ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu

ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 6. 2021 11:00 31

Seznam kapitol

1. Notebook Asus Zephyrus S17 2. Představení, balení a specifikace 3. Asus Zephyrus S17 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Asus Zephyrus S17 – Hardware III. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a teploty 8. Baterie a výdrž, spotřeba 9. Výkon procesoru Core i9-11900H 10. Testy herního výkonu RTX 3080 (140 W) 11. Závěr

Tento týden uvádí Asus na trh nový Zephyrus S17 s procesorem Intel Tiger Lake. Procesor výkonem překonává i nejvýkonnější mobilní Ryzen 5900, spolu s grafikou RTX 3080 tak dostáváme nejvýkonnější herní stroj kompaktních rozměrů.

Reklama
ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač Zephyrus S17 není od základu nový, jde o upgrade loňského modelu. Ten ale vzhledově vypadal jinak. Předchůdce jsem testoval v tomto článku. Dominantou byl speciální, vypínatelný numerický blok, zvláštně umístěná klávesnice a skvělý displej. Aktuální model roku 2021z našeho testu přinesl kromě hardware i novinky ve stavbě počítače. Displej je asi to jediné, co se nezměnilo. Zásadní je otevíratelné nasávání vzduchu pod klávesnicí. Jelikož jde o vlajkovou loď Asus s Intelem, jde samozřejmě o ve všech směrech luxusně vyrobený a zpracovaný počítač s adekvátně luxusní cenovkou.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava je perfektní. Hlavně počtem portů jsem byl překvapen. Dnes nebývá už často vidět LAN konektor, čtečka karet a dva výstupy na monitory. Navíc má počítač tři porty USB 3.2 a Thunderbolt 4, který zastane spoustu práce a připojených zařízení.

Na spotřebu se musíme podívat ze dvou směrů. Podívejte se do grafu spotřeby při plné procesorové zátěži, několika posledních, testovaných notebooků. Ryzeny 9 5900 jsou významně úspornější, přitom jen o kousek pomalejší. Ryzeny mají stále znatelně lepší efektivitu a poměr výkonu ke spotřebě. Tohle je ale primárně herní počítač, a zde mají notebooky a CPU od AMD i Intelu s RTX 3080 Mobile spotřebu skoro navlas stejnou. Mluvím o cca 200 W. U her se rozdíly stírají, navíc Intel nabídne o pár fps vyšší herní výkon. Aplikační výkon je efektivnější na straně AMD Ryzen 5000, hry o kousek lépe zvládne Tiger Lake.

Výdrž na baterii není nijak oslnivá. Běžné brouzdání webem nebo lehčí kancelář znamená výdrž kolem čtyř hodin. To není nic moc, viděli jsme mnohem lepší čísla, ale i horší. Je to čistý průměr, možná by to chtělo už větší akumulátor. Jak už bylo řečeno, je to herní stroj. Na baterii se stejně rozumně hrát nedá. Počítá se s připojením k síti.

ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Komponenty

Obraz je naprosto skvělý a ostrý. Hry si na něm budete užívat. Navíc má počítač mnoho profilů LCD displeje, které přesně padnou aktuálnímu použití (hry, film, práce). Grafická karta RTX 3080 je velice výkonná a její výkon stačí na cokoliv, když použijete DLSS dá se hrát plynule i Cyberpunk 2077 ve 4K. Procesor je pro hry dostatečný, stejně tak pro práci. Osm jader v plné zátěži nabídne nejvyšší možný mobilní výkon. Teploty procesoru jsou na Intel celkem solidní, jen ta spotřeba je vyšší. To už jsme ale probrali.

Paměť 32 GB je dostatečná, osazení základní 16 GB kapacity přímo na desku s příšerným časováním je ale velké zlo. Bohužel se z toho stává standard. Disková výbava je luxusní. Počítač má tři sloty M.2 PCIe 4.0. V nich sedí trojice disků Samsung pro PCIe 4.0 NVMe v RAID. To nám dává doslova brutální hodnoty čtení i zápisu. Kapacita 3 TB už je navíc slušná. Osobně bych nechal v RAID jen dva disky a třetí slot osadil nějakým větším diskem NVMe. To by byla rozumnější konfigurace.

Hlučnost notebooku je vyšší a při hraní jej bezpečně uslyšíte. Pokud ale při práci zatížíte jen procesor, je solidně tichý. Hlučnost herní je samozřejmě vyšší. Nejde ale o nic tragického, i obyčejná sluchátka vám bez potíží postačí k eliminování hluku. Za mě jde o jeden z nejtišších herních highendů, co jsem za poslední roky testoval.

Osobní názor

ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný počítač má jen jednu chybu, extrémní cenu. Za 120 000 korun už si můžete vybrat v podstatě cokoliv. Na druhou stranu dostanete nejvýkonnější herní 17" notebook na trhu, který je navíc celkem tichý a nabízí bohaté možnosti připojení a rozšíření. Nejvýkonnější CPU i GPU jsou zárukou solidního hraní ještě dlouhou dobu.

Je ale nutné přiznat, že když si pořídíte podobný 17" notebook s procesorem AMD Ryzen 9 a RTX 3080, dostanete to samé za lepší cenu i s nižší spotřebou v zátěži procesoru. Model Zephyrus S17 s Tiger Lake je určen jen pro ty, kteří chtějí maximální výkon i výbavu bez ohledu na cenu. I když proti jiným strojům získají jednotky procent výkonu navíc a připlatí desítky tisíc. Volba je na zákazníkovi.

ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech Republic

ASUS Zephyrus S17: Intel zpět na vrcholu mobilního výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama