič, předimenzované napájení, duální BIOS a ve výsledku spičkové provozní vlastnosti není vedle ostatních karet žádná enormní částka.

Jenže když si na to ještě kvůli vysoké poptávce v prvních vlnách přirazí pár tisíc navrch obchodníci, tak už se i s modelem, který má začínat na doporučených pětadvaceti tisících, dostávají přes třicet. Poměr cena/výkon pak za moc nestojí ani vedle RTX 4080, kterou stále většina lidí považuje za předraženou. Ale to se po pár týdnech snad nějak srovná.

Jinak je provedení karty od Asusu na špičkové úrovni, asi jen málokterý z modelů, řekněme ze středu nabídky RX 7900 XT, nabídne víc. Hodně to kazí ale poměr cena/výkon vedle RX 7900 XTX, proto mu dám bronzové ocenění a vám doporučím raději připlatit na TUF RX 7900 XTX a pokud budou i za nějaký čas ceny přes třicet tisíc, případně i zvážit nákup RTX 4080 v závislosti na tom, jak moc vás zajímá ray tracing a DLSS 3.

Zarazilo mne, že navzdory vyšším taktům, než měla testovaná karta od Sapphire, se výkon významně neliší navzdory tomu, ale s takty a nastavením boost si asi ještě pohrajeme v samostatném článku.

A ještě musím připomenout stále nevyřešený problém se spotřebou karty bez 3D zátěže v méně obvyklých kombinacích rozlišení a obnovovací frekvence, ale ten snad AMD brzo napraví.

Asus TUF Radeon RX 7900 XT: Obrněnec se špičkovým chladičem
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6
KLADYZÁPORY
Vyšší výkon než RTX 4070 Ti a RX 6950 XTCena blízká základním modelům RX 7900 XTX
20 GB pamětiZatím v obchodech výrazně nad doporučenou cenou
Výkonný chladič s extrémní rezervouVe standardním nastavení stejný výkon jako referenční karta navzdory vyšším taktům
Energetická efektivita proti kartám minulé generaceNemusí se vejít do menších skříní
V zátěži mimořádně tichý, v tichém režimu neslyšné chlazeníVedle RX 7900 XTX nezajímavý poměr cena/výkon
DisplayPort 2.1 
Doporučená cena s DPH: 28 000 Kč

Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6 nabízí špičkové provozní vlastnosti a bude patřit k nejlepším modelům RX 7900 XT na trhu, s jeho nákupem neuděláte chybu. Kazí to však cenovka, která atakuje úroveň výkonnějšího a lépe vybaveného Radeonu RX 7900 XTX, proto mu udělujeme bronzové ocenění.

Asus TUF Radeon RX 7900 XT: Obrněnec se špičkovým chladičem
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama