asus-wl-hdd-skloubeni-wifi-s-externim-diskem
Sítě a Internet Článek ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

24. 3. 2005 00:00 13

Seznam kapitol

1. WL-HDD - k čemu je ta krabička dobrá? 2. WL-HDD 2.5 - co je uvnitř... 3. WL-HDD - testy a závěr

Je zajímavé sledovat, jak původní drahé profesionální technologie postupem času pronikají až do domácností. 64-bitové procesory, bezdrátové sítě a jiné "velkofiremní" technologie se dnes stávají běžně přístupnou věcí... V této souvislosti se můžeme klidně začít učit i další profesionální zkratku, NAS (Network Attached Storage - síťový "ukládací" prostor). Užitečné zařízení s touto funkcí si dnes totiž můžete pořídit za batru 2900 Kč bez DPH. Asus WL-HDD nabízí funkce bezdrátového přístupového bodu (AP), síťového externího disku, mediaserveru i externí databanky pro ukládání obsahu flash pamětí...

Reklama

WiFi

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

WL-HDD dokáže bezdrátovou komunikaci šifrovat (64 a 128bit WEP, TKIP a volitelně AES jsou podporované pro WPA-PSK). Autentifikace zahrnuje tyto položky: Open System and Shared Key, Shared Key a WPA-PSK. Technologie Radius ani 802.1x nejsou podporovány.

Můžete nastavit filtrování MAC adres a v záložce "Advanced" nastavit fragmentaci RTS Treshold a hodnoty DTIM a Beacon Period. Je zde také možné zapnout Frame Bursting (tato funkce je ve výchozím stavu vypnuta).

Test propustnosti WiFi

Provedli jsme malý test praktické propustnosti WL-HDD v režimu AP (54g v režimu Auto, Frame Busting vypnuto, šifrování vypnuto) proti síťové kartě Linksys WPC54G.

  • Uplink v místnosti (3m) - 22.2Mbps,
  • Uplink vedlejší kancelář (6m + 1 beton. zeď) - 11.4Mbps,
  • Downlink v místnosti - 16.4Mbps,
  • Downlink vedlejší kancelář - 14.8Mbps,

Byli jsme mile překvapeni tím, že po zapnutí šifrování jsme nezaznamenali prakticky žádnou ztrátu rychlosti. V místnosti při 128bit WEP jsme dosáhli rychlosti uplinku 22.1Mbps. Předpokládám, že zapnutím Frame Bursting bychom v případě kompatibilních zařízení mohli počítat s dalšími 20-30% procenty propustnosti navíc.

Podtrženo sečteno: i když WiFi / AP část nedosahuje úrovně nejkvalitnějších přístupových bodů, které jsou dnes na trhu, pohybuje se na velmi slušné "kancelářské úrovni". Pokud by se jednalo pouze o AP, asi bychom mohli recenzi tímto tvrzením uzavřít...

NAS - data na sítí

WiFi funkce jsou hezké, ale bez vlastností síťového externího disku (NAS) by se jednalo o docela běžný přístupový bod. Narozdíl od průmyslových systémů NAS jsou vlastnosti WL-HDD na základní úrovni - konfigurace je jednoduchá a přímočará, nedovolí ale pokročilé nastavení přístupových práv...

Poznámka: ve výchozím stavu je systém prakticky nezabezpečený, sdílí se vše a ke každému oddílu má přístup každý kdo je připojený. Pokud je právě to Vaším cílem, můžete část o nastavení NAS vynechat.

Pro pokročilé - NAS, Storage Setting

Po přípravě / vytvoření oddílů je vhodné vytvoření seznamu uživatelů (User List: User Name, Password) ve spodní části oddílu Shared Nodes. Jediným přednastaveným účtem je Guest a v základním nastavení umožňuje každému sdílet vše.

V horní části oddílu Storage Setting můžete definovat sdílené uzly (Shared Nodes) a nastavit název pracovní skupiny (Workgroup).

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

FTP režim

Sdílení pomoci FTP je ve výchozím stavu povoleno a nastaveno na anonymní přístup. Tuto volbu můžete změnit (FTP mode: Login to first partition).

Poznámka: Při promyšleném rozvržení oddílů a nastavení práv je možné provést konfiguraci tak (zápis i čtení), že bude vyhovovat většině uživatelů v kanceláří nebo v malé pracovní skupině...

Test propustnosti NAS

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz


parametry disku ST960821A - test v notebooku

Testovali jsme s diskem Seagate ST960821A (4200ot/min, 8MB cache), na sítí LAN 100Mbps (je tedy jisté, že propustnost nikdy nemůže překročit teoretickou mez 12 500KB/s).

  • Zápis, velikost záznamu 128kB: 1 241KB/s,
  • Zápis, velikost záznamu 18MB: 1 870KB/s,
  • Čtení, velikost záznamu 128kB: 1 920KB/s,
  • Čtení, velikost záznamu 18MB: 1 846KB/s.

Závěr

Testy ukazují, že Asus WL-HDD se příliš nehodí jako rychlý externí "datový sklad". Propustnost 1.5 - 2MB/s spíše odpovídají propustnosti WiFi sítě (700MB obraz disku CD bychom nahrávali déle než 6 minut). Vzhledem k tomu, že stejný disk jsem testoval v notebooků (propustnost 27.2MB/s), je evidentní, že propustnost WL-HDD je limitována spíše elektronikou.

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu nabízí ASUS WL-HDD 2.5 zajímavý a unikátní mix vlastností WiFi + NAS. Pokud se Vám hodí firemní / domácí přístupový bod WiFi / LAN se síťovým úložným prostorem (a kopírováním z USB Flash disků), pak je WL-HDD nejlepší volbou - nic jiného, tak malého, tichého, snadno konfigurovatelného a levného neseženete.

Poznámka: ASUS WL-HDD získal na Invexu 2004 ocenění Křišťálový disk v kategorii Komunikační technologie.

Samostatnou kapitolou je konfigurovatelnost a upgradovatelnost - embedded Linux, interní disk, dostupnost zdrojových kódů a průmyslový procesor MIPS 32 jsou zárukou toho, že takové zařízení bude žít dalšími (případně upravenými) verzemi firmware. Je tedy možné, že už dnes nabízí WL-HDD vlastnosti, které jsem v této recenzi nepopsal. Dobrou výchozí stránkou pro hacking je forum "Chupa.nl".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama