Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje

Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 2. 2019 03:00 60

Seznam kapitol

1. Teplo? Nežádoucí! 2. Jednu zářivku a plynovou masku, prosím 3. Jedině LED! 4. Dokud taky nechcípne 5. Železo, sklo a trocha wolframu 6. Hlavně recyklovat

Před deseti lety nastal počátek konce žárovek. Škodily životnímu prostředí, takže se ve velkém začaly nahrazovat ekologickými zářivkami. Jenže zářivky obsahují jedovatou rtuť, která může uniknout. A když máte hodně mrtvých zářivek, máte problém. Takže je nahradíte světelnými zdroji s LED. Jenže když už máte těch mrtvých světel s LED moc...

Reklama

Věčné ekopřátelství se zářivkou končí, zradila budování rozvinuté ekologické společnosti a skončí na seznamu zrádců. Její ortel je podepsán, technologie je odepsána. Každý, kdo bude tvrdit, že nám někdy byla zářivka podsunována coby řešení našich ekologických problémů, bude převychován v Ministerstvu ekolásky. Heslem dne je ledka!

Promiňte, ale já to fakt nemůžu psát normálně, protože je to tak blbé, že se u toho směju. V dobách, kdy se táhlo na žárovku, už samozřejmě existovala LED svítidla. Několik jich už od těch dob mám, včetně klasických čínských „hroznů“, tedy svítidel, která nahrazují nedostatečný zářivý výkon velkým počtem diod. Proto jsem LED technologii nepovažoval za univerzální samospasení.

Jaké jsou s tím problémy? Za prvé, je dost náročné najít opravdu výkonnou ledku. (Nebudu používat pojem LED žárovka, jelikož světlo tam nevzniká žárem. V ledce vzniká světlo z LED diody, takže ledka.) Prdítka a světlušky se najdou všude, ale to je tak do stolní lampičky, do koupelny. Za druhé, výkonné ledky jsou drahé. Levně seženete tak ekvivalent 60W žárovky – výkonnější světla jsou složitější a paradoxně mají problém s chlazením, protože výkonné ledky přece jenom vydávají ztrátové teplo, které čipům opravdu, ale opravdu nedělá dobře. Zatímco mezi malými světly si vyberete snadno, tak u těch výkonných ne – a připravte si tak dvě, tři stovky za kus.

20W LED od Emosu v uzavřeném světle upečete ve vlastní šťávě
i Zdroj: PCTuning.cz
20W LED od Emosu v uzavřeném světle upečete ve vlastní šťávě

S tím přímo souvisí třetí problém – totiž že výkonná světla bývají divná. Jako fakt hodně divná, protože musí nějak ztrátové teplo vyzářit, takže se dělají desky, disky, pásky anebo trubice. Anebo divoká umělecká díla. Nic proti – ale když už jsme museli střelit do hlavy klasické žárovky, přece jen jsme dostali náhradou zářivky s uspořádáním „tornádo“, tedy trubicí svinutou do spirály, která se tak nějak vešla do prostoru, kde dříve pobývala žárovka. U výkonných ledek nepanuje až taková jistota, že je dáte tam, kam chcete – takže se budete muset smířit s méně výkonnou anebo budete mít omezený výběr.

Balada o žárovce / zářivce / ledce aneb hledání zeleného ráje
i Zdroj: PCTuning.cz

Nic z toho neplatí v případě, že si budujete systém osvětlení zcela nanovo. LED pásky mají tu hezkou vlastnost, že si je můžete natvarovat přesně tak jak chcete, takže představují super osvětlení pro pracovní stůl anebo do kuchyně. Pro kanceláře se dělají velké osvětlovací panely. Pro kutily a ty, kteří si za to zaplatí, nabízí ledky možnost tvořit světlo přesně tak, jak si ho představují. To je na té technologii príma, i když zatím přece jenom leze do peněz. A také životnost je problematická, pokud v úsporném záchvatu sáhnete po levných výrobcích – mám LED strom a levné LED lampičky z Dealextreme – a co chvíli na nich nějaká dioda chcípne. Po letech vypadá jejich „kukuřice“ už poměrně dost vyzobaně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama