Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI
i Zdroj: depositphotos
Sítě a Internet Článek Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI

Boj o byznys, nebo o přežití lidstva? Co se stalo v OpenAI | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 11. 2023 06:45 15

Seznam kapitol

1. Kdo to řídí? 2. Časová osa a nová rada 3. První a druhá teorie: Etické nebo osobní spory 4. Třetí teorie: Snaha o záchranu lidstva před superinteligencí 5. Čtvrtá a pátá: Klasický korporátní souboj či převrat 6. Tak co se zatraceně stalo?

Aby bylo jasno, nikdo kromě lidí z původní správní rady organizace OpenAI a (možná) Sama Altmana doopravdy neví, co se stalo. Všichni ostatní o tom vědí kulové, my také – ale na rozdíl od ostatních vás nebudeme nutit za spekulace platit a podělíme se s vámi o ně zadarmo.

Reklama

Teorie čtvrtá: Jde o klasický korporátní souboj – o pokus podkopnout Microsoft v jeho snaze integrovat AI do jeho produktů. 

Hodnota OpenAI se odhadovala na 86 miliard amerických dolarů. Po vyhazovu Sama Altmana se podle Patricka Boyle investoři připravovali, že jestli lidé z OpenAI odejdou, hodnota jejich investice klesne na nulu. Firma, ze které odešli zaměstnanci, kteří něco dělají – a zůstal tam jenom morální board v neziskové části, který bude jako žába na prameni blokovat jakýkoliv pohyb vpřed, jim rozhodně investici znehodnotí. 

Microsoft investoval do OpenAI 13 miliard dolarů, což by v případě znehodnocení jejich investice učinilo z malérů minulosti, jako byl „sociální telefon Kin“, naprostou legraci. Microsoft vsadil na Copilot, také investuje do svých vlastních tenzorových čipů Azure Maia 100 a Azure Cobalt 100 pro Azure Machine Learning Service. Před několika dny taktéž představili na Microsoft Ignite model Phi-2, který bude součástí Azure AI Studia podobně jako jiné modely.

Microsoft vsadil na AI a do integrace AI do svých produktů opravdu hodně. Už dřív jsem zmiňoval, že pro Microsoft je to možnost, jak sáhnout do trhu Google – a nejen to, s dostupnou umělou inteligencí může nabízet pokročilé cloudové služby komukoliv, kdo má potřebu masivně využívat AI pro práci s velkými objemy dat. 

Je ve velkém zájmu Google sabotovat Microsoftu jeho tažení – a to by se nejlépe podařilo paralyzováním OpenAI. Není nutné, aby OpenAI přebrali, stačilo by jenom zabrzdit vývoj a hlavně nasazování AI aplikací, na které Sam Altman tlačil, zvláště ve formě na míru naučených GPT modelů. Google vypadá jako nejpravděpodobnější kandidát na firmu, která by se mohla pokusit zabrzdit Microsoft a zpomalit jeho nasazování AI.

Dalším podezřelým je opět Elon Musk, jehož xAI oznámila, že vytváří model Grok inspirovaný Stopařovým průvodcem po Galaxii, který přímo konkuruje ChatGPT. Jejich modely víceméně přímo konkurují těm od OpenAI – a i když nevidím přímou konkurenci s Microsoftem, je tu stále onen konflikt z roku 2018, který rozhořel rivalitu se Samem Altmanem a OpenAI obecně.

Posledním kandidátem, který by se mohl pokusit zpomalit nástup Microsoftu a mít zájem na vyhazovu Sama Altmana, je Nvidia. Pokud je pravda, že Altman vážně sháněl prachy na vývoj vlastního hardware, tak se tak trochu postavil zájmům Nvidie. Jeho spojenectví s Microsoftem, který na AI čipech pracuje, by tak dávalo větší smysl... ale proč by se OpenAI pokoušela o vlastní hardware, když Microsoft už má vlastní AI hardware? To je trochu divné.

Teorie pátá: Jde o klasický korporátní převrat ve snaze získat kontrolu nad firmou a vykopnout jejího zakladatele.

Každý, kdo se někdy dostal k akvizici, ví, že to funguje tak, že se firma koupí, aby se nad ní získala kontrola. Pak se všem řekne, že se nic nemění, že se všichni budou mít líp, všem role zůstanou, platy se zvednou – a pak se do půlroku zbavíte všech hráčů s politickou rolí a necháte si jen asi tak půlku pracujících gruntů a celý patentový pool.

Čili mohlo jít o pokus zbavit se zakladatelů a připravit zbytek firmy na akvizici? Mohlo, pokud by něco takového měl někdo v plánu a chtěl se preventivně zbavit lidí, kteří by dělali největší potíže. Politické důvody jsou nejkryptičtější, někdy o jejich skutečné podstatě neví ani ten, kdo sám hlasuje, protože i takovým lidem se dá něco nakecat. 

Nepřátelská převzetí se dělají často – a tahle teorie říká, že to byl zpackaný pokus, který se prostě nepovedl – a ze kterého začali couvat sami účastníci ve chvíli, když viděli nepřátelskou reakci investorů i zaměstnanců. Cílem převratu je totiž zbavit se politického vedení, ale ponechat nedotčené znalosti a zaměstnance, což by v tomhle případě opravdu nešlo. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama