Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku

Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku | Kapitola 5

Tomáš Luňák

Tomáš Luňák

23. 11. 2016 03:00 4

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení + konstrukce 3. Synchronizace se zařízením 4. Ovládání a funkce – upozornění, telefon, zprávy 5. Ovládání a funkce – hudba, kalendář, fitness
6. Hesvit G1 band: hardware a parametry 7.  Synchronizace se zařízením 8. Ovládání a funkce 9. Závěr

V současnosti jsme zaplaveni stovkami modelů chytrých hodinek a fitness náramků od desítek výrobců. Za značkové ale zaplatíme tisíce korun. Kdo není ochotný utrácet tolik peněz, může zkusit levnější alternativy z Číny. Dvě takové alternativy v podobě chytrých hodinek a fitness náramku přinášíme v recenzi.

Reklama

Hudba

Ovládání hudby nabídne základní možnosti spouštění, zastavování a ovládání hlasitosti. Skladby lze přeskakovat vpřed a vzad. Nelze zobrazit seznam skladeb nebo změnit právě používaný playlist. Tato volba je z mého pohledu zcela dostatečná, jelikož mi při většině situací stačí naladit playlist podle aktuální nálady a poté přeskakovat skladby.

Stejně lze ovládat i aplikaci Spotify nebo Youtube, kterou stačí zapnout na mobilním telefonu a poté spouštět, zastavovat a přeskakovat skladby dle libosti, obdobně jako ve výchozím přehrávači hudby.

Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Kalendář

Aplikace kalendář bohužel slouží opravdu pouze jako kalendář na zobrazení aktuálního dne a dnů, které následují, ale nedochází k synchronizaci s telefonem. Dozvíte se tedy, jaký je den, ale ne co vás ten den čeká.

Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku
i Zdroj: PCTuning.cz
Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Další užitečné funkce

Mezi další užitečné funkce zcela jistě patří možnost ovládání spouště fotoaparátu přes hodinky a poslat z nich zvuk na mobilní telefon v případě že vám například zapadl někde v autě a nedaří se vám jej najít.

Sportovní funkce

Hodinky poskytují i základní funkce pro sportování

Měření tepu

Tato funkce mě velmi zklamala, jelikož hodinky neumožňují soustavné měření tepu a jeho zaznamenávání. V hodinkách je pouze aplikace, pomocí které si můžete jednorázově změřit tep. To znamená, že tyto hodinky nelze používat jako sport tester, který by vám zobrazoval tep při sportovních aktivitách, nebo jej zaznamenával do vaší oblíbené sportovní aplikace (Strava, Endomondo).

Chytré hodinky NO.1 G6 a náramek Hesvit G1 za tisícovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření kroků

Hodinky měří kroky docela spolehlivě, sledoval jsem načítání kroků při různých pohybech a zdá se, že počítání je docela přesné. I večerní srovnání s aplikací Health v mém iPhonu dopadlo s rozdílem nějakých sto kroků stejně. To je ale ten problém. Pokud máte měření kroků v telefonu a máte telefon neustále u sebe jako já, pak tuto funkci vůbec nepotřebujete.

Souhrn

Při rozbalení hodinek a jsem byl po prvotních zkušenostech ohromen. Příjemně mě překvapila přesnost dotykového displeje, čekal jsem, že bude na mnohem horší úrovni. Ovládání je z mého pohledu daleko intuitivnější než u hodinek, které jsou řádově dražší.

Kladně hodnotím vzhled a provedení hodinek, které je také na vysoké úrovni. Upozornění vibrací je velmi silné, takže uživateli jistě žádná událost neunikne.

Po prvních zkušenostech tedy lze hodinky hodnotit velice kladně. Po delším používání už ovšem narazíte na mnoho menších i větších mušek, které používání těchto hodinek znepříjemňují.

V první řadě musím jmenovat problémy s bluetooth. Často se mi stávalo, že jsem musel bluetooth na hodinkách i telefonu vypnout a zapnout, někdy i čtyřikrát za den. Ještě horší je, že se přitom hodinky tváří, že je bluetooth připojený, ale informace z telefonu se do nich nepřenášejí. Až když chcete využít nějakou aplikaci, dozvíte se, že musíte hodinky znovu připojit.

Další drobnou vadou je nepřesné vyhodnocování pohybu, při němž se mají hodinky probudit. Jde o funkci motion wakeup, díky níž se vám ciferník hodinek zobrazí v případě, že dle pohybu ruky vyhodnotí, že se na ně chcete podívat. Senzor je ale až příliš citlivý a hodinky se zobrazují při řízení nebo i psaní na klávesnici téměř neustále. Dle mého názoru by měla být citlivost mnohem nižší.

Pokud si koupíte tyto hodinky pro sportovní účely s tím, že s jejich pomocí budete chtít monitorovat tep, tvrdě narazíte, jelikož tep se dá měřit jen na požádání po spuštění aplikace a zmáčknutí tlačítka. Navíc jeho měření trvá přibližně pět až deset sekund, proto nepočítejte s tím, že je budete využívat pro záznam tepu při sportu.

Ve výsledku se jedná o úžasný kus hardwaru, který bohužel kazí nedoladěná aplikace mobilního telefonu a firmware. Osobně začnu výrobce NO.1 sledovat a pokud uvidím, že bude pravidelně vydávat aktualizace své mobilní aplikace a firmwary hodinek, velmi rád se s ním opět setkám a některý z jeho produktů vyzkouším.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama