Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje

Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 2. 2019 03:00 60

Seznam kapitol

1. Teplo? Nežádoucí! 2. Jednu zářivku a plynovou masku, prosím 3. Jedině LED! 4. Dokud taky nechcípne 5. Železo, sklo a trocha wolframu 6. Hlavně recyklovat

Před deseti lety nastal počátek konce žárovek. Škodily životnímu prostředí, takže se ve velkém začaly nahrazovat ekologickými zářivkami. Jenže zářivky obsahují jedovatou rtuť, která může uniknout. A když máte hodně mrtvých zářivek, máte problém. Takže je nahradíte světelnými zdroji s LED. Jenže když už máte těch mrtvých světel s LED moc...

Reklama

Žárovka zde měla přece jenom některé výhody – jde v podstatě jenom o železo, sklo a wolfram. Sklo se časem změní na písek, železo zoxiduje a wolfram je velmi špatně rozpustný a tím pádem biologicky nevýznamný.

Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud sám sebe nešálím, z celé žárovky je biologicky relativně největší problém olovo, které se objevovalo jako součást olovnatých pájek. Jinak je z hlediska toxicity bezproblémová a zdraví člověka neohrožuje, pokud neuděláte něco šíleného a například se ji nepokusíte vložit do úst anebo jiných otvorů.

Železné zábradlí před naší školou bývá příčinou úrazů. Kovové předměty se vlivem mrazu stávají lepkavými….

Tohle jsou věci, které se ve zjednodušeném narativu ekověštců neobjevují. Ti neustále oslavují výhody jako dlouhá životnost a nízká spotřeba. Nízká spotřeba je o něco lepší než u zářivek, dlouhá životnost závisí na mnoha faktorech, jako je teplota, kvalita (levné LED diody umí umřít velmi rychle) a životnost doplňkové elektroniky. Protože v tom je elektronika, nejsou EMP rezistentní – a do značné míry jsme závislí na jejich dovozu, což by se v případě nějakého konfliktu mohlo stát problémem.

Myslíte si, že to není pravda? Představte si, že si Američané začnou s Čínou hrát na vojáky v Jihočínském moři. Jak by se konflikt v jihovýchodní Asii podepsal na dostupnosti svítidel u nás? Na základě zkušeností s thajskou harddiskovou krizí (2011) a větrákovou krizí z předminulého roku si myslím, že opravdu katastroficky. Pak samozřejmě záleží i na tom, zda si můžete svítidla nakoupit do zásoby. General Electric tvrdí, že skladová životnost žárovek je neomezená, což neplatí ani pro zářivky, ani pro ledky: Jejich komponenty stárnou, i když leží na polici – hlavně kondenzátory.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama