Časy se mění: Konec detailních a podrobných recenzí hardwaru?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Časy se mění: Konec detailních a podrobných recenzí hardwaru?

Časy se mění: Konec detailních a podrobných recenzí hardwaru? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 2. 2022 15:13 52

Seznam kapitol

1. Časy se mění 2. Prostor bez omezení 3. Je to spotřebák 4. Bav se a neřeš!

Před nedávnem mě oslovil Vašek Vlček – a přeposlal mi úvahu Status Quo is No Mo z HardOCP. Ta se skládá ze dvou částí, z nichž zajímavější mi přišla ta druhá: Vize, či spíše obava, že hardwarové recenze už nikoho nezajímají.

Reklama

Je to tak, lidé chtějí zábavu a když jde o technické informace, žádají kompaktní a jasný digest. Trochu se to podobá recenzi na půlstranu, ale ve video podobě. Tohle je komunikace, která začíná dominovat – a velké firmy, jako je Intel, se v podpoře zaměřují spíš na esport než na rozsáhlé recenzování. V okamžiku, kdy máme internet, je navíc docela zbytečné, aby velké množství recenzentů rozebíralo to samé a docházelo ke stejným či podobným závěrům, typicky z toho benefituje ten první – anebo naopak ten úplně nejprofesionálnější a největší. Stovky podobných videorecenzí na YouTube fakt nepotřebujeme.

Časy se mění: Konec detailních a podrobných recenzí hardwaru?
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou otázkou je, co „konec edutainmentu“ znamená pro diváky – a zda Tik Tok a jeho nikde nekončící jízda proudem videí opravdu nedevastuje alespoň částečně lidské vědomí. Tik Tok je velmi agresivní a podle všeho zhoršuje svým dlouhodobým uživatelům schopnost soustředit se – a jim budou vyhovovat krátké a zábavné formáty. 

Určitě se nestane, že by zmizelo veškeré detailní hardwarové zpravodajství, což dokládá například Gamers Nexus a jejich rozsáhlé a hodně kritické recenze. Jejich recenze mají běžně kolem půl hodiny a jsou našlapané – ale kolik takových kanálů se opravdu uživí?

Běžný mladý divák se zajímá spíš o svého oblíbeného streamera a jeho názory, proto se pozornost výrobců přesunuje od klasických recenzí k těm hraným v reálném čase. Ale jak říkám, nevidím na tom až tolik rozlitého mléka, protože si vybavuji extrémně limitované rozsahy pro hardwarové recenze v časopisech z devadesátek – a na naprosto miniaturní novinky, které přinášela například Elektronika. Nějaké testy? Zapomeňte!

Pro klasické hardwarové weby to ale znamená, že to bude opravdu drsné, mnohem drsnější než předtím. Lidé se přesouvají za herními influencery a marketingové peníze je následují. A je možné, že podobně jako tištěné časopisy upadly do polozapomnění, budou následovat i hardwarové weby – a vše bude primárně video a technologický stream.

Jedno je jisté: Časy se měnily a mění. Staus quo byl a je jenom dočasná iluze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama