Čipset AMD 785G v testu - nejvýkonnější IGP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Čipset AMD 785G v testu - nejvýkonnější IGP v akci

Čipset AMD 785G v testu - nejvýkonnější IGP v akci | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 8. 2009 03:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod - čipset AMD 785G 2. Testovací sestavy 3. Asus M4A785TD-V EVO - Představení 4. Asus M4A785TD-V EVO - Bližší pohled 5. Asus M4A785TD-V EVO - BIOS a přetaktování 6. Gigabyte MA785GT-UD3H - Představení
7. Gigabyte MA785GT-UD3H - Bližší pohled 8. Gigabyte MA785GT-UD3H - BIOS a přetaktování 9. Výkon desek, spotřeba 10. Herní výkon integrovaných grafik 11. Přehrávání HD a PowerPlay 12. Závěr

AMD nám uvedení čipsetu AMD 785G (RS 880G) slibovalo dlouho, původně měly desky přijít na trh už před dvěma měsíci. Dnes jsme se konečně dočkali a čipset s integrovaným Radeonem HD4200 je na světě. Pokud hledáte vhodnou desku pro AM3 procesor a chcete ušetřit, není lepší volby. Exklusivní možnosti taktování a výkon stojí za to.

Reklama
Čipset AMD 785G v testu - nejvýkonnější IGP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Ze všeho nejdříve si zhodnoťme nový čipset AMD 785G s integrovaným jádrem Radeon HD 4200. Pokud zhodnotím aktuální produkty na trhu, je AMD 785G nástupcem čipsetu RD 790GX, i když ten má vyšší modelové číslo. AMD uvádí čipovou sadu platformy AM3, která se od AMD 790GX liší v podstatě jen označením jižního můstku, který je ale téměř stejný a se stejnými funkcemi. Také frekvence integrovaného jádra je u novinky nižší, dá se dohnat manuálním taktováním. Proti původní AM2+ sadě AMD 780G je vidět několik vylepšení, jádro disponuje novými funkcemi, ponechává si ale výhody staršího čipsetu - nízkou spotřebu a pořizovací cenu. Grafický výkon je na základním nastavení totožný.

Radeon HD 4200 je sice na základní frekvenci stejně výkonný jako Radeon HD 3200, dá se ale královsky taktovat. To sice u staršího jádra šlo také, ovšem vysoké frekvence blížící se 1 GHz byly málokdy dlouhodobě stabilní. S Radeonem HD 4200 se ale nemusíte 1 GHz bát, jádro jej zvládne úplně bez potíží. Výkon grafiky na základním taktu stačí leda na staré hry, nové neutáhne skoro žádné. Po přetaktování na frekvenci blízkou 1 GHz, si ale můžete troufnout na GRID i Left4Dead, dokonce i Crysis se dal plynule hrát. Po přetaktování se stane z Radeonu HD 4200 zcela jiná grafika, a na sváteční hraní bohatě dostačuje.

Nová čipová sada AMD 785G je vydařeným produktem, který se nebojím doporučit i do počítačů hráčů, kteří nemusí využít integrovanou grafiku. Skvělé možnosti taktování, srovnatelný aplikační výkon s AMD RD 790FX dělají z tohoto čipsetu jasného favorita v poměru ceny k výkonu. Místo drahé desky s nejvyšším čipsetem, doporučuji pro upgrade na AM3 s DDR3, právě desky s čipsetem AMD 785G, uživatel nebude litovat. Tak zní i mé doporučení, pokud se dnes někdo zeptá na ideální kombinaci pro herní počítač s 45nm CPU od AMD, doporučím právě tuto novou sadu a nějaký solidní procesor Athlon II nebo Phenom II.

Hodnocení desek

Ještě zbývá zhodnotit obě testované desky. Po stránce aplikačního výkonu jsou si rovnocenné, rozdíly jsou v rámci chyby měření. V testu integrované grafiky si trochu lépe vede Asus, který má přídavných 128MB SidePort paměti. Tato paměť přináší výhodu v podobě o deset procent vyššího výkonu. Tato deska ale zase ztrácí trochu v přetaktování, kdy dělička severního můstku v BIOSu chybí. Je ale možné, že se v nějakém dalším objeví. Také v osazení PCI slotů je deska Gigabyte lépe řešená, má tři novější PCIe, místo nepotřebných třech PCI. V otázce chlazení je na tom opět lépe deska Asus, její teploty byly v zátěži podstatně nižší. Ohledně výbavy jsou si desky opět rovnocenné, téměř stejná je i cena. Za +/- 2000 Kč s DPH jsou obě desky skvělou volbou do všech možných sestav, záleží už jen na vašich preferencích a vyžadované výbavě a rozmístění PCI a dalších portů.

Výhody a nevýhody AMD 785G

  • Vysoký výkon srovnatelný s AMD RD 790FX
  • Vysoké přetaktování CPU (základní takt 300+ MHz)
  • Skvělé možnosti taktování integrované grafiky (nad 1 GHz)
  • Objeví se na deskách AM2+ (DDR2) i AM3 (DDR3)
  • Nízká cena
  • Nízká spotřeba (PowerPlay)
  • Akcelerace HD obsahu
  • Normální i Hybrid CrossFire
  • Stejně nízký výkon Radeonu HD 4200 jako HD 3200 (základní takt)
  • Na základní frekvenci stačí jen na prastaré hry
  • CrossFire jen 16+4 PCIe linek

Za půjčení základních desek do testu, děkujeme společnostem Asus Computer Czech republic a Gigabyte Czech republic.

Čipset AMD 785G v testu - nejvýkonnější IGP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipset AMD 785G v testu - nejvýkonnější IGP v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama