Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!

Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 12. 2021 15:00 14

Seznam kapitol

1. Skok do budoucnosti 2. Ve znamení nedostatku 3. Vydělávat po síti 4. Není to k ničemu, ale je to unikát! 5. Srážka s umělou inteligencí

Nebudu tvrdit, že mám kdo ví jakou schopnost vidět do budoucnosti: V minulosti jsem se už mnohokrát a navíc dost výživně seknul. To mi ovšem nezabrání, abych se nezahleděl do toho, co nás čeká – i když nás to taky dost možná mine!

Reklama

Home office se do značné míry stane normou. Poslední dva roky ukázaly, že část lidí je schopna pracovat z domova – a pro ty se home office stane normou. Naopak se ale potvrdilo, že část lidí je doma neefektivní, dává málo výstupů a potřebují dohled. Home office chce velká část lidí pracujících v IT a v kreativě, tedy v branžích, kde je třeba klid a soustředění – na rozdíl od prací, které jsou založené na monitorování, na jednání a podobně. I tam je ale velkou výhodou laptop, takže můžeme očekávat, že stolní počítače najdeme spíš na přepážkách a obecně u prací, které vyžadují, aby pracovník seděl na nějakém konkrétním místě.

Zvýšená mobilita a virtualizace kanceláří ale přináší problémy s bezpečností. Ne každý zaměstnanec chápe potřebu bezpečnosti a bezpečnostních procedur, což otevírá další přístupové vektory útočníkům. Ti hodně těží ze schopnosti ransomware vyřadit velké celky tím, že je kódují postupně – a díky kryptoměnám, které jim dovolují přijímat výpalné, se rozšiřuje koncept ransomware-as-a-service. Ten dovoluje zacílit na velké firmy, ze kterých patrně bude možné vytěžit výpalné. Je to problém, jehož velikost stále narůstá.

Vzestup ransomware je částečně umožněn kryptoměnami – a není divu, že státy začínají vnímat kryptoměny nejen jako nástroj polamující jejich fiskální politiku, ale také jako nástroj umožňující (enablig) zločin. Proto je pravděpodobné, že se budou pokoušet zavádět svoje vlastní digitální měny, nad kterými budou mít kontrolu.

Svět kryptoměn byl letos plný shitcoinů a chytráků, kteří vypouštěli do světa další a další coiny bez jakékoliv opory či vnitřní hodnoty. Vzhledem k vzestupu bitcoinu se nové a stále další kryptoměny nabízejí jako úžasná příležitost: Pokud si jich ale nevšimne Elon Musk a nezačne je promovat jako Shiba Inu Coin (SHIB), tak patrně investice do altcoinů jen připraví o peníze hejly, kteří uvěřili promujícím youtuberům. 

Trochu se podivuji nad elegancí, s jakou tahají lidé typu Jon Mariánek z hejlů peníze – to neslyšeli o tom, co se může stát, když obranému hejlovi přeskočí v hlavě a rozhodne si vzít alespoň něco zpět? Oni se můžou považovat za neškodné klauny, bohatnou za nimi jiní – ale představují tvář něčeho, co v budoucnosti velmi pravděpodobně zkolabuje – a to si s sebou budou táhnout dál. To je známá věc.

Záplava kryptoměn ovšem neznamená, že by blockchain byl zprofanovaná věc. Řada firem zkoumá jeho vlastnosti, kde nezměnitelnost záznamů je velmi lákavá. Při normálním provozu kryptoměn můžete do blockchainu zapékat další věci, například právní smlouvy a podobné dokumenty, kde je podstatné, že lze ověřit, kdy byly do blockchainu vloženy a že se jejich obsah nezměnil. To je lákavé pro řadu aplikací a je pravděpodobné, že o experty na blockchain bude zájem i mimo klasické kryptoměny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama