Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022!

Co nás čeká a co nás možná mine: Trendy pro rok 2022! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 12. 2021 15:00 14

Seznam kapitol

1. Skok do budoucnosti 2. Ve znamení nedostatku 3. Vydělávat po síti 4. Není to k ničemu, ale je to unikát! 5. Srážka s umělou inteligencí

Nebudu tvrdit, že mám kdo ví jakou schopnost vidět do budoucnosti: V minulosti jsem se už mnohokrát a navíc dost výživně seknul. To mi ovšem nezabrání, abych se nezahleděl do toho, co nás čeká – i když nás to taky dost možná mine!

Reklama

Pokračuje automatizace dalších a dalších činností. V posledních letech se stále více experimentuje nejenom s autonomními vozidly, ale také s autonomními letadly. Zvláště americká armáda zkouší nezávislou pilotáž dronů proto, že jim to dovoluje vstupovat do nebezpečných oblastí bez rizika ztráty pilota, ale zdá se, že plně autonomní piloti jsou výhodou i pro klasické lety. 

Pokud sledujete kanály jako je Mentour Pilot, tak víte, že lidé mají úžasnou schopnost řešit neobvyklé problémy, jak dokázal například kapitán Chesley Sullenberger, který bezpečně „položil“ po srážce s hejnem hus let US Airways Flight 1549 do Hudsonu, aby se vyhnul pádu na budovy v New Yorku. Tento kanál vás ale přesvědčí, že naopak mnoho nehod je způsobeno právě lidským faktorem, kdy si piloti ohnou pravidla anebo je dokonce blatantně porušují, protože jim to přijde zábavné. Vysoká míra automatizace nám vezme kreativní řešení krizí, ale taky krize způsobené přemírou kreativity pilotů, takže výsledný efekt může být pozitivní.

Na rozdíl od mnoha scifi světů, kde srážka umělé inteligence s lidstvem dopadla katastroficky (Duna, 2001: A Space Odyssey, Warhammer 40K...) patřím mezi technologické optimisty. Pokud nebudeme úplně blbí a nebudeme inteligenci učit to nejhorší – tedy válčení, může být naším cenným spojencem, zvláště ve vesmíru. Pro mě je ideálním modelem AI LUNAR ze scifi Moon (2009), která nejen „svému člověku“ pomáhá, ale dokonce se s ním do jisté míry spikne, respektive umožní mu obejít svoje vlastní limity.

Takže doufám, že si to nepoděláme a lodě s plně automatickým řízením budou korzovat mezi Zemí, Měsícem a Marsem. A že to bude levné a udržitelné a že si vyvineme technologie, jak přežít i tam venku. Bylo by to príma, príma vize ve světě, kde nám pokrokáři do budoucnosti slibují převážně bídu, drahotu, zimu a hlad. 

A ještě jednu předpověď si dovolím vyslovit: Half Life 3 nebude. V roce 2022 určitě nebude – ale dost možná už nebude nikdy. Valve se koupe v příliš velkém bazénu peněz, než aby věnovali pozornost něčemu tak pracnému a výnosově tak bagatelnímu. Nestojí jim to za to, aby tomu věnovali úsilí a čas. Nebude, prostě nikdy nebude…!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama