Core i5-6400: Nejlevnější čtyřjádro Skylake v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Core i5-6400: Nejlevnější čtyřjádro Skylake v testu

Core i5-6400: Nejlevnější čtyřjádro Skylake v testu | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 10. 2015 10:00 39

Seznam kapitol

1. Nejlevnější Skylake na trhu (zatím) 2. Intel Core i5-6400 3. Testovací sestava a specifikace CPU 4. Syntetické testy - Paměti 5. Syntetické testy - Výpočetní operace 6. Praktické testy I. - Komprese, multimédia 7. Praktické testy II. - Photoshop, Excel, šifrování disku, JavaScript
8. Praktické testy III. - 3D rendering + Multitask 9. Herní testy - Hry, Dos Box, PhysX 10. Spotřeba a teploty 11. Shrnutí výkonu a ceny 12. Přetaktování Core i5-6400 13. Herní testy 14. Hodnocení a závěr

Uvažujete o nové platformě Skylake, a za nejvyšší odemčené „káčkové“modely nechcete připlácet? Můžete sáhnout po běžném čtyřjádru. Ale o kolik bude pomalejší? A jak je na tom s přetaktováním, když se před časem mluvilo o možnosti přetaktovat zamčené Skylake alespoň přes Bclk? Na obě otázky najdete odpověď v dnešním testu.

Reklama

Hodnocení a závěr

Core i5-6400: Nejlevnější čtyřjádro Skylake v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Core i5-6400

V případě, že dnes kupujete novou sestavu na bázi architektury Skylake, máte několik možností. Buď investujete hodně peněz do drahé desky a odemčeného procesoru, nebo ušetříte na desce a koupíte zamčený čip. K němu vám postačí jakákoliv deska, i ta nejlevnější. Taktování neodemčených procesorů a pamětí je nemožné, není třeba utrácet za taktovačskou desku. I tak totiž získáte velice solidní výkon při směšné spotřebě. Procesor Core i5-6400 je nejlevnějším čtyřjádrem této architektury, a přesto není vůbec špatný. Nabízí v průměru výkon jako Core i7-2700K (Core i7-3770K) což jsou čtyřjádra s HT, několik let zpět jasné špičky nabídky Intelu. Proti Core i5-6600 (K) je pomalejší jen o několik málo procent, a stojí o tisíc korun méně. Pokud opravdu hledáte moderní, úsporný a stále solidně výkonný čip do herního, multimediálního nebo zkrátka domácího PC, může být i nejlevnější Skylake dobrou volbou. Ve své cenové hladině jde o jasnou volbu.

Taktování zakázáno!

Zde jsme opravdu zklamaní, i když to bylo jasné předem, alespoň s malou nadějí jsem doufal, že Intel nějaké taktování zamčených čipů umožní – neumožnil. Alespoň jeden „Strap“ mohl uvolnit i pro tyto procesory, bohužel se tak nestalo. Takt sběrnice BCLK jde zvýšit jen max o 3 MHz na 103 MHz. A to je vše, nikam dál vás tyto procesory nepustí. Pokud chcete taktovat, musíte si připlatit za odemčený procesor, jiná cesta není. A aby toho nebylo málo, zákaz taktování mají i paměti. Maximem budiž frekvence vašeho XMP profilu. A to si myslím, že bude ještě omezené. Paměti s profilem 3000 MHz určitě nepojedou na tomto taktu, ale na základním nižším XMP = 2133 MHz nebo podobném. Tedy se nevyplatí k zamčenému čipu kupovat ani nijak extra dobré moduly, stačit budou 2133–2400 MHz.

Subjektivní názor

K testu tohoto procesoru jsem přistupoval z jediného důvodu, abych vyzkoušel možnosti taktování zamčených čipů Skylake. Přetaktování se nekoná, škoda. Nakonec se ukázalo, že výkon procesorový ani herní není vůbec špatný, a já tenhle procesor klidně doporučím i do herního PC s omezenějším rozpočtem. Upřímně mi ale čistě subjektivně přišel procesor „líný“, jsem zvyklý na krapet rychlejší odezvu systému. Zde se stále kvůli nízkým frekvencím na něco čekalo, což mne zdržuje a dělá rozmrzelým. Osobně bych si ale za odemčený čip připlatil, nevyužít potenciál křemíku by mě mrzelo, byť bych CPU nakonec přetaktoval třeba jen mírně. Já rád systém ladím, a zamčený čip by mě v tomto směru frustroval a stále ponoukal k nákupu odemčeného, proto bude koupě odemčeného rovnou lepší volba – to je ale pouze můj osobní pohled. Můžete mít třeba opačný, volba je už na vás.

Core i5-6400: Nejlevnější čtyřjádro Skylake v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Core i5-6400: Nejlevnější čtyřjádro Skylake v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama