ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 1. 2022 17:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing, prohlídka šasi 3. Parametry vnitřností 4. Test výkonu a kamery 5. Závěr

Nový rok začneme díky ASUSu velmi stylově. Tentokrát si pro nás totiž připravil na první pohled obyčejný notebook na doma či do kanclu, ovšem se třemi skrytými vychytávkami. Tou zjevnou je OLED displej s parádním kontrastem a HDR režimem a zvláštní interaktivní touchpad. Velikým překvapením uvnitř 14palcového drobečka je dedikovaná grafika od Nvidie.

Reklama

Za poslední měsíc mi prošly rukama tři notebooky značky ASUS. Žádný z nich nebyl herní a všechny stroje byly určené pro nenáročné kancelářské a domácí použití s možností si sem tam střihnout nějakou tu nenáročnou hru. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, ale i když všechny notebooky měly stejné vnitřnosti, hodně se lišily v další výbavě. Expertbook B5 Flip byl speciální v tom, že byl maličký a šel v mžiku předělat na tablet. Chybějící numeriku mu dokázal z části nahradit touchpad. Oproti tomu Expertbook B1 B1500 byl klasický 15palcový notebook bez větších technických vychytávek, zato ale s promyšleným chlazením. 

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zenbook UX5400E není ani obyčejným notebookem, ani jej nelze přizpůsobit plně tabletovému provozu otočením monitoru o 180 stupňů. Je však osazený dotykovým displejem OLED s nativním rozlišením 2880 × 1800 a Smartpadem s rozlišením 2160 × 1080 bodů. SmartPad je v podstatě druhý dotykový displej notebooku, který byl vyměněn za klasický touchpad. Dá se používat mnoha způsoby včetně samozřejmě klasického režimu touchpad. Nahradit může ale i kalkulačku, numerickou klávesnici, zvládne přehrát video nebo posloužit jako interaktivní ovladač ke všem možným aplikacím. Nejedná se o převratnou technologii roku 2022, Zenbooky byly tímto dotykáčem osazovány už v roce 2018, tím spíš nedokážu pochopit, proč se ke stejnému řešení neuchýlili všichni ostatní výrobci. Přeci jen, klasický touchpad už je v době dotykových telefonů naprosto zastaralá věc a pro uživatele notebooku přeci jen příjemná přidaná hodnota. 

Asus Zenbook najdete na obchodech ve dvou variantách. Testovaná konfigurace osazená procesorem Core i5 se prodává za necelých 35 000 korun, dražší varianta za necelých 41000 Kč je vybavena osmivláknovým Core i7. Oba modely jsou osazeny 16 GB DDR4 RAM i 512 GB nvme diskem. Pojďme se tedy podívat na další parametry a otevřít si krabici s levnějším testovaným kouskem. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama