ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem | Kapitola 3

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 1. 2022 17:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing, prohlídka šasi 3. Parametry vnitřností 4. Test výkonu a kamery 5. Závěr

Nový rok začneme díky ASUSu velmi stylově. Tentokrát si pro nás totiž připravil na první pohled obyčejný notebook na doma či do kanclu, ovšem se třemi skrytými vychytávkami. Tou zjevnou je OLED displej s parádním kontrastem a HDR režimem a zvláštní interaktivní touchpad. Velikým překvapením uvnitř 14palcového drobečka je dedikovaná grafika od Nvidie.

Reklama

Srdcem notebooku je procesor Intel 11. řady, konkrétně model i5-1135G7. Disponuje 8MB pamětí cache a čtyřmi jádry / osmi vlákny s frekvencí 2,4 GHz / max. 4,2 GHz při turbo boostu. Dražší model pohání Core i7-1165G7, který má 12MB cache a frčí na frekvenci 2,80 GHz, případně 4,7 GHz při maximálním turbo boostu. Oproti desktopovým procesorům mají tyto mobilní Intely extrémně nízkou spotřebu. Při maximální zátěži si vezmou 28 wattů, v režimu idle (třeba i při přehrávání videa) se příkon samotného CPU motá kolem 1 wattu a při běžné práci se pohybuje někde okolo deseti wattů. Detailnější informace jsou na screenu CPU-Z, případně na stránkách Intelu

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz

Integrovaná grafika Intel Iris XE Graphics porporuje rozlišení až 4K při 60 Hz přes HDMI. Díky  portům HDMI a USB-C Thunderbolt 4 tak můžete připojit hned dva monitory s 4K. Grafika si poradí s rozhraním DirectX 12.1 a OpenGL 4.6. Pokud ovšem potřebujete trochu toho grafického výkonu navíc, radost vám udělá Nvidia GeForce MX450 s 896 shadery a dvěma gigabajty vlastní paměti. Není to samozřejmě top tier grafika, ale na takového prcka stačí a už i leccos rozběhne. 

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz

Na základní desce je napájeno osm čipů LPDDR4x o velikosti 2 GB. Osazená paměť se tváří, že funguje ve quad channelu, respektive veškerý software to hlásí. Pravda je taková, že klasické DDR paměti komunikují s memory controllerem 64bit sběrnicí, paměti LPDDR4x posílají data dvěma cestami po 32 bitech a celková propustnost pamětí je obdobná jako u klasických DDR4 v dual channelu. 

Hlavní výhodou těchto pamětí je poloviční spotřeba proti plným DDR4. Úložný prostor je samozřejmě vyřešen NVMe SSD pro PCIE 3.0 Gen 3 x4 značky Hynix, konkrétně modelem HFM512GD3JX013N. Bohužel jsem v divokých vodách internetu k tomuto disku nenašel bližší specifikace, které se týkají životnosti. Budeme si tedy muset vystačit s rychlostními testy a životnost hodit za hlavu. Samozřejmostí je zabezpečení dat čipem TPM 2.0 pro případ odcizení či ztráty, který umožňuje šifrování například bitlockerem či předinstalovanými Asus softy. Reprodukci zvuku zajišťuje klasická integrovaná zvukovka Realtek Audio, zvuk ovšem pouští do repráčků harman kardon. Reprodukovaný zvuk má na notebook překvapivě kvalitní hloubky i výšky. Samozřejmě v porovnání s kancelářskými notebooky. Klasickým reproduktorům se pochopitelně nevyrovná, ale na mobilní zařízení je takové ozvučení super. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama