Corsair 70 TKL RGB - kompaktní herní mechanika na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Corsair 70 TKL RGB - kompaktní herní mechanika na cesty

Corsair 70 TKL RGB - kompaktní herní mechanika na cesty | Kapitola 3

Jan Preclík

Jan Preclík

15. 4. 2021 03:00 4

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing a parametry 3. Specialitky klávesnice 4. Software a nastavení 5. Závěr a hodnocení

Corsair přichází s novým modelem z rodiny turnajových herních mechanických klávesnic. Tentokrát se jedná o odlehčenou verzi bez numerického bloku. Kromě poutavého miniaturního designu láká červenými Cherry MX mechanickými spínači a vestavěným čipem s Axon Hyper-Processing technologií.

Reklama

Specialitky klávesnice

Nejzajímavější specialitkou, kterou jsem zmínil již v úvodu, je vestavěný ARM procesor s vlastním systémem Axon Hyper-Processing technology. Ta zaručuje minimální dobu odezvy a okamžitou reakci, která je na místě při zběsilých online akcích. Právě při nich totiž hraje roli každá milisekunda. Pro aktivaci Polling rate na 8000 Hz je nutno mít nainstalovaný iCue software verzi 4, klávesnici připojenou do USB 3.0 portu a silnější procesor, takto vysoká frekvence je totiž náročnější na výpočetní výkon. Alespoň to tvrdí výrobce.

Další vychytávkou, kterou klávesnice nabízí, je tournament switch. Najdete jej na zadní straně hned vedle USB-C konektoru. V režimu tournament switch dojde k přepnutí RGB podsvícení na jednolitou barvu, aby nedocházelo k odvádění pozornosti. V tournament režimu také klávesnice deaktivuje všechna makra, aby nedošlo k jejich náhodnému spuštění.

Corsair 70 TKL RGB - kompaktní herní mechanika na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už je řeč o přidaných hodnotách této klávesnice, musím zmínit i odpojitelný USB-C na USB-A kabel. Odpojitelný kabel má totiž tři zásadní výhody. Tou první a neoddiskutovatelnou je životnost klávesnice, která se díky možnosti výměny kabelu zásadně prodlužuje. Další výhodou je mobilita. Klávesnici stačí odpojit od kabelu u PC a hodit do batohu, kde máte kabel určený pro cestování. Ušetříte si tak čas i nervy s odpojováním kabelu a rozbíjení cable managementu, který jste si na stole pečlivě ladili. Třetí výhodou je variabilní délka kabelu. Stačí se mrknout do obchodů a můžete si pořídit pevný opletený USB-C na USB-A  kabel s délkou klidně 3 až 5 metrů. Záleží jen na vás.

Velmi mě potěšilo také designové scrollovací tlačítko na nastavení hlasitosti, které je vyrobeno z profilovaného hliníku. Musím říct, že jsem si během těch tří týdnů, kdy jsem klávesnici testoval, zvykl na ovládání hlasitosti spíše na klávesnici, než lovit kolečko na sluchátkách. Nehledě na to, že kolečko na klávesnici ovládá hlasitost s vyšší intenzitou, než kolečko přímo na sluchátkách. 

Corsair 70 TKL RGB - kompaktní herní mechanika na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud zapojíte klávesnici do počítače, ve kterém z nějakého důvodu nemáte či nesmíte nainstalovat software iCue, můžete pomocí klávesové zkratky FN + číslice přeskakovat mezi deseti přednastavenými režimy podsvícení. Pomocí dalších zkratek pak můžete podsvícení blíže ladit (udávat směr podsvícení, měnit intenzitu atp.). K dokonalosti chybí už jen nahrávání maker bez softwaru. Pokud ale makra využíváte, stačí si nastavení pomocí aplikace uložit do 8 MB paměti klávesnice, a poté stiskem jedné klávesy přehazovat až mezi padesáti profily.

Poslední vychytávkou, za kterou jsem doopravdy rád, je přítomnost kláves F1 - F12. I když se to může zdát jako samozřejmost, už jsem se párkrát setkal s kompaktními klávesnicemi, kterým právě klávesy funkcí chyběly. Respektive je bylo možné aktivovat pomocí FN na klávesách s čísly, a to bylo zlé. Běžná práce byla pro mne na těchto klávesnicích doslova utrpením. Předtím, než jsem si vyzkoušel existovat bez funkčních kláves, jsem doopravdy netušil, jak moc jsou pro mne při práci důležité a jaké problémy jejich absence může způsobit. Proto jsem velmi rád, že s kompaktností to v tomto případě Corsair nehnal do extrémů a funkční klávesy zachoval.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama