Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!

Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 12. 2021 15:00 14

Seznam kapitol

1. Skok do budoucnosti 2. Ve znamení nedostatku 3. Vydělávat po síti 4. Není to k ničemu, ale je to unikát! 5. Srážka s umělou inteligencí

Nebudu tvrdit, že mám kdo ví jakou schopnost vidět do budoucnosti: V minulosti jsem se už mnohokrát a navíc dost výživně seknul. To mi ovšem nezabrání, abych se nezahleděl do toho, co nás čeká – i když nás to taky dost možná mine!

Reklama

Ani my nemáme velké důvody k radosti: Na východě se haraší zbraněmi, na dveře nám klepe energetická krize a našim pokrokovým elementům je to jedno. Piráti se tradičně věnují koninám – tentokrát nejen pokreslování Prahy absurdními cyklostezkami, ale opravdovým koninám, totiž vyhánění koní z centra města – prý je tam smog a moc tvrdé povrchy. Dále prý budou třídit venku provozované trhy a nařizovat jim povolený sortiment. Z kdysi sympatické strany se prostě změnili na tlupu mimoňů, od kterých už nečekám vůbec nic pozitivního.

Nemůžeme tedy očekávat, že by se podíleli na něčem, co by opravdu pozitivně ovlivnilo naši IT scénu, která se tak i nadále stará hlavně sama o sebe, protože nikdo jiný to za ně nedělá. Takže u nás prosperuje hlavně tvorba software a sekundární výroba, tedy stavba zařízení z dovážených komponent. Výtečně se daří například Prusa Research, expandují a mají se dokonce stěhovat do většího. Automatizace přichází i ve formě Knihobota, i když prodávají převážně jen nové věci.

Čipová krize je stále s námi, bylo by skvělé, kdybychom si uměli vyrábět i vlastní čipy. Nějaké sice děláme, například v ON Semiconductor Rožnov, ale to jsou komponenty primárně pro automobilový a další průmysl. Výrobní kapacita špičkových čipů nestačí, Nvidia kvůli ní novou řadu grafických karet se zvětšenou pamětí – GeForce RTX 3070 Ti 16GB a RTX 3080 12GB – uvede později, než se čekalo

Tyto problémy se budou táhnout přinejmenším do poloviny roku 2022, vzhledem k tomu, jak je velký převis poptávky po komponentách, tak je možné, že nám vydrží i celý rok, zvláště pokud se mezinárodně politická situace bude nadále komplikovat. Opravdu si přeji, aby se situace už pohnula, protože většina hráčů stále živoří na starších kartách – není realistická šance koupit si novější generaci za jakoukoliv normální cenu.

Situace značně napomáhá dominanci laptopů. Tak za prvé, laptopy jsou preferovaná platforma pro home office, protože na nich můžete v pohodě dělat doma i v práci. Za druhé, mobilní grafiky jsou, zdá se, pořád dostupnější než ty stolní. Ne že by se na laptopech nedalo těžit, ale vcelku to vyjde dráž než farmaření na grafikách – a navíc se špatně upravují pro chod v zátěži 24/7.

Výsledkem je, že dnes je jednodušší sehnat si laptop s RTX 3060 než samostatnou grafiku: Grafika pro desktop vás vyjde na 20 tisíc, dohromady i s laptopem na necelých 30 tisíc, což z laptopu dělá velmi rozumnou alternativu. Kolem 20 tisíc seženete i notebooky s mobilní 3050, což je grafika, kterou u desktopu vůbec nenajdeme – a pro nenáročné hráče může být zajímavá. Dnes je zkrátka situace, kdy si i hráč půjde koupit laptop – a na tom se patrně nic nezmění ani v příštím roce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama