dfi-lanpartyut-nf4-ultra-d-zaklad-jaky-jsme-tu-jeste-nemeli-komponenty-treste-se
Hardware Článek DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D - základ, jaký jsme tu ještě neměli - komponenty třeste se!

DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D - základ, jaký jsme tu ještě neměli - komponenty třeste se! | Kapitola 8

Charles

Charles

20. 4. 2005 00:00 86

Seznam kapitol

1. DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D (nForce 4 Ultra) 2. Osazení - rozvržení konektorů 3. BIOS a možnosti nastavení 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Po předešlém náhledu na základní desku postavenou na čipové sadě nForce 4 Ultra se nyní podíváme na model postavený opět na stejné čipové sadě, nicméně nyní půjde o zcela jinou kategorii. Pod záštitou výrobce DFI a označením LANPartyUT se totiž skrývá overclockerský skvost pro procesory náležící socketu 939. Navíc tento model umožňoval v první revizi A1 provoz dvou grafických karet v SLI režimu, přestože nejde o čipovou sadu nForce 4 SLI. Možnosti, jaké tato deska nabízí, jsou opravdu nevídané (zejména co se BIOSu týče), proto nezdržujme a pojďme se na ni podívat podrobněji.

Reklama

V minulém případě základní desky postavené na čipové sadě nForce4 Ultra se jednalo čistě o vstupní model. Dnes představovaný model lze naopak pojmout jako ultimátní řešení pro ty, kteří chtějí ze svého systému dostat maximum, nebojí se experimentovat a nebo prostě chtějí mít zajímavé komponenty (i zpracování této desky je samo o sobě zajímavé, zejména UV reaktivní plastové části, které ozářené UV světlem poskytnou při noční LAN party zajímavý pohled do útrob počítače, vybaveného průhlednou bočnicí).

Zpracování desky je opravdu na úrovni, spínače suplující funkce tlačítek na skříní též potěší nejednoho PC Šťourala a pokročilá správa 3 ventilátorů pro změnu potěší příznivce tichých strojů. Co se ladění výkonu a přetaktování týče, tak tato deska nabízí natolik obsáhlé možnosti, že si zkrátka říká o nějaké to ocenění. Nebudeme ale předbíhat, ještě nejsme na úplném konci.

Přetaktování je na této desce zkrátka radost a pokud jste hravé povahy, máte trpělivost a vyznáte se v množství položek, které v BIOSu této desky naleznete, tak si zcela jistě přijdete na své a po pár hodinách (či po pár dnech) zkoušení různých kombinací si můžete svůj systém vyladit do takové míry, že by vám leckterý majitel "značkového počítače" od firmy xxx mohl závidět (což ostatně lze říci skoro vždy a ne jen v tomto případě, nicméně je myslím jasné, co jsem tím chtěl přesně říci - zkrátka a dobře máte s touto deskou neuvěřitelnou volnost co se konfigurace a optimalizace výkonu týče).

Pro extrémisty tato základní deska poskytuje nevídané napěťové rozsahy pro procesor (což je spíše pro laborování s chlazením na bázi tekutého dusíku) a paměťové moduly (což využijí majitelé speciálních paměťových modulů, které jsou schopny při tak vysokém napětí bez problému pracovat). Jak bylo ale již řečeno, tak tyto možnosti tu zkrátka jsou a pokud je využijete nebo nikoli, to už je věc druhá, nicméně ničemu nepřekáží a proto polemizovat nad jejich využitelností není myslím zrovna moc na místě, jelikož tato deska si nehraje na ideální základ pro obyčejného uživatele, který přetaktování neholduje a podrobným nastavením v BIOSu nerozumí. I svým zpracováním dává jasně najevo, že je určena především nadšencům v této oblasti.

Dále nelze opomenout fakt, že přestože se jedná o čipovou sadu nForce4 Ultra, tak lze šlo u první revize A1 provozovat dvě grafické karty zapojené do SLI režimu (sice v takovém případě nejde o standardní a oficiální konfiguraci 8+8 PCIe linek, nicméně pro dnešní grafické karty to nepředstavuje nějaké omezení). Opravdu škoda, že mocná nVidie zatahala za pár drátků kvůli certifikaci SLI, jelikož od té doby nelze u novějších revizí tuto funkci zprovoznit. Pokud si tedy nyní tuto desku koupíte, tak na SLI můžete zapomenout. V případě zájmu o SLI vám tedy zbývá buď si sehnat starší kousek s revizí A1 a nebo si pořídit dražší variantu s čipovou sadou nForce4 SLI, která samozřejmě zaručuje již plnohodnotný a bezproblémový chod SLI.

DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D - základ, jaký jsme tu ještě neměli - komponenty třeste se!
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se samotného výkonu na standardních frekvencí týče, tak v testech byla o něco málo výkonnější než MSI K8N Neo4, která je postavená na čipové sadě nForce4 (bez dalšího přívlastku). Jelikož obě tyto desky jsou postavené na čipové sadě série nForce4, tak výkonnostní rozdíly nejsou nijak velké (pokud pomineme výsledky syntetických testů zaměřených na paměťovou propustnost) a pohybují se spíše v rámci chyb měření (v minulém případě desky od Biostaru však šlo nejspíše o nevyladěnost BIOSu, jelikož tam byly výkonnostní rozdíly opravdu značné). Ostatně díky širokým možnostem, které BIOS této desky umožňuje, by nebyl problém výkon ve finále různými optimalizacemi (zejména je řeč o paměťovém subsystému) ještě o něco zvýšit.

Vybavení této desky lze označit za mírný nadprůměr, jelikož se zde nachází dva Gigabit LAN adaptéry, osmikanálové audio (ALC850) a rozhraní FireWire (IEEE1394a - 400MBit).  U těch vybavenějších desek bývá ještě mnohdy přídavný diskový řadič, nicméně schopnosti čipové sady nForce4 jsou v této oblasti pro běžné použití naprosto dostačující (2 kanály ATA, 4 porty SATA2 - v případě nForce4 Ultra). Proto ani v této oblasti nelze nic moc vytknout.

DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D (nForce 4 Ultra)

Klady

Zápory

+ čipová sada nForce 4 Ultra

- DFI nemá firemní utility

+ možnosti nastavení BIOSu

+ vysoký přetaktovávací potenciál

 

+ samostatný audio modul KARAJAN

 

+ pokročilá správa tří ventilátorů

 

+ spínače Power a Reset

 

+ UV reaktivní úprava plastů

 

+ poměr cena/výkon

 

možnost u první revize A1 provozovat 2 gr. karty v režimu SLI (u nových desek nikoli)

Cena desky DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D: 3570,- bez DPH (JSC-Computers)

Závěrečná tabulka shrnující klady a zápory mluví jasně sama za sebe a v tomto případě nelze jinak, než dát této desce ocenění za její schopnosti, které jsou vskutku nevídané. Myslím, že se mnou budete souhlasit, ať už po přečtení tohoto článku nebo po vlastním seznámení s touto deskou v praxi, když této desce udělím za její možnosti přetaktování a optimalizace výkonu ocenění. A to hned rovnou ve formě Golden Award, což je u nás v podstatě rarita, jelikož zlato bylo námi uděleno naposledy v dubnu loňského roku. To je už přesně celý rok a svědčí to jen o tom, že se uděluje opravdu jen v ojedinělých případech, kdy se jedná o něco výjimečného, jako tomu je právě dnes.

DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D - základ, jaký jsme tu ještě neměli - komponenty třeste se!
i Zdroj: PCTuning.cz


Duben 2005, základní deska DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D
"Za výborné možnosti přetaktování a optimalizace výkonu..."

Základní desku DFI zapůjčila firma JSC-Computers, které tímto děkujeme

DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D - základ, jaký jsme tu ještě neměli - komponenty třeste se!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama