Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.

Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím. | Kapitola 3

Tomáš Němec

Tomáš Němec

8. 7. 2022 12:30 26

Seznam kapitol

1. Windows 2. Linux 3. Odbočka k Androidu a závěr

Z mých předchozích článků jste asi poznali, že mým oblíbencem je Linux, ale nic není černobílé. Dnes se podíváme, co mi nejvíc vadí na operačních systémech, se kterými se setkávám. Nejen na Linuxu, ale i na Windows či Androidu.

Reklama

Pokud jde o mobilní operační systémy, používám Android. A bohužel nejsem vůbec spokojen.

Příliš mnoho sledování

Tohle je něco, co se mi ani trochu nelíbí. Souvisí to se samotným Androidem a jeho provázaností s Google. I když mnoho věcí se skřípotem zubů překousnu, setkal jsem se už s podezřelými věcmi. Například se mi u telefonu automaticky aktivovalo rozpoznávání hlasu. Dále jsou problém aplikace, které se dožadují určování polohy. Klidně to může mít povoleno, ale s ukončením aplikace se nevypne. A člověk to snadno zapomene kontrolovat a potom se člověk diví, když dostane na konci měsíce email a historií svého pohybu.

Nevidím běžící procesy 

Systém se chová jako blackbox, člověk nevidí a neovlivní procesy, které běží na pozadí. Chybí mu pak důležitá kontrola, jak se která aplikace skutečně chová. Možnost úpravy zde je, ovšem je nutno aktivovat vývojářský režim. Po vyvolání se nám hluboko v menu nastavení objeví možnost výpisu běžících služeb. Ovšem jsem toho názoru že tato možnost by neměla být příliš skryta. Důvodem je Malware a obliba (a v dnešní době stále častěji nezbytnost) používat chytré telefony pro práci i s citlivějšími údaji.

Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.
i Zdroj: PCTuning.cz
Co nejen mně vadí na operačních systémech, které používám a pár tipů, co s tím.
i Zdroj: PCTuning.cz

Na konci sekce věnované androidu musím zmínit velkou bolest, závislost aktualizací na výrobci telefonu. Tohle je velké bezpečnostní riziko. Až se mi otevírá kudla v kapse. 

S rozšiřováním mobilního internetového bankovnictví a aplikací pro přístup k elektronické identitě se dostáváme do situace, kdy bezpečnost mobilního operačního systému začíná být důležitější než u osobního počítače.

Jak to vidí ostatní?

Při sepisování těchto postřehů mě napadlo ještě zjistit, jak situaci vnímají běžní uživatelé v mém okolí. Co jim na operačním systému počítače a mobilu nejvíce vadí? Častou odpovědí bylo změny v základních funkcích. Většině nevadí přidávání služeb, ale žádají, aby se ovládání a vzhled s aktualizacemi příliš neměnil. U Androidu pak bylo také negativně hodnoceno množství zobrazované reklamy.

Jak si představuji ideální operační systém? Měl by mít otevřenost Linuxu. Velké možnosti nastavení vzhledu. Ovšem mělo by u něj být lépe dořešeno použití starších nebo novějších verzí aplikací a knihoven.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama