ctyri-zakladni-desky-pro-platformu-intel-2x-asus-1x-evga-1x-abit
Hardware Článek Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 7. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Asus P5K 3. BIOS desky Asus P5K a přetaktování 4. Zkušenosti s Asus P5K 5. Asus P5K Deluxe 6. BIOS desky Asus P5K Deluxe a přetaktování 7. Zkušenosti s Asus P5K Deluxe 8. EVGA 122-CK-NF68-A1
9. BIOS desky EVGA a přetaktování 10. Zkušenosti s EVGA rev. A1 11. Abit AB9 12. BIOS desky Abit AB9 a přetaktování 13. Zkušenosti s Abit AB9 14. Výsledky testů 15. Hodnocení základních desek a doporučení

V dnešním testu se podíváme na dvě základní desky s novější čipovou sadou Intel P35 Express z dílny Asus (Asus P5K a P5K Deluxe). Další "opakovaná zkouška" bude věnována už dříve testované desce eVGA nForce 680i SLI (testování bude provedeno na úplně poslední revizi této desky, které se s tou první nedá vůbec srovnávat - což uvidíte sami). Jako poslední účastník se objeví deska společnosti Abit AB9 s dnes již postarším čipsetem Intel P965.

Reklama

Pamatuji dobu, kdy byly desky Abit synonymem pro absolutně nejlepší desky pro Intel procesory. Někdejší pozici na tomto trhu mohl tomuto výrobci závidět Asus i mnozí další výrobci. Pak ale nastal zlom, společnost Abit si byla moc jistá svou pozicí na trhu a začala před vývojem desek upřednostňovat hloupoučký marketing - spojení s "nejlepším" hráčem světa - Fatal1ty Wendelem. Na trhu se objevily desky s jeho logem ale špatnými BIOSy a neskutečnou cenou - které nikdo nekupoval.

Vliv a pozice na trhu se Abitu drolila mezi prsty za "štěkotu" virtuálního samopalu Fatal1ty Wendela. Spojení s touto okoukanou figurou přivedlo firmu vloni téměř ke krachu. Vloni na jaře Abit jako takový vyhlašuje bankrot a jediná záchrana je jeho odkoupení firmou USI (Universal Scientific Industrial). Tímto spojením vzniká nová společnost Universal Abit, která přivádí na trh nové produkty a snaží se znovu vydobýt svou pozici na trhu.

Sice spojení s Fatal1ty Wendelem stále trvá ale ten již spíše ustupuje do pozadí. High-endové produkty již jeho jméno nenesou, spíše jen ty levné a střední třídy. Jestli se podaří návrat této firmy na výsluní ukáže čas, ale poslední desky se nezdají vůbec špatné.

Čtenáři si o testy desek Abit píší ve velkém počtu, není ale jednoduché je sehnat na testy. Dnes vám jako první ze série testů desek tohoto výrobce přinášíme sice již postarší model s čipsetem Intel P965 Express, ale snad i s touto "první" vlaštovkou budete spokojeni.

Obsah balení a příslušenství

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice není nikterak výrazná, ale rozhodně neurazí. Na to že se jedná o nejnižší model z nabídky firmy tak balení uvede desku v dobrém světle. Kromě předního obrázku a několika málo reklamních sloganů na krabici žádné podstatné informace nehledejte. Uvnitř krabice najdeme dvě úhledné krabičky s příslušenstvím.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká příslušenství to není vůbec špatné a byl jsem jím velmi překvapen. Tato deska není v žádném případě moc levná a za tuto cenu lze sehnat mnohem vybavenější desky. Ovšem nutno uznat že za své peníze tady dostanete adekvátní příbal. Porovnejte sami dnes testované čtyři desky z pohledu ceny a příslušenství, tato deska se vyrovná i "nabušené" desce Asus P5K Deluxe. V krabici najdeme:

  • Manuál

  • Desku

  • CD s drivery a diskety

  • Jeden IDE kabel a jeden Floppy

  • 8x SATA kabel

  • USB a  Firewire bracket

  • Zadní záslepku skříně

  • Cena desky:
    3400Kč s DPH

Základní deska - layout

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz


- Pro zvětšení klikněte na obrázek -

Komponenty na této desce jsou rozmístěny velmi netradičně a design je velmi zvláštní a neobvyklý. Napájecí konektory desky jsou umístěny vcelku rozumně, k nim nemám připomínku. Co je ovšem na pováženou je absolutně špatné umístění Floppy, IDE konektoru a dvou SATA portů na spodní hraně desky a nad PCI sloty. PCI Express konektory jsou umístěné rozumně a na této desce při jakémkoliv osazení nepřijdete o žádný port. Z velké části je deska osazena pouze levnými a nekvalitními kondenzátory spolu s nezakrytými cívkami v napájecí části procesoru. Za pochvalu stojí přítomnost stavového displaye a celkem kvalitního chlazení celé desky včetně mosfetů.

Specifikace

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace této desky je totožná se všemi modely využívající stejnou čipovou sadu - P965 Express. Ničím se neliší. Podpora pro procesory Core 2 Duo i Core Quad je samozřejmostí. Maximální frekvence sběrnice FSB je oficiálně pouze 1066MHz, ale s updatem BIOSu nebude s procesory s 1333MHz sběrnicí problém. Paměti jsou také tradiční specifikace, oficiálně jsou podporovány jen DDR2-800. Technologie E.P.P. není přítomna.

Grafický slot PCI Express x16 je pouze jeden. Žádné CrossFire možné na této desce není. Další sloty jsou pouze dva PCI Express x1 a dvojice PCI.

Deska nese šestici SATA portů a jeden IDE kanál. Deska podporuje i většinu RAID polí. Síťová karta je jen jedna, výčet zakončuje jeden Firewire a deset USB portů. Zvukový kodek je Realtek, stejný jako mají všechny desky testu.

Rozmístění konektorů na zadní mřížce desky je následující:
Zleva - PS2 myš, PS2 klávesnice, optické SPDIF (vstup a výstup), Audio výstupy a dva USB, dva další USB a síťová karta. Na desku této kategorie je výbava obstojná, ale alespoň Firewire mohl být vyveden sem.

Základní deska - bližší pohled

V této části desky se toho nachází neobvykle mnoho. V úplném rohu je konektor pro připojení počítačové skříně. Nad ním je stavový display, vedle kterého je uGuru čip - ten který vám pomůže desku přetaktovat a nastavovat dle vašich požadavků. Nad tímto čipem je čtveřice SATA konektorů z jižního můstku ICH8R. Vedle nich se nachází tři USB konektory, nad nimi je čip BIOSu. Vedle posledního PCI slotu vidíme dva červené Firewire porty, nad nimi je jejich ovládací čip VIA. Vedle světle modrého chladiče jižního můstku je baterie BIOSu spolu s jumperem na jeho vymazaní.

Čtyř-pinový napájecí konektor je u této desky blízko paměťových slotů, to bývalo běžné u desek dvě generace starých platforem AMD i Intel, dnes je to spíše rarita. Klasický napájecí konektor je ale umístěn stejně jako u většiny desek, podobné excesy s umístěním jako je možné někdy vidět třeba u Biostaru se nekonají. Paměti jsou samozřejmě pouze DDR2 a je možné osadit až 8GB.

Chlazení této desky je sice o trochu lepší než má deska Asus P5K, ale také to není žádná sláva. Čipset P965 Express také výrazně topí a tento malý pasivek s pochybnou heat-pipe ve mě nebudí příliš důvěry. Při provozu se sice teploty pohybovaly v ještě přijatelných mezích, ale přesto důrazně doporučuji aktivní chlazení. To se týká i jižního můstku.

Oblast kolem procesoru je řešena celkem solidně, velice mě mrzí jen přítomnost levných nezakrytých cívek, které výrazně pískají v zátěži. Chlazení mosfetů je kvalitní a zaslouží si pochvalu, i když je to spíše na efekt než kvůli lepší funkci mosfetů - ty se většinou chladit nemusí vůbec. S umístěním rozměrných chladičů problém nebude.

V dolním rohu je netradičně umístěn I/O čip Winbond - monitoruje stavy napětí a teplot desky. Nad prvním PCI Express slotem černé barvy je přídavný konektor napájení, který tady zůstal z vyšších modelů které již podporují CrossFire zapojení a mají sloty dva. PCB desek je stejné, liší se jen některými osazenými komponenty. Pod dvojicí PCI Express x1 slotů jsou umístěny nešťastně dva SATA, a IDE konektor. Na úplné hraně je pak opět velmi špatně umístěn Floppy konektor.

Z tohoto pohledu se ještě jednou podívejme na chlazení desky. Z velmi malého pasivu umístěném na severním můstku je pomocí heat-pipe teplo odváděno do velkého pasivu, ze kterého je vyzářeno do okolí. Tento systém je nedokonalým pozůstatkem OTES systému chlazení, kdy právě přes tento pasiv byl hnán vzduch z ventilátorku. Zde ale ventilátor není a tudíž průvan musíte zajistit sami, a o to důkladněji.

Celkově na mne deska udělala rozporuplný dojem. Provedení je obstojné ale z pohledu použitých součástek a rozmístění klíčových komponent je to horší. Konektory pro SATA, IDE a Floppy jsou na neomluvitelně špatných místech a nekvalitní kondenzátory a pískající cívky také životnosti desky nepřidají. Tyto zásadní nedostatky nevyváží ani plusy této desky, které jsou stavový display a slušná výbava.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama