Další padá do prachu: Hraní po streamu Google Stadia (*2019  †2023)
i Zdroj: stadia.google.com
Sítě a Internet Článek Další padá do prachu: Hraní po streamu Google Stadia (*2019 †2023)

Další padá do prachu: Hraní po streamu Google Stadia (*2019 †2023) | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 10. 2022 03:00 17

Seznam kapitol

1. Přichází a odchází 2. Selhání velkého rozsahu 3. Práce účetních? 4. Masový vrah vlastních projektů 5. Další sen v trapu

Google je známý svou štědrou podporou novým projektům – a naprosto nemilosrdnou sekerou, kterou je terminuje ve chvíli, kdy neplní očekávání. Teď si Zubatá přišla pro jejich streamovací službu Stadia.

Reklama

Google, podobně jako jiné velké firmy, se nedělí o svá strategická data a strategické plány, ale pracuje s daty a řídí se podle nich. Je možné, že se prostě podívali do magické koule svých predikčních systémů a to, co v nich viděli, je přesvědčilo k tomu, aby terminovali i službu, která stále vypadá perspektivně a kde se laicky zdá, že má smysl držet pozici, i kdyby to nebyla nijak zvlášť silná pozice.

Google je docela tvrdá firma a nemilosrdně likviduje produkty, které nesplnily její očekávání. Tím je známá – každý zná Killed by Google aneb Google Graveryard, na kterém se k dnešnímu dni nachází 274 projektů.

Velké googlí vraždění, i když vypadá na první pohled nepochopitelně, má nepochybně dobré důvody. Ano, stále můžeme argumentovat tím, že možná vypustili projekt předčasně, možná pod konkurenčním tlakem, aby neztratili podíl na expandujícím trhu. I to mohl být výrazný faktor, ale v takovém případě by asi dávalo smysl udržovat projekt aktivní a opravovat ho a vylepšovat, protože i kdyby byl v beta stavu, efektivně by šlo o veřejnou a masivně testovanou betu. Množství informací, které přitom Google získal, musí být mimořádně cenné. Idea, že budete mít jeden profil s uloženými pozicemi, které budou dostupné na všech možných platformách, byla výborná – a už to, že existuje, má svou cenu, je lepší to uchovat než zahodit a pak začínat s novou službou.

Podle všeho se jim přitom podařilo vyřešit většinu problémů s ranými technologiemi, jako byly lagy a Google masivně finančně podporoval vývojáře, aby upravili své tituly pro jejich technologii. Ukončení provozu nebude znamenat pouze finanční ztrátu, ale také masivní ztrátu kredibility: Google už terminoval vlastní vývoj her a to, že vývojáře tak trochu hodil přes palubu, mu významně zhorší vyjednávání, kdyby si za pár let rozmysleli, že vlastní streamovací službu přece jenom chtějí. Jedna věc je šoupat jako figurkami se svými vlastními zaměstnanci, věc úplně jiná jsou herní studia, která mají i jiné nabídky.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama