Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu

Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 9. 2019 03:00 23

Seznam kapitol

1. Corsair MP600, 3D TLC a řadič Phison E16 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Příznivci maximálního výkonu SSD disků se po letech čekání dočkali znatelného navýšení výkonu čtení a zápisu, za které může přechod na PCI Express 4.0. Výkon disku je skvělý, SLC cache funkční. Jen teploty jsou řádně vysoké, což je ale daň za PCIe 4.0.

Reklama

Závěr

Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

První PCIe 4.0 SSD disk rozhodně nezklamal. Jde o OEM řešení na bázi řadiče Phison E16-32, jež Phison prodává řadě výrobců, kteří disk vybaví svým logem. V tuto chvíli jsou všechny disky M.2 pro PCIe 4.0 stejné, liší se jen nálepkou na chladiči. Sehnat se dají pod značkami Gigabyte AORUS, Corsair MP600, Adata XPG Gammix S50, exotický Sabrent Rocket a Inland Performance. Ceny všech jsou podobné, takže je jedno, jaký si v případě zájmu zvolíte.

Díky PCIe 4.0 jsou hodnoty čtení opravdu extrémní, naměřil jsem hodnoty nad 4 GB/s ve všech testovacích aplikacích. To je proti stávajícím SSD diskům znatelný nárůst. Zápis v režimu SLC cache je také nad 4 GB/s, ovšem trvá jen cca 100 GB, pak hodnota razantně klesá na úroveň SATA disku 0,5 GB/s. To je ale neduh všech 3D TLC disků na trhu, musíme to brát jako fakt.

Pokud se na výsledky podíváme pozorněji, skončil disk v mnoha testech pomalejší než starší disky, v průměru to ale dohnal vysokými hodnotami sekvenčního čtení a zápisu. Je to dané tím, že limit PCIe 3.0 sběrnice se týká právě hodnot sekvenčního čtení a zápisu, nijak neovlivňuje to nejdůležitější na SSD disku, hodnoty čtení malých souborů a náhodné čtení a zápis. Na posun v tomto směru si ještě počkáme (druhá generace 3D Xpoint čipů), to přechod na PCIe 4.0 nepřináší. Pokud chcete vysoké hodnoty čtení a zápisu, je PCIe 4.0 disk jediným rozumným řešením, které vás nezruinuje. Ceny řešení Phison jsou solidní.

Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Řadič PCIe 4.0 pracuje nejen s dvojnásobnou přenosovou rychlostí, ale také frekvencí. To se negativně projevuje na potřebě vysokého výkonu a zahřívání. Čipset X570 topí, stejně tak topí i PCIe 4.0 kontrolér Phison E16. Teplota disku bez chladiče je extrémně vysoká. Dokonce tak vysoká, že disk po zahřátí zcela ztratí výkon v zápisu i čtení. Ze 4 GB/s padá rychlost na 0,5 GB/s. U nás se naštěstí prodává pouze verze s chladičem, ale na webu výrobce je i holý disk. Ten je nutné chladit, jinak prostě nefunguje správně. Na to si dejte pozor, masivní chladič není na disku jen pro legraci.

Na závěr je nutné zmínit omezení, kterým je použitelnost pouze na deskách s čipsetem AMD X570 a novými Ryzeny 3000. AMD zakázalo podporu PCIe 4.0 na starších deskách, které mnoho uživatelů upgradovalo Ryzeny 3000. To je škoda, protože právě slot M.2 je většinou spojen s CPU přímo a ve většině případů by fungoval jako PCIe 4.0 i na starších deskách. Bohužel k využití tohoto disku musíte mít novou X570 desku a Ryzen 3000, na platformě Intel si počkáte nejméně rok.

Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl MSI Česká republika

Corsair MP600 1 TB: První PCIe 4.0 SSD v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčil Mironet

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama