Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI
i Zdroj: depositphotos
Sítě a Internet Článek Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI

Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 11. 2023 06:45 15

Seznam kapitol

1. Kdo to řídí? 2. Časová osa a nová rada 3. První a druhá teorie: Etické nebo osobní spory 4. Třetí teorie: Snaha o záchranu lidstva před superinteligencí 5. Čtvrtá a pátá: Klasický korporátní souboj či převrat 6. Tak co se zatraceně stalo?

Aby bylo jasno, nikdo kromě lidí z původní správní rady organizace OpenAI a (možná) Sama Altmana doopravdy neví, co se stalo. Všichni ostatní o tom vědí kulové, my také – ale na rozdíl od ostatních vás nebudeme nutit za spekulace platit a podělíme se s vámi o ně zadarmo.

Reklama

Zaručených spekulací o tom, co se stalo během pozoruhodného víkendu, kdy rada OpenAI vyhodila svého CEO Sama Altmana, pak tam skoro došlo k revoluci, během které OpenAI málem zanikla, pak Microsoft málem přetáhl všechny lidi z OpenAI a nakonec se Sam Altman vrátil s tím, že eliminoval celý board až na jednoho přeživšího, je spousta. Některé jsou až zábavně pošahané.

Předtím, než se podíváme na možné teorie o tom, proč OpenAI board Sama Altmana vyhodil, je dobré zaměřit se na to, jak to udělal, přesněji řečeno proč to udělat mohl. O tom publikoval video Patrick Boyle, velmi inteligentní a svým suchým vtipem proslulý bývalý investiční bankéř, manažer hedgeového fondu, univerzitní profesor z Kings College v Londýně a hostující profesor na Queen Mary University of London – je to prostě řízek, který chápe jak investice, tak i korporátní strukturu.

Věc se má tak, že OpenAI patří mezi neobvyklé korporace se zvláštním typem struktury, kde nezisková část kontroluje tu klasickou. Celé to řídí OpenAI board, který „se zodpovídá celému lidstvu“, což v technickém slova smyslu patrně znamená, že se nezodpovídá nikomu kromě sama sebe. Rozhodně se nezodpovídá investorům, což je u firmy, do které investoři nalili obrovskou spoustu peněz, docela podivné.

Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI
i Zdroj: openAI

zdroj: openai.com

Pro to, co se stalo, je důležité sledovat proces vzniku a investice do OpenAI – a také pozapomenutou roli Elona Muska, který v OpenAI figuroval na začátku. Potřeba získat více peněz vedla k tomu, že pod neziskovou společností vznikla klasická, ale neziskovkou stále kontrolovaná společnost, která mohla získávat klasické investice, ale nemusela jednat v zájmu investorů. Celou tu věc Patrick Boyle popisuje v detailu, takže si uvařte kávu a nechte si to vysvětlit přímo od něj!

Přestože jsme se dozvěděli, jak je možné, že se stalo to, co se stalo, nevíme stále proč se to stalo. Aby to dávalo větší smysl, potřebujeme se ještě podívat na složení boardu OpenAI, což může naznačit motivaci vyhazovu – a pak vlastní časovou osu událostí.

Kdo vlastně řídil OpenAI?

Řízení OpenAI zajišťoval board OpenAI Nonprofit, jehož složení bylo:

  • Greg Brockman – mluvčí a prezident boardu, spoluzakladatel OpenAI, bývalý technický ředitel platebního systému Stripe, absolvent informatiky na MIT a matematiky a informatiky na Harvardu
  • Ilja Sutskever – spoluzakladatel OpenAI, vědecký ředitel OpenAI, PhD z informatiky na University of Toronto, pracoval pro Google, autor 130 odborných prací z AI. Jako jediný změnil názor na vyhození Altmana a podepsal otevřené prohlášení zaměstnanců OpenAI, aby se Altman vrátil
  • Sam Altman – ředitel OpenAI
  • Adam D'Angelo – CEO Quory, bývalý technický ředitel Facebooku
  • Tasha McCauleyová – pomocná profesorka managementu (? adjunct senior management scientist) na Rand Corporation, bývalá ředitelka GeoSim Systems
  • Helen Tonerová – výzkumnice a ředitelka Georgetown University’s Center for Security and Emerging Technology, od října kritizovala veřejné vypuštění ChatGPT, které podle ní nezdravě akcelerovalo vývoj AI
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama