ctyri-zakladni-desky-pro-platformu-intel-2x-asus-1x-evga-1x-abit
Hardware Článek Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 7. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Asus P5K 3. BIOS desky Asus P5K a přetaktování 4. Zkušenosti s Asus P5K 5. Asus P5K Deluxe 6. BIOS desky Asus P5K Deluxe a přetaktování 7. Zkušenosti s Asus P5K Deluxe 8. EVGA 122-CK-NF68-A1
9. BIOS desky EVGA a přetaktování 10. Zkušenosti s EVGA rev. A1 11. Abit AB9 12. BIOS desky Abit AB9 a přetaktování 13. Zkušenosti s Abit AB9 14. Výsledky testů 15. Hodnocení základních desek a doporučení

V dnešním testu se podíváme na dvě základní desky s novější čipovou sadou Intel P35 Express z dílny Asus (Asus P5K a P5K Deluxe). Další "opakovaná zkouška" bude věnována už dříve testované desce eVGA nForce 680i SLI (testování bude provedeno na úplně poslední revizi této desky, které se s tou první nedá vůbec srovnávat - což uvidíte sami). Jako poslední účastník se objeví deska společnosti Abit AB9 s dnes již postarším čipsetem Intel P965.

Reklama

Další deskou našeho dnešního testu je naše "stará známá" eVGA v novém kabátě. Před více než půl rokem vydala Nvidia na trh referenční desku s čipovou sadou nForce 680i SLI. Tehdy jsme samozřejmě test této desky přinesli, v něm deska dopadla velice špatně. Tenkrát deska v první revizi A00 byla téměř nepoužitelný kus plastu. Deska měla velké problémy se stabilitou, funkčností PCI karet, nefungovaly na ní některé periferie a ani PS2 myš. Přetaktování nebylo nijak slavné a celkově byla deska velikým zklamáním.

Mnoho uživatelů, včetně mě, s touto deskou zažilo skutečně mnoho bezesných nocí - snažíce se ji nějak udržet stabilní a funkční. Po tisících reklamovaných kusech se muselo něco stát, a také stalo - vyšla nová revize B00, která vyřešila mnoho starých problému. Tato nová deska se ale stále oficiálně jmenovala 122-CK-NF68-AR.

Poté se na trhu objevili čtyř-jádrové procesory a ukázalo se další úskalí tohoto referenčního řešení. Čtyř-jádra nešly na této desce přetaktovat jako na jiných deskách, jednalo se o chybu v návrhu desky. Proto eVGA vydává další revizi této desky, C00 - úprava spočívá ve výměně jediného rezistoru. Po této výměně se už dají na této desce čtyř-jádra přetaktovat mnohem lépe než u jakékoliv desky konkurence. Když uvidíte jakýkoliv rekord v přetaktování čtyř-jádrových procesorů bude vytvořen určitě na této desce.

Tady ale historie této desky nekončí, výrobce udělal totiž gesto hodné králů. Nabídl zdarma výměnu všech starých revizí desek za nové revize. Stačilo požádat na webu o desku která bude vhodnější pro přetaktování čtyř-jader a deska vám po nějaké době skutečně přišla kurýrem přímo z Německa. Jednalo se o odlehčené balení 122-CK-67-AR.

A nakonec je tu ještě poslední revize z jara tohoto roku, D00. Tato deska je již z výroby upravena pro přetaktování čtyř-jádrových čipů, dále byla vylepšena možnost přetaktování a bylo provedeno ještě několik úprav PCB desky. Název desky se mění na 122-CK-68-A1, podle toho poznáte že držíte v ruce absolutně bezproblémovou desku se všemi úpravami. Na tu se nyní podíváme.

Obsah balení a příslušenství

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se krabice desky zdá na první pohled stejná jako u první revize není tomu tak. Obrázek je samozřejmě stejný ale vnitřní uspořádání je jiné. Místo papírového vnitřku je tady nyní praktické plastové pouzdro. V prolisech je potom umístěno příslušenství.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná si vzpomenete, že u první recenze této desky jsem si stěžoval že v mém balení zcela chybí příbal, asi se na něj zapomnělo. Dnes mám ale příslušenství veškeré tady, a to je velice bohaté, posuďte sami:

  • Zadní čelo do skříně

  • Manuál

  • CD disk s drivery XP a Vista

  • 8x SATA kabel

  • Napájecí redukce

  • IDE kabel

  • Floppy kabel

  • 1x USB a  Firewire bracket

  • Deska

  • Ventilátor na NB

  • SLI můstek

  • Cena desky:
    6100Kč s DPH

Základní deska - layout

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

- Pro zvětšení klikněte na obrázek -

Jak už jsem usoudil tenkrát, při prvním testu této desky, rozmístění všech klíčových komponent je na správných místech. Všechny důležité konektory jsou u okraje desky a s připojením čehokoliv nebude problém.  Zmínil bych jen dva PCI sloty, což je pro mnohé uživatele málo. Třetí PCI Express slot pro grafickou kartu stejně nikdo, nikdy nevyužije a proto místo něj mohl být třetí PCI. Umístění konektoru pro připojení počítačové skříně je také na velmi neobvyklém místě - pod sloty pro paměti. Podrobnější ohledání desky tentokrát zkrátím, vzhledem k vyčerpávajícímu popisu ve starší recenzi.

Specifikace

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace desky je samozřejmě také stejná a zopakuji ji jen velice krátce. Deska podporuje všechny procesory Intel, tedy Pentium D, Core 2, včetně těch s FSB 1333MHz. Pozor však na podporu nových čipů v revizi G0, tam potřebujete BIOS verze P30. Budoucí podpora pro 45nm procesory Wolfdale a Yorkfield je také zaručena. Paměti jsou podporované až do frekvence 1200MHz, pro moduly s E.P.P. rozšířením. Obyčejné moduly mají omezení na 800MHz.

Deska umožňuje zapojení grafických karet v režimu SLI x16 + x16. Třetí grafický slot umožňuje osazení fyzikálního akcelerátoru pracujícího potom v režimu x8. Dále deska obsahuje dva PCI Express x1 sloty a dva klasické PCI porty. Síťové karty jsou dvě, stejně jako počet Firewire vstupů/výstupů. O zvuk se stará velice solidní Realtek kodek, a pro připojení USB zařízení máme deset konektorů.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozmístění konektorů na zadní mřížce desky je následující:
Zleva - PS2 myš, PS2 klávesnice, Firewire port, 2x USB, Optický SPDIF, 2x USB a LAN, Audio výstupy.

V dnešní době vyvedené zadní konektory vypadají zastarale, protože velká většina nových desek má o mnoho lepší možnosti. Dnes se dají často nalézt eSATA, koaxiální výstupy a někde dokonce i sériový port. Musíme ale přimhouřit oko, jedná se v podstatě o koncepčně téměř rok starou desku.

Základní deska - bližší pohled

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem předeslal pár odstavců výše, nebudu se rozborem desky zaobírat detailně. Podíváme se jen na nejzajímavější části a důležité komponenty a funkce. Na fotografii vidíte štítek, který určuje o jakou revizi desky se jedná. Na to dejte při koupi pozor! Nekupujte v žádném případě desku jejíž štítek není stejný jak ten na našem snímku. Vidíte že se jedná o verzi A1, s PCB revize D00. Pouze tato deska vám bude sloužit bez potíží, žádnou starší revizi nedoporučuji.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tomto obrázku vidíme stavový display, který vám při řešení případných problémů bude velice nápomocen. Seznam možných kódů je velmi dlouhý a lze jej paradoxně nalézt na fóru o DFI deskách - zde. Ptáte se proč na fóru jiného výrobce? Protože Post kódy jsou přítomné v úplně každém BIOSu, na úplně každé desce. Záleží jen na výrobci jestli desku osadí displayem a vy kódy které vaše deska vypisuje uvidíte. Pod displayem je umístěna baterie BIOSu a vedle ní I/O čip Winbond. Na resetování BIOSu je zde mikro-spínač na dolním okraji desky.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Na to že deska byla primárně vytvořena pro zapojení grafických karet do SLI, tak rozmístění všech konektorů není v tomto směru ideální. Pokud dvě grafické karty osadíte, přijdete o jeden PCI slot a to je již vcelku vážná chyba. Na desce jsou PCI jen dva a v případě SLI máte k dispozici jen jeden. Pokud chcete využít oba musíte sundat referenční chladič a kartu chladit nízkým blokem vodního chlazení, pak nepřijdete ani o jeden PCI slot. Třetí modrý slot je dle mého absolutní zbytečnost a místo něj mohla deska nést další PCI.

Základní chlazení této desky je jednoduché ale celkem efektivní. Pokud ovšem nepoužijete hlučný větráček budete se muset postarat o značný průvan, aby se žebroví ochlazovalo proudem vzduchu a bylo účinné. V uzavřené skříni bez patřičného "průvanu" se ale čipset začne brzy přehřívat, nezapomínejme že nForce je nejžhavější čipset dneška. Ovšem P35 Express ho v této vlastnosti neochvějně dohání.

Všechny napájecí mostefy jsou ukryté pod perfektně upevněnými pasivy. Nejsou jen tak lajdácky položené jak jsem ukázal u předešlé desky Asus. Okolí patice procesoru odpovídá dražším deskám a kolem je ponechán dostatečný prostor. Jak vidíte cívky jsou kompletně zapouzdřené a tedy by neměly pískat. Má deska je neskutečně tichá a nepíská, ale už jsem slyšel že některé kusy mírně bzučí a pískají. To se může stát, ale je to spíše výjimkou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama