Bez nostalgie, bez médií a stále online, nebo nic: Přichází konec éry retro?
i Zdroj: depositphotos.com
Hry Článek Bez nostalgie, bez médií a stále online, nebo nic: Přichází konec éry retro?

Bez nostalgie, bez médií a stále online, nebo nic: Přichází konec éry retro? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 9. 2022 15:00 3

Seznam kapitol

1. Budoucnost minulosti 2. Digitální distribuce a nové formy vývoje 3. I retro může zmizet 4. Online vždycky? 5. Nespoléhat na firmy

Dnes se nacházíme uprostřed retrovlny. Staré platformy, hry a celková estetika sedmdesátých až devadesátých let láká i fanoušky, kteří ji sami nezažili. Postupně se ale blíží zeď tvořená digitální distribucí: Má ji retro šanci přežít?

Reklama

Takže nakonec je docela pravděpodobné, že péče o retrohry zůstane na bedrech retrokomunity, ale také hackerů, kteří budou muset software upravit tak, aby běžel na emulátorech. Korektně cracknutý software je asi nejlepší pro retrohraní na emulátorech už dnes – a zdá se, že význam crackování retra jenom poroste.

To, co mě na filmu Not For Resale zaujalo asi nejvíc, je představa, že se nesmíme spoléhat na to, že by velké firmy pro zachování historie cokoliv udělaly. Některé uvolní hru, některé uvolní i zdrojáky a také assety, ale spoléhat na to nelze – a navíc se patrně ztratí pracovní verze a návrhy. A co s tím? Prý se musíme smířit s tím, že nejlepší je krást v práci: Nevyhazovat dokumenty, artefakty a schovat je doma do doby, kdy už to bude irelevantní a bude to moci skončit v muzeu. 

No, možná to je pravda!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama