Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno

Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 5. 2023 21:30 6

Seznam kapitol

1. Co budou lidé s AI dělat 2. Co se dá zneužít, to se i zneužije 3. Každý musel nějak začít 4. Pohroma pro drobné tvůrce 5. Vyzkoušet to musíme

Ať už si o současné AI myslíte cokoliv, faktem zůstává, že jednou se populační betatest udělat musí. Nejde jen o to, jak ji lidé využívají, ale na co ji využívat chtějí. A to, že se pro betatest používá hlavně kecací a malovací AI, vlastně znamená, že na betatest jdeme od správného konce.

Reklama

Nebudu si hrát na Děda Vševěda, protože jsem se zrovna v téhle oblasti už mnohokrát zmýlil a také jsem akceptoval spoustu zásadně se mýlících názorů. O to je ale podle mě důležitější onen veřejný betatest, který probíhá dnes, protože ten nám hodně řekne, jak se přesně umělá inteligence bude zapojovat do našich životů.

Ono to nakonec možná nebude vůbec dramatické – například umělá inteligence u novějších robovysavačů umí mapovat byt, takže ve finále ví, kde čistit častěji, protože tam pácháte víc nepořádek – a kam naopak nemá lézt vůbec, protože se tam do něčeho stále zamotávají kartáče. Takže je možné, že se v praxi setkáme spíš s větším množstvím specializovaných aplikací, než aby se rovnou mířilo k AGI.

Zadetekoval jsem i experimenty s chatboty, které by z nich udělaly osobní kouče a terapeuty, což může být v moderní atomizované společnosti velké plus. Samozřejmě, jakmile přijdou ti dobří, přijdou s nimi i ti zlí – ale právě proto to musíme zkusit naostro, nemůžeme AI nástroje držet stále zavřené v laboratořích. 

Já se osobně asi nejvíc těším na tlumočníky a překladatele, protože jako milovník obskurních filmů z dalekého konce světa bych rád věděl, o čem je přesně tenhle indonézský film a tamten arabský seriál – přičemž je jasné, že profesionálního překladatele na celý seriál pro své pobavení zaplatit nemůžu. Ale rád bych věděl, o čem to je!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama