Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI
i Zdroj: depositphotos
Sítě a Internet Článek Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI

Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 11. 2023 06:45 15

Seznam kapitol

1. Kdo to řídí? 2. Časová osa a nová rada 3. První a druhá teorie: Etické nebo osobní spory 4. Třetí teorie: Snaha o záchranu lidstva před superinteligencí 5. Čtvrtá a pátá: Klasický korporátní souboj či převrat 6. Tak co se zatraceně stalo?

Aby bylo jasno, nikdo kromě lidí z původní správní rady organizace OpenAI a (možná) Sama Altmana doopravdy neví, co se stalo. Všichni ostatní o tom vědí kulové, my také – ale na rozdíl od ostatních vás nebudeme nutit za spekulace platit a podělíme se s vámi o ně zadarmo.

Reklama

Časová osa toho, co se stalo, vypadá takto:

  • pátek 17.11. – Board si zve Sama Altmana na jednání, kde mu dá padáka. Následně OpenAI vydává zprávu o změně ve vedení, jako dočasnou CEO jmenuje Miru Murati, která pracovala na pozici technické ředitelky.
  • sobota 18.11. – Do světa pronikají první spekulace o tom, proč byl Altman vyhozen – objevuje se spekulace o tom, že OpenAI dosáhla AGI, že Altman byl přistižen, jak přesvědčuje Saúdy, aby investovali do jeho vlastního hardware a další. 
  • neděle 19.11. – Sam Altman se vrátil do budovy s kartou návštěvníka, aby vyjednával svůj návrat do OpenAI. Do situace se vkládá Microsoft, který do OpenAI investoval odhadem 10 miliard dolarů. Pokus o vyjednávání selhává, protože Satya Natella chce využít pro komunikaci Microsoft Teams, zatímco board OpenAI žádá o komunikaci prostřednictvím Google Meet. Začíná se mluvit o tom, že Microsoft udělá vlastní AI tým, kam přetáhne lidi z OpenAI. OpenAI nahrazuje v roli dočasného CEO Miru Murati Emmettem Sheerem, bývalým šéfem Twitche. Sheer má údajně pochybnosti a hrozí, že pokud mu board jasně nevysvětlí, proč vyhodili Altmana, tak rezignuje.
  • pondělí 20.11. – Téměř 700 zaměstnanců OpenAI z celkových 770 zaměstnanců podepisuje otevřené prohlášení, že chce Sama Altmana zpět – anebo že podají výpověď. Podepisuje to i Mira Murati! Ilja Sutskever veřejně lituje, že se podílel na vyhazovu Sama Altmana. 
  • úterý 21.11. – OpenAI oznamuje, že bere zpět Sama Altmana jako CEO. Původní board je až na D'Angela zrušen a vzniká nový.

Zábavnou a lehce paranoidní vizi přináší Fireship, který, i když podobně jako jiné kanály nazývá své video „The truth about the OpenAI drama“, ví stejný prdlajz jako všichni ostatní.

Kdo je v novém boardu OpenAI?

  • Bret Taylor – člen představenstva Shopify, bývalý co-CEO Salesforce, spoluzakladatel Quipu, bývalý člen představenstva Twitteru
  • Larry Summers – bývalý ministr financí za Clintonovy administrativy, bývalý prezident Harvardu, s velmi dobrými konexemi ve Washingtonu. V roce 2006 musel odstoupit z Harvardu kvůli poznámkám stran reprezentace žen v některých vědeckých odvětvích –kompletní přepis projevu, který ho sestřelil, je na pbs.org, tak si ho užijte.
  • Adam DAngelo – CEO Quory, bývalý technický ředitel Facebooku, jediný člen původního boardu, který to ustál
  • Sam Altman – ředitel OpenAI

Tahle rada je významně více zaměřená na praktické podnikání, to je celkem jasné. Další členové boardu by měli postupně přibývat.

Dobře. Tak tohle byla tedy jízda – a protože nás každý zásobuje svou vlastní pravdou pravdoucí o tom, co se stalo, ačkoliv každý ve skutečnosti ví naprostý prdlajz, vyberme z oněch prdlajzních teorií ty, které vypadají alespoň trochu smysluplně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama