Další padá do prachu: Hraní po streamu Google Stadia (*2019  †2023)
i Zdroj: stadia.google.com
Sítě a Internet Článek Další padá do prachu: Hraní po streamu Google Stadia (*2019 †2023)

Další padá do prachu: Hraní po streamu Google Stadia (*2019 †2023)

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 10. 2022 03:00 17

Seznam kapitol

1. Přichází a odchází 2. Selhání velkého rozsahu 3. Práce účetních? 4. Masový vrah vlastních projektů 5. Další sen v trapu

Google je známý svou štědrou podporou novým projektům – a naprosto nemilosrdnou sekerou, kterou je terminuje ve chvíli, kdy neplní očekávání. Teď si Zubatá přišla pro jejich streamovací službu Stadia.

Reklama

Herní streamovaní je technologie, která za námi stále přichází – a víceméně zase odchází. Idea je prostá: Nemáte žádný vlastní hardware, jen se připojíte ke službě přes dostatečně dobré internetové připojení a hrajete. Je to docela dlouhou dobu známý koncept, který s námi byl už v roce 2009, kdy ho představila firma OnLive. Pokusili se prosadit vlastní hardware a vytvořili virtualizační platformu pro Windows, která ale porušovala licenční podmínky Microsoftu, a tak firma v roce 2012 zkrachovala a její patenty v roce 2015 odkoupilo Sony.

Když podobnou službu rozjel Google, vypadalo to jednoduše: Doba pokročila a broadband byl podstatně dostupnější pro všechny. Jejich služba nabízela zajímavé možnosti: Pokud máte jen 10 Mbit/s, můžete hrát v 720p při 60 snímcích za sekundu, pokud jste na tom lépe a máte 20 Mbit/s, dosáhnete už na hraní ve FullHD v HDR a 60 snímky za sekundu se surroundem 5.1, a pokud si pomůžete ještě o něco více, tak se 35 Mbit/s můžete hrát ve 4K při 60 fps. Brnkačka, dnes mnoho lidí má i 50 Mbit/s, takže v čem by mohl být problém?

Streamované hraní nám slibuje velké věci už hodně dlouho – a zdálo se, že je vše vyřešené. Stadia se pozvolna zlepšovala, i když po velkém úvodu o ní nebylo úplně slyšet. A potom přišel 29. září post Phila Harrisona na produktovém blogu Google o tom, že se rozhodli službu k 18. lednu 2023 úplně ukončit. 

Někoho to překvapilo, někdo se tomu vysmál, další konstatovali zklamání. „Jedna z nejslibnějších streamovacích služeb, kterou jsem vyzkoušel,“ komentuje RewiewTechUSA. Stadia to ale podle něj „měla spočítané“, protože i když možná jednou bude streamované hraní dominovat, tak zatím ta doba prostě není. Podle něj nebyl problém v kvalitě služby, ale v tom, že Stadia naslibovala funkce, které nedodala: Místní kolaborativní multiplayer, možnost okamžitě vstoupit do cizí hry, integraci s YouTube a streamingem. Byla spousta slibů, které nebyly naplněny. „Vydali to nedodělané (half assed) a navíc reklamy jely jen první měsíc po uvedení a pak nastalo ticho.“

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama