ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem | Kapitola 5

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 1. 2022 17:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing, prohlídka šasi 3. Parametry vnitřností 4. Test výkonu a kamery 5. Závěr

Nový rok začneme díky ASUSu velmi stylově. Tentokrát si pro nás totiž připravil na první pohled obyčejný notebook na doma či do kanclu, ovšem se třemi skrytými vychytávkami. Tou zjevnou je OLED displej s parádním kontrastem a HDR režimem a zvláštní interaktivní touchpad. Velikým překvapením uvnitř 14palcového drobečka je dedikovaná grafika od Nvidie.

Reklama

S notebookem jsem strávil celkem příjemný týden, využíval jsem ho spíše na klasickou kancelářskou práci, mimo jiné i pro psaní této recenze. S čím jsem byl nespokojený, to byla výdrž 63Wh baterie. Notebook jsem zvyklý používat na vysoký výkon a s plným jasem displeje, což mohla být také příčina, ale od notebooku s OLED displejem jsem čekal větší výdrž, co se týká mobilní živostnosti. Je pravda, že ani druhý displej v podobě Screenpadu té spotřebě příliš nepomáhá. 

Co se samotného Screenpadu týká, mít další displej místo touchpadu, respektive jeho součástí, je prostě pecka, která má široké využití. Obzvláště, když místo touchpadu používáte jako klasickou myš, může vám druhý displej usnadnit spoustu věcí. Můžete na něj třeba přetahovat aktuálně běžící aplikace, které lze ovládat buď dotykem nebo myší. Můžete na něm nechat běžet puštěné video, případně teamsovou konverzaci během schůzky, zástupce pro spouštění programů nebo ikony nahrazující klávesové zkratky. Vynalézavosti se meze nekladou. Někdo by to mohl považovat za nadbytečnou věc. Svým způsobem ano. Ale vzhledem k tomu, jak se dnešní technologie vyvíjí, bych to považoval spíše za součást elektronické evoluce. Takhle by měly v blízké budoucnosti vypadat všechny touchpady. 

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz

Dotykový displej OLED, to je jedním slovem paráda. A Asus si je toho vědom. Pokud deaktivujete vypínání obrazovky při nečinnosti, po nějaké době se na notebooku rozjede nádherný screen saver v podobě animace ve stylu defaultního pozadí, která vám dá naplno ochutnat sílu displeje.  Displej má rozlišení WQXGA+ 2880 × 1800 při 90 Hz a svítivost 400 nittů. Má vysoký kontrast 1 000 000:1 s vlastním barevným profilem. Barevná škála Gamut 100% DCI-P3 je pantone validated – má tedy certifikaci americké firmy Pantone vysokého barevného standardu. A skutečně, pustit si netflixový film nebo jen tak civět do pozadí, kde černá je opravdu černá, je pastvou pro oči. 

Přesně takhle bych si představoval, že by měly vypadat všechny notebooky budoucnosti. Možnost ovládat vše dotykem, zároveň ale nebýt ochuzen o luxus klasické klávesnice s touchpadem. Přitom si notebook zachovává svou lehkost, je tichý a v odolném, přesto hezky vypadajícím hliníkovém těle. Dedikovaná grafika sice není žádná hitparáda, ale ukrátit dlouhou chvíli nějakým víceméně aktuálním titulem se taky dá. Pokud vás testovaný notebook zaujal, recenzovaný model s procesorem i5 najdete na CZC za cenu 34 990 Kč, dražší varianta s CPU i7 nabízí CZC za 40 990 Kč.

Za zapůjčení notebooku děkujeme českému zastoupení společnosti ASUS. 

ASUS Zenbook UX5400E – výkonný prcek s OLED a Screenpadem
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama