Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI
i Zdroj: depositphotos
Sítě a Internet Článek Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI

Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 11. 2023 06:45 15

Seznam kapitol

1. Kdo to řídí? 2. Časová osa a nová rada 3. První a druhá teorie: Etické nebo osobní spory 4. Třetí teorie: Snaha o záchranu lidstva před superinteligencí 5. Čtvrtá a pátá: Klasický korporátní souboj či převrat 6. Tak co se zatraceně stalo?

Aby bylo jasno, nikdo kromě lidí z původní správní rady organizace OpenAI a (možná) Sama Altmana doopravdy neví, co se stalo. Všichni ostatní o tom vědí kulové, my také – ale na rozdíl od ostatních vás nebudeme nutit za spekulace platit a podělíme se s vámi o ně zadarmo.

Reklama

Teorie první: Sam Altman měl etické spory s boardem OpenAI, a proto ho vyhodili.

Oficiálním důvodem, který board OpenAI uvedl, že Sam Altman k nim „v komunikaci pravidelně nebyl upřímný“ („not consistently candid in his communications“). To je celé, co jsme se dozvěděli – a je to vážně divné. 

O tom, že Sam Altman je divnej, jsme se dozvěděli například z dokumentů, které zveřejnil Elon Musk, náš mecenáš, planetoplavce a zachránce lidstva. Jemu a hodným lidem z OpenAI boardu jde jistě o etiku a o záchranu lidstva, jak vysvětluje mírně scifi pojaté video What Really Happened At OpenAI? od tvůrce Moon, promotéra Masterworks, podílového investování do umění – jediného to způsobu, jak nejlépe vydělat peníze ve chvíli, až se vše ostatní zhroutí. 

Zajímavé je, že se poměrně málo zmiňuje to, že právě Elon Musk byl tím raným investorem do OpenAI, který se z ní stáhl poté, co board v roce 2018 odmítl jeho záchranný návrh. Elon jim totiž sdělil, že protože se OpenAI opožďuje za výzkumem Google, tak by se právě on, Elon Veliký, měl stát novým mluvčím boardu. To board zamítl – a následně Elon konstatoval, že jeho Tesla taky vlastně dělá AI, odstoupil pro nově nalezený konflikt svých zájmů a od té doby je Elon velikým a hlasitým kritikem AGI.

Tím chci říct, že to, že Elon nyní vytahuje ze své zásuvky každé špinavé ponožky a podělané trenky, které na OpenAI najde, by asi nikoho nemělo překvapit. A že u toho rozdává historky o tom, že AI ohrožuje lidstvo, zatímco mu jeho Autopilot stále ohrožuje jeho vlastní zákazníky, by asi taky nikoho nemělo překvapit. Vidím to spíš tak, že se Elon rozhodl povařit Altmana a OpenAI v jejich vlastní šťávě – a kdo ví, možná z toho i něco vyvařit pro sebe, ale tohle mu úplně nevyšlo. Wired to okomentoval slovy, že se „Elon Musk protrolil do dramatu kolem OpenAI“ – a na mě to působí, že to asi nějak tak opravdu bude.

Plný text dopisu obviňuje vedení OpenAI ze všeho možného, počínaje tvrzením, že Sam Altman „rutinně zneužíval neziskové zdroje OpenAI ke svým osobním účelům, zvláště těm, ke kterým ho motivuje jeho nenávist k Elonovi“ a konče tím, že si Greg Brockman „používal diskriminační jazyk vůči transgender zaměstnanci“ a „vytvářel tak nepřátelské prostředí“. Celý ten klenot z board.net si můžete přečíst na Wayback Machine – a doporučuji ho uložit, protože podle všeho panuje snaha zamést tu věc pod koberec.

Teorie druhá: Sam Altman je divnej, většina lidí z boardu OpenAI ho neměla ráda a proto ho vyhodili. 

Druhou možností je, že se Sam Altman prostě nepohodl s lidmi z boardu, protože ho nemají rádi. Aby bylo jasno, řada výpovědí říká, že Sam Altman prostě divnej je, že až mysticky touží po AGI a občas přesvědčuje ostatní, jestli taky vnímají vibrace AGI stejně jako on. Podle některých svědků jeho vztah k AGI přesahuje racionalitu a je to svého druhu spiritualita.

Víte, když uvažuji o rizicích umělé inteligence, tak se nebojím inteligence samotné, ale spíš lidí kolem ní, kteří jsou tak trochu divní a někdy k tomu přistupují tak, jako bychom si ve zkumavce pěstovali své nové bohy. Kolem umělé inteligence se mimochodem pochybuje nemalá skupina opravdových pošuků, myslím tím nových pseudoTleskačů, kteří si myslí, že světový vývoj je mimo, zatímco oni si ve své garáži sestavují létací kolo. Vážně – je jich opravdu hodně! 

A pak jsou lidé, kteří nemají AI rádi tak nějak obecně. Ve videu s názvem OpenAI IMPLODES. The End of ChatGPT, Sam Altman můžeme podívat na názory člověka, který o AI moc neví, nemá ji rád, nevěří, že AGI je blízko, o OpenAI vůbec nic neví a taky netuší nic o lidech, kterých se to drama týká, ale stejně to komentuje a tvoří závěry. No tak takhle nějak to vypadá, když někoho nemáte rádi – a proto ho vyhodíte.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama