Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.

Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím. | Kapitola 2

Tomáš Němec

Tomáš Němec

8. 7. 2022 12:30 26

Seznam kapitol

1. Windows 2. Linux 3. Odbočka k Androidu a závěr

Z mých předchozích článků jste asi poznali, že mým oblíbencem je Linux, ale nic není černobílé. Dnes se podíváme, co mi nejvíc vadí na operačních systémech, se kterými se setkávám. Nejen na Linuxu, ale i na Windows či Androidu.

Reklama

Přejdeme na můj oblíbený operační systém – Linux. Ale i u něj jsou věci, které mi poměrně dost vadí.

Starší systém versus nový software a obráceně.

Prvním problémem může být, pokud potřebujeme program jiné verze, než je v repozitáři naší distribuce. Ať už použijeme samostatný balíček stažený z internetu, nebo najdeme repozitář s dotyčným balíčkem, můžeme se setkat s konfliktem závislostí. 

Řešení vyžaduje zkušenosti a ani zkušený administrátor nemá jistotu, zda půjde vše podle jeho potřeb. Obejít tyto problémy se dá pomocí balíčků flatpak a snap. Další možností je vlastní kompilace se zdrojových kódů, pokud jde o program OpenSource.

Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.
i Zdroj: PCTuning.cz

I u programů, který nejsou v repozitářích, se můžeme setkat s konfliktem závislostí. U aktuálních aplikací ale bývá tato situace méně častá.

Doba podpory

A z předcházejícího vyplývá další problém. Doba podpory distribucí je poměrně krátká. Existují i distribuce s dlohodobou podporou, ale ty mají ve svých repozitářích velmi záhy pouze starší verze programů. 

Řešením je použít distribuci, která se aktualizuje průběžně. Ovšem tohle řešení začátečníka určitě neuklidní. Hláška máte 356 aktualizací člověka se zkušenostmi s Windows na klidu nepřidá. A za určitých okolností mohou vzniknout problémy, především pokud člověk s provedením aktualizací otálí.

Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.
i Zdroj: PCTuning.cz

Systemd – resolved

Někomu tento subsystém vadí úplně. Já osobně nemusím především část systemd-resolved. Tato systémová služba se chová jako kešující server DNS pro lokální stroj. Ovšem pokud chceme pracovat se systémovými službami DNS, tak může dělat problémy. 

Defaultně je nainstalovaná a zapnuta v distribuci Ubuntu a všem co z ní vychází. Návody a postupy pro jinou distribuci Linuxu zde nemusí fungovat, pokud nevyřešíte spojení s touto službou.

V různých distribucích se vyskytují i další problémy, ale ty bývají specifické pro danou distribuci a nebudu je detailně pitvat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama