Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno

Betatest umělé inteligence na lidech běží naplno | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 5. 2023 21:30 6

Seznam kapitol

1. Co budou lidé s AI dělat 2. Co se dá zneužít, to se i zneužije 3. Každý musel nějak začít 4. Pohroma pro drobné tvůrce 5. Vyzkoušet to musíme

Ať už si o současné AI myslíte cokoliv, faktem zůstává, že jednou se populační betatest udělat musí. Nejde jen o to, jak ji lidé využívají, ale na co ji využívat chtějí. A to, že se pro betatest používá hlavně kecací a malovací AI, vlastně znamená, že na betatest jdeme od správného konce.

Reklama

Oblastí, o které jsem už psal dříve, jsou nižší patra lidí, kteří se živí psaním. Zatím jde hlavně o copywriting, psaní dopisů, přepisování zpráv ze zdrojů a podobně, u kterých je automatizace prakticky jistá. Problém je v tom, že taková náhrada asi zlevní náklady, ale nebude to unikátní cesta, která by firmy pozvedla. Tam by mělo platit opačné pravidlo, totiž že nabízejí službu tak pokročilou, že si za ni budou zákazníci připlácet. To ve finále stejně otřese mediálním trhem a rozdělí ho na segment, který přežívá na nízkých nákladech – a pak na média s přidanou hodnotou, za která budou zákazníci ochotní platit.

Je prakticky jen otázkou času, kdy tohle samotné zasáhne i tvorbu hudby a videa. AI dnes skládá velice schopně – a pokud je kritériem zadavatele cena, je to velká rána pro skladatele, kteří už dnes mají obrovskou konkurenci a v podstatě se musí stát členy nějakých licencujících servisů, které nabízí balíky hudby, sami to nemají šanci přežít.

Příchod videa bude komplikovanější, ale také se stane. Můžeme čekat nástroje, které dokážou správně zvládat střih, úpravy obrazu, denoising, color grading a inteligentní kompresi podle obsahu scény. To opět zjednoduší rutinní práci se střihem – a ze střihače se stane spíš umělecký vizionář. Dnes, kdy poptávka po střihu převažuje nabídku, je tohle velké zjednodušení, i když to dost možná znamená, že videogenerace, která nám právě vyrůstá, doroste do světa, kdy jejich schopnosti nebudou už zvlášť ceněné.

A pak přijdou na řadu další specializovaná povolání včetně stavařiny a konstrukce, protože už dnes dokáže AI navrhovat komponenty velmi kreativně, dokonce na to jde možná ještě odvážněji než lidé – jak ukazují například evolved antény. Můžeme počítat s tím, že zvláště když bude zadání neortodoxní a bude se vymykat naší zkušenosti, jako návrh komponent pro konkrétní kosmická prostředí, budou výsledky AI lepší než u konstruktérů.

Jsme v situaci, kdy bychom měli bedlivě sledovat, jaké aplikace se budou objevovat a jaký dopad budou mít na trh práce. Ta věc se stane, je absurdní popírat, že už se částečně neděje – jenomže hlasy, které sleduji, se nemohou shodnout na tom, co se přesně stane a jaké to bude mít přesně důsledky. Jedni říkají, že nástup AI udělá lidskou práci cennější, další říkají, že naopak hodnota celého trhu práce poklesne a zase jiní pak tvrdí, že dojde ke vzniku velkého příkopu mezi nejslabšími a nejlepšími, protože s tím, jak budou experti „nedorůstat“, protože nebudou juniorní pozice, bude cena expertů stále vyšší a vyšší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama