Dead Island 2: nastavení detailů a jeho vliv na výkon při masakrování nekonečných hord mrtvých
i Zdroj: Pctuning
Hry Článek Dead Island 2: nastavení detailů a jeho vliv na výkon při masakrování nekonečných hord mrtvých

Dead Island 2: nastavení detailů a jeho vliv na výkon při masakrování nekonečných hord mrtvých | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

9. 5. 2023 15:00 397

Seznam kapitol

1. Vzkříšená mrtvola 2. Zombie apokalypsa v Hollywoodu 3. Apokalypsa na houpačce 4. Výkon FSR a celková kvalita nastavení
5. Rozbor nastavení a detailů, část 1 6. Rozbor nastavení a detailů, část 2 7. Sekni ho, řízni ho, zapal ho!

Nabruste sekery, naleštěte golfové hole, opásejte se molotovy. Stáda kráčejících mrtvol se vydala na pochod Amerikou. Dovolená v Bel Air nikdy nebyla tak rudě omamná!

Reklama

Zkoumání jednotlivých položek mi zabralo dost času a nakonec se ukázalo, že si stačí hodit losem, co vypnout, a vyjde to na stejno. Jedině nastavení odrazů na střední a nízké ovlivní kvalitu tak, že se toho (na srovnávacích screenech) dá všimnout. Samozřejmě, pokud vedle sebe dáme obrázky v nastavení ultra vs nízké, při zkoumání objevíme, že tady chybí jeden maličký stín, tenhle rám dveří vypadá trochu vyšisovaně, tahle piditextura se nezobrazuje, ale výsledek vypadá i na nízké detaily pořád skvěle. Takové textury se na nízké nastavení vůbec neliší od ultra kvality, teprve když jsem ryl nosem ve stolu, ukázala se jeho textura mázlá, nicméně zbytek scény se nijak nezměnil.

Některé volby na první pohled nedělají vůbec nic, například vegetace vypadá identicky. Rozdíl je v tom, že na nízké detaily je statická a nekymácí se ve větru. To jaksi ze srovnávacích obrázků nevydedukuje ani Šerlok Holms, i kdyby kouřil sebevětší dýmku. Efekty zase ovlivňují kvalitu trávy, čehož si také nelze na první pohled všimnout. Teprve když jsem bádal, co vlastně ty efekty dělají a graboval obrázky ohně, místo něj se změnila tráva. Autoři buď věděli, co dělají, nebo UE4 je sám o sobě tak vybroušený a vycvičený, že si drží parádní fasádu za všech okolností a nenechá si do toho moc kecat.

Z dosavadních pokusů mi vyplývá, že nemá moc smysl se zaobírat jednotlivými položkami (kromě odrazů), protože ty samy o sobě výkon zásadně nezvýší, ve většině případů vůbec a často jsou to jednotky snímků za sekundu. Naopak to vypadá, že pro větší zvýšení výkonu je nutno degradovat většinu voleb, neboť jsou spolu provázané. Kupříkladu vykreslování vzdálenosti na minimum, ale se zbytkem na ultra, nepřidalo vůbec nic. Avšak v další scéně, kdy byl celek na minimu, se při nastavení vykreslování na maximum výkon snížil o 20 fps. V některých případech hra sedí na limitu procesoru, z čehož po upgradu na i5-12600KF (z i5-9600KF) nejsem kdovíjak odvázaný. Povedlo se mi dosáhnout i extrému, kdy se RTX 2080 flákala na 50 % při rozlišení 2560 × 1440. Šlo o celkové nízké detaily a fsr v režimu výkon – procesor byl vytížený asi z 50 %.

Moje grafika už dnes není žádný trhač polygonů, ale přesto v 2560 × 1440 na ultra detaily i bez FSR zvládne 70 až 100 fps podle situace. Ostatně aby ne, není tu ray tracing, denní doba je statická a herní plocha je rozsekaná na malá území. Nemám ale rád výkyvy, tudíž mám vysoké detaily, FSR na režim kvality a FPS omezené na 90 pomocí RivaTuner Statistic Server (ve hře je lze omezit na 30, 60, 120 a 240). V takovém nastavení jsou snímky většinou naprosto stabilní a grafika se navíc nepeče na maximum, což šetří stupně a watty (bojuju proti globálnímu oteplování). 

Vykreslovaná vzdálenost 

Na nízké a střední detaily zmizí například stín vlevo u opřené loďky a pár dalších nevýznamných detailů. Výkon je prakticky beze změny.

Ultra kvalita vykreslování
i Zdroj: PCTuning.cz
Ultra kvalita vykreslování | Stáhnout obrázek
Vysoká kvalita vykreslování
i Zdroj: PCTuning.cz
Vysoká kvalita vykreslování | Stáhnout obrázek
střední kvalita vykreslování
i Zdroj: PCTuning.cz
střední kvalita vykreslování | Stáhnout obrázek
Nízká kvalita vykreslování
i Zdroj: PCTuning.cz
Nízká kvalita vykreslování | Stáhnout obrázek

Textury

Rozdíl v kvalitě je minimální, na nejnižší nastavení se zhorší stůl a vázy.

Textury ultra
i Zdroj: PCTuning.cz
Textury ultra | Stáhnout obrázek
Textury vysoké
i Zdroj: PCTuning.cz
Textury vysoké | Stáhnout obrázek
Textury střední
i Zdroj: PCTuning.cz
Textury střední | Stáhnout obrázek
Textury nízké
i Zdroj: PCTuning.cz
Textury nízké | Stáhnout obrázek

Stíny

Spolu s odrazy a efekty zřejmě jediná položka, kterou má smysl snižovat. Na střední detaily zmizí stíny v korunách stromů v dálce a na nízké se trochu sníží rozlišení blízkých stínů. I tak je ale nárůst malý, jen 10 fps. 

Ultra stíny
i Zdroj: PCTuning.cz
Ultra stíny | Stáhnout obrázek
Vysoké stíny
i Zdroj: PCTuning.cz
Vysoké stíny | Stáhnout obrázek
Střední stíny
i Zdroj: PCTuning.cz
Střední stíny | Stáhnout obrázek
Nízké stíny
i Zdroj: PCTuning.cz
Nízké stíny | Stáhnout obrázek

Efekty

Na tomhle obrázku ovlivňují hlavně kvalitu trávy, což dává slušný nárůst snímkové frekvence. Z nastavení ultra na střední je to 20 snímků.

Ultra efekty
i Zdroj: PCTuning.cz
Ultra efekty | Stáhnout obrázek
Vysoké efekty
i Zdroj: PCTuning.cz
Vysoké efekty | Stáhnout obrázek
Střední efekty
i Zdroj: PCTuning.cz
Střední efekty | Stáhnout obrázek
Nízké efekty
i Zdroj: PCTuning.cz
Nízké efekty | Stáhnout obrázek

Nepřímé stíny

Lehce ovlivní, jak by se dalo čekat, stíny. Teprve nízké nastavení odebere stíny flašky na krbu, křesla nebo lampy. Vliv na výkon je nicotný, sotva 2-3 fps.

Nepřímé stíny ultra
i Zdroj: PCTuning.cz
Nepřímé stíny ultra | Stáhnout obrázek
Nepřímé stíny vysoké
i Zdroj: PCTuning.cz
Nepřímé stíny vysoké | Stáhnout obrázek
Nepřímé stíny střední
i Zdroj: PCTuning.cz
Nepřímé stíny střední | Stáhnout obrázek
Nepřímé stíny nízké
i Zdroj: PCTuning.cz
Nepřímé stíny nízké | Stáhnout obrázek

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama