COPPA: We all live in America a není to zcela wunderbar
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek COPPA: We all live in America a není to zcela wunderbar

COPPA: We all live in America a není to zcela wunderbar | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 11. 2019 12:00 44

Seznam kapitol

1. Povedená COPPA 2. Naše problémy na vaši hlavu 3. Úředník rozhodne 4. Všichni jsme Američani! 5. ...a jeleni se klidně pasou.

Minulý týden YouTube publikoval video o nutnosti nastavit videa tak, aby odpovídala americké legislativě COPPA. Ta zavádí povinnost tvůrců označovat videa tak, aby bylo jasné, zda jsou určena pro děti anebo ne. Vysvětlení toho, proč se to musí dělat, bylo ze strany YouTube poněkud zavádějící. A důsledky pro tvůrce jsou horší, než to vypadá.

Reklama

Velký problém je v tom, že je na rozhodnutí YouTube a FTC, zda splňujete, anebo porušujete. YouTube nasadí umělou inteligenci, která bude jistě fungovat jako obvykle a false flagovat kde koho – a pokud se odvoláte, podívá se na vás FTC, které se rozhoduje na velmi vágních základech typu zda je obsah animovaný, zda v něm vystupují děti, zda tam jsou hračky a tak podobně. A pak rozhodne o pokutě, případně vám YouTube může smazat video anebo celý kanál. A to je samozřejmě problém, protože hodně obsahu je, tak řečeno, hodně na hraně.

Některé kanály jsou úplně jasné, jako Ryan's World. To je nejvýdělečnější kanál na YouTube vůbec – jednoznačně určený jako marketingová masáž pro děti. Původně se jmenoval Ryan's Toys Review, ale z toho smrdělo porušování COPPA až moc, takže to zkoušejí pojmout více jako Studio Kamarád nebo tak nějak.

Ale potom tu máme kanály jako Dollightful, které se zdánlivě zabývají tím samým – hračkami, konkrétně panenkami, ale nejde o kanál určený pro děti. Jeho autorka se totiž zabývá modováním panenek, kupuje je, rozbaluje a ručně předělává. Použité nástroje a techniky jasně indikují, že nejde o dětský kanál – ale rozezná ten rozdíl úředník, který se rozhoduje podle nějakého seznamu? Vidí barvy, panenky – smůla. Umělá inteligence YouTube vidí prvky odpovídající videu, ale nechápe kontext – bude na tom úředník líp?

A co další věci? Skládání LEGO. NERF. Autíčka, modely, panáci, Nintendo Switch, MEEBO, recenze animovaných filmů, programovatelní roboti, Minecraft, řada letsplayů? To všechno je na hraně, hodně na hraně – a u mnoha kanálů nejde o jejich nevhodnost, jsou často velmi dobré, výukové, jsou určeny doslova pro všechny diváky, jsou „Family Friendly“ jak se prosazovalo dlouhá léta. Patří do Made for Kids anebo ne? Jak to poznat?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama