asus-wl-hdd-skloubeni-wifi-s-externim-diskem
Sítě a Internet Článek ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

24. 3. 2005 00:00 13

Seznam kapitol

1. WL-HDD - k čemu je ta krabička dobrá? 2. WL-HDD 2.5 - co je uvnitř... 3. WL-HDD - testy a závěr

Je zajímavé sledovat, jak původní drahé profesionální technologie postupem času pronikají až do domácností. 64-bitové procesory, bezdrátové sítě a jiné "velkofiremní" technologie se dnes stávají běžně přístupnou věcí... V této souvislosti se můžeme klidně začít učit i další profesionální zkratku, NAS (Network Attached Storage - síťový "ukládací" prostor). Užitečné zařízení s touto funkcí si dnes totiž můžete pořídit za batru 2900 Kč bez DPH. Asus WL-HDD nabízí funkce bezdrátového přístupového bodu (AP), síťového externího disku, mediaserveru i externí databanky pro ukládání obsahu flash pamětí...

Reklama

WL-HDD se prodává jako svého druhu polotovar - i když může pracovat "tak jak je" a sloužit jako AP (přístupový bod), svou funkčnost rozvine teprve po doplnění 2.5" pevným diskem. V praxi lze osadit prakticky jakýkoliv "notebookový" pevný disk do kapacity 160GB.

Celé zařízení vypadá jako malý exkluzivní externí USB disk: základem je hliníková kapsa,
do které se zasouvá deska s elektronikou (procesory jsou dole a nahoře je prostor pro 2.5" disk):

Gumové podložky slouží k pružnému uložení disku...
i Zdroj: PCTuning.cz
Gumové podložky slouží k pružnému uložení disku...

Podle dokumentace WL-HDD podporuje souborové systémy FAT, FAT32, NTFS (pouze čtení) a Linuxové EXT2 a EXT3. Bylo by tedy možné použít naformátovaný disk, doporučujeme však vsadit na jistotu a disk rozdělit / formátovat interní utilitou. Ta vytváří oddíly systému EXT2 o velikosti maximálně 40GB (oddílů může být několik). Sdílení dat je ve všech případech transparentní - je tedy jedno, jaký souborový systém používáte.

Je trochu škoda, že zabudovaný USB konektor nelze využít pro rychlé přímé připojení k internímu disku. Slouží pouze k již zmíněné funkci automatického stahování dat (Auto-Copy) z externích USB disků a čteček...

Interní logika

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz


Na horní straně je mimo disku ještě napájecí část a baterie pro chod hodin nezávislý na externím napájení...

Vlastní instalace disku je dětský snadná - z pouzdra vysunete základní desku, disk zasunete do konektoru, z druhé strany dotáhnete tři šroubky a celek zacvaknete zpět do pouzdra.

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Základem elektroniky je procesor Broadcom BCM4702 (embedded MIPS32 procesor) + čip BCM4306KFB (WiFi) doplněný diskovým řadičem Promise PDC20265R. O 10/100 Ethernet se stará čip Realtek RTL8201CP a celek doplňuje 16MB RAM a 4MB paměti Flash.

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace - první zapnutí

Pokud po instalaci disku a případném připojení konektoru Ethernet připojíte napájení, proběhne proces, který se snaží o inteligentní připojení do současné sítě. Nejdříve se zjišťuje, je-li v LAN server přidělující automaticky klientům adresy IP (DHCP), pokud ne, tak se nastaví automaticky 19.168.1.220. U bezdrátové části proběhne podobný proces, nejdříve se hledá vhodný AP, ke kterému by se zařízení mohlo připojit jako klient. Jestli taková síť není nalezena, přepne se WL-HDD do režimu otevřeného AP s identifikátorem SSID "WL-HDD".

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Proces autodetekce je vítaný a užitečný, zbytek administrace totiž probíhá pomocí webového rozhraní...

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Heslem zabezpečené webové rozhraní umožňuje nad WL-HDD 2.5 prakticky plnou kontrolu. Nastavení jednotlivých položek je celkem logické (tedy až na to, že nestačí kliknout na Save, některé změny vyžadují Finish a následný restart systému, což trvá asi 30 sekund), komunikace probíhá, jako obvykle, v angličtině.

K dispozici jsou tyto oddíly menu a stránky:

  • nastavení WiFi - Wireless (Interface, Bridge, Access Control, Adv., Client Mode),
  • konfigurace IP - IP Config (LAN, DHCP server),
  • disk a sdílení - Storage Setting (Shared Nodes, Disk Tool),
  • systém - System Settings (Change Password, Firmware Upgrade, Factory Default),
  • status a reporty - Status and Log (Status, Wireless, DHCP Leases)

Vzhledem k tomu, že u takového zařízení je vždy co zlepšovat, potěší možnost snadné aktualizace firmwaru (my jsme upgradovali na 1.1.2.8).

Další alternativou je použití dodávané Windows utility, která umožňuje základní nastavení zařízení a nastavení sdílení:

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Po prvním zapnutí je Asus WL-HDD maximálně otevřeným zařízením (aby ho bylo možné snadno konfigurovat), je proto nutné co nejdříve nastavit odpovídající úroveň zabezpečení (změnit přístupové heslo, nastavit práva pro část WiFi (šifrování) i LAN, nastavit práva pro sdílení dat...).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama