Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera | Kapitola 2

Michal Šimonek

Michal Šimonek

14. 8. 2013 03:00 45

Seznam kapitol

1. Do třetice všeho modrého 2. Použité komponenty – deska, CPU, GPU 3. Komponenty – vodní chlazení, RAM a disky 4. Komponenty – LCD a příslušenství
5. Postupná stavba PC 6. Specifikace sestavy a několik fotografií 7. Závěrečné předánía a VIDEO

Plivli jsme si do dlaní a pustili se do třetího tuningu sestavy vybraného čtenáře. Tentokrát jsme chtěli přinést něco extra a pustit uzdu fantazii. Skříň tak nakonec vytvořil Stoobi na míru, komponenty vybral Flanker netradičně od AMD a použil efektní vodní chlazení. Těšte se na fotografie, VIDEO a nové registrace – čtvrté kolo začíná už zítra!

Reklama

Jako vždy bylo mým úkolem po domluvě vybrat komponenty pro nový počítač, a s tím souvisela i následná montáž počítače. Bylo zapotřebí rozmyslet vodní chlazení předem a konkrétní věci jako expanzní nádoba, radiátor a nebo pumpa (kvůli rozměrům) byla konzultována se Stoobim. To proto, aby uzpůsobil v rámci svých možností rozměry a některé detaily nové počítačové case.

Základní deska Asus Crosshair V Formula-Z

Základní deskou se stala Crosshair V Formula-Z, vůbec ta nejlepší AMD deska co existuje, což mohu říci i z vlastní zkušenosti a znalosti AMD procesorů a platforem na nich. Doufejme, že není posledním počinem vyšších desek pro AMD, aby neměla jednou i sběratelskou hodnotu. Pro přetaktování je jako stvořená, máme tu digitálně řízené okruhy napájení pro procesor i operační paměti. Tahle deska dosáhla navíc několika světových rekordů. Nalezneme na ní funkční tlačítka start i reset a Mem OK, potěší nově i post displej a nebo directkey funkce. Za zmínku stojí také osm SATA konektorů, bohatý IO panel, flashování BIOSu pomocí USB a nebo přepínač pro slow mód při LN2. Deska je pochopitelně zaměřená zároveň i jako herní: nabízí dostatek PCIe slotů, Supreme FX III, Intel síťovka atd. To vše detailněji v recenzi Zdeňka.

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska po rozbalení v celé své kráse.

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz

Popiska nejzajímavějších vymožeností desky.

Grafická karta Asus HD7970 Matrix

Tento počítač byl osazen nejen procesorem od AMD. Aktuálně nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartou AMD je HD 7970 GHZ edice. Ačkoliv Titan a GTX 780 jsou jediné dvě výkonnější grafické karty, ostudu Radeon v novém PC rozhodně neudělá. Poměr cena/výkon je na highend velmi dobrý a aby byla grafická karta něčím jedinečná, byla zvolena přímo edice Matrix Platinum. Recenzi tohoto produktu psal znovu Zdeněk, to nejlepší z hardwaru si ujít nikdy nenechá. Samotný takt jádra Matrixu je vysokých 1100 MHz pro jádro a 6600 MHz pro paměti. Pod ní najdeme 20 fází, které živí grafické jádro Tahity. Celý systém chlazení zabírá tři pozice, niícméně má nejen povedený design s podsvícením (od zelené, přes modrou, fialovou až po červenou), ale také účinné a relativně tiché chlazení. Dva 10cm ventilátory ochlazují teplo přivedené pěti heatpipe od jádra. Slušný je i dodávaný software ke grafické kartě a znovu možnosti ladění pomocí tlačítek.

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta láká k využití Eyfinity, stačí se podívat na grafické výstupy. Této možnosti jsem využil, protože výherce naznačil, že by trojici LCD uvítal. Je tady dvojice DVI (single a dual), zbytek potom zaujímá čtveřice displayportů. Pokud nemáte monitory s displayportem, bude třeba použít aktivní převodník (např Saphire).

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta je uložená v masivní červené ROG krabici s držákem.

Procesor AMD FX-8350 "Vishera"

Procesor byl v sestavě AMD FX-8350. Aktuálně se jedná rozhodně o rozumně výkonné řešení na poli AMD a zároveň jej lze pořídit za velmi dobrou cenu (otázka, zda je FX-8320 výhodnější, to nechám na každém z vás). Přínos Vishery trochu zazdil původní Bulldozer, a mnoho lidí tak nezaregistrovalo lepší IPC a celkové chování Vishery. Málokdo třeba ví, že po nastavení podobných hodnot napětí i taktu je Vishera mnohem úspornější v zátěži.

Samotný procesor má modulární architekturu a každý z modulů má dvě jádra a 2MB L2 cache se sdílenou FP jednotkou. FX-8350 tedy disponuje osmi jádry. Ty však někdy naráží na úzké sdílené hrdlo a výkon se pak degraduje přibližně na čtyřjádro. FX-8350 se hodí hlavně všem, kdo chtějí zpracovávat masivní multivláknové úlohy jako převážně rendering a zpracování videí. Neurazí ani ve většině moderních herních titulů jako Crysis 3, Far Cry 3, Hitman, Tombraider atd. To můžete shlédnout v některých herních recezních Tomáše Šulce.

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor má základní takt vysokých 4000 MHz a s maximálním turbem to může být až 4200 MHz. Hodnota TDP se pohybuje na 125 W. V nečinnosti se procesor podtaktuje na 1400 MHz. Procesory FX Vishera ještě vynikají možností přetaktování, rovnat se jim může pouze starý dobrý Sandy Bridge (nebo být dokonce i lepší).

Boost My PC 3 – vodník s AMD od Stoobiho & Flankera
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor má navíc efektní balení, kovová krabička vypadá skvěle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama