cooler-master-media-260-postavte-si-pc-ve-stylu-hifi
Skříně, zdroje, chladiče Článek Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

19. 4. 2007 01:00 36

Seznam kapitol

1. HTPC v nízkém profilu (2U) 2. Konstrukce skříně 3. Vnitřní uspořádání a chlazení 4. Software, displej a chlazení 5. Závěr

Skříně pro "obývákové" HTPC už dávno nejsou žádnou novinkou. Od běžných skříní se liší především velikostí a vnitřním uspořádáním. Bohužel, kvůli problematickému chlazení ale většina z nich stále vypadá jako velká neskladná kostka. To ale není problém CM Medie 260, zajímavě řešené "HiFi - like" skříně s výškou pouze 8.9cm. Rozšiřitelnost zajišťuje integrovaný "PCI riser", který vám umožní přidat tuner nebo třeba zvukovou kartu.

Reklama

CM Media 260 je jako většina kvalitních HTPC skříní vyrobena z 0,8mm silného ocelového plechu s hliníkovým čelem. Povrchová úprava čela je do hladka vybroušený hliník. Přední část HTPC tedy vypadá docela elegantně. Loga výrobní řady a výrobce na dolních rozích nepůsobí rušivě. Co mi ale rušivé připadá je tlačítko pro vysunování Blu-ray mechaniky, která je schovaná za krytkou. Oživujícím prvkem je pěkný VFD displej (v zapnutém stavu) a linka, která se táhne středem čela. Díky tomuto zamaskování nebude nikdo vědět, jestli máte na stole počítač nebo třeba obyčejný DVD přehrávač.

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi
i Zdroj: PCTuning.cz

Pod hliníkovou lištou ve spodní části se skrývá místo pro 3,5" mechaniku na levé straně a místo pro porty a tlačítka na straně pravé. Najdeme tu nejen tlačítka power a reset, dva USB a jeden FireWire port, ale i výstupy na sluchátka a mikrofon. Tlačítka naštěstí v praxi vůbec nebudete potřebovat, máme přeci dálkový ovladač. ;)

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi
i Zdroj: PCTuning.cz


pod pravou lištou se skrývá hromada portů a tlačítka pro zapnutí a reset počítače

Kostra skříně má matnou povrchovou úpravu doplněnou hustou perforací, a to jak boků, tak i víka. Perforace zajišťuje dobré "větrání" skříně, která je tak nízká, že by bylo velmi náročné řešit chlazení jiným způsobem. Taková úprava by vyžadovala celkovou přeměnu vnitřního layoutu a dosazení firmou upravených komponent (například zdroje nebo chladiče na procesor). Nevýhoda perforace je ta, že bude zařízení z okolí chytat neuvěřitelné množství prachu.

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň váží solidních 6kg, takže vůbec nerezonuje. Nejzajímavější jsou ale rozměry, malá výška přímo předurčuje pro použití s domácí video nebo audio technikou. Cenou za toto provedení je nutnost pečlivě volit komponenty. Na CPU se nevejde každý chladič, do riseru se nevejde každá karta (a i tak se budete muset rozhodnout, jestli tuner a grafiku nebo tuner a zvukovou kartu), do skříně se nevejde každý zdroj a i námi použitá Blu-ray mechanika zakrývala boční out-take větrák, který jsme proto raději odstranili.

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi
i Zdroj: PCTuning.cz


riser pro dvě PCI a jednu PCI-E kartu

Zadní strana CM Medie skýtá pohled na porty základní desky a 3 záslepky pro rozšiřující karty. Šikovně je vyřešený kryt záslepek a díra pro nouzové vyvedení USB konektoru (pokud ho nezapojíte redukcí do základní desky), který ve skříni připojuje IR přijímač a displej. Kabel ke zdroji je veden přes celou skříň až do pravého horního rohu, odkud je průchodkou vyveden ven.

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi
i Zdroj: PCTuning.cz

Na dnu skříně jsou našroubovány 4 velké elegantní pogumované nožičky. Jejich design je proveden opravdu pěkně, takže jestli budou ve výsledku vidět bude jedině plus pro celou skříň.

Cooler Master Media 260 - postavte si PC ve stylu HiFi
i Zdroj: PCTuning.cz


elegantní nožičky a otvor pro nasávání zdroje

Ve přední části je vidět nasávací otvor pro 120mm větrák zdroje. Tento otvor je téměř nutností, protože není jak zdroj ve skříni postavit. Pokud máte zdroj s nasáváním vzadu, tak tím lépe pro vás, aspoň se zapojí do větrání celé skříně. Perforace vespod (a po stranách) tu slouží jako místo pro výfuk teplého vzduchu ze zdroje a je od zbytku skříně izolovaná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama