digitalni-dvb-kombo-sat-dvb-t-opticum-4100tscr
Zábava Článek Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR

David Bijok

David Bijok

11. 10. 2007 01:00 23

Seznam kapitol

1. DVB Combo s linuxovým srdcem 2. Opticum TSCR4100 Ethernet v praxi 3. Kvalita obrazu a zvuku + závěr

Někdo má rád holky, jiný vdolky - zatímco v redakci přetaktováváme procesory a grafické karty, jinde kutí a upravují... satelitní digitální přijímače. Řeší se použité čipy, revize hardware, upravuje (hackuje) firmware. Existují diskusní fóra, které jsou téměř stejně navštěvovaná jako ta počítačová. V tomto světě zapomeňte na Windows - AMD, Intel i nVidia tady neznamenají také prakticky nic, zde kralují zcela jiné značky a produkty.

Reklama

V dnešní recenzi se podíváme na relativně levný (cena se pohybuje kolem 2500Kč včetně DPH) dvojtunerový DVB-T-S přijímač (terrestrial + satelit) typu set-top-box s možností upgrade firmwaru. Pro experimentátory je zde pak ještě rozhraní RS232 a Ethernetový port pro "ehm..." budoucí využití. Jedná se o takový velmi zjednodušený "Dreambox"...

Digitální společník... především analogového televizoru

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

V posledních letech se přístroje typu "DVB-combo" (digitální satelitní přijímač + přijímač pozemní televize DVB-T) začínají objevovat v nabídkách firem čím dál častěji. Není se čemu divit. Digitalizace je v plném proudu a lidé jsou pod tlakem reklamy, která přesvědčuje o nutnosti přechodu na digitální vysílání a o vysoké digitální kvalitě obrazu a zvuku. Zatímco za "digitálním hype" je možné snadno vysledovat snahu prodat více domácí elektroniky (když si nekoupíte poslední plazmovou TV, pak si aspoň kupte set-top box), postupující digitalizace TV je faktem se kterým stejně nic neuděláme. Pokud máte analogovou televizi koupě set-top-boxu vás stejně nemine. V této situaci si ale můžete koupit univerzálnější zařízení...

Digitál jako digitál, rozdíl není velký...

Výrobci, ve snaze o stále atraktivnější funkce a schopnosti svých výrobků začali nabízet tzv. "combo" přístroje. Je to tedy zcela pochopitelný trend - kdybychom měli porovnat DVB přístroje, pak zjistíme, že 80% dílů je shodných pro všechny typy vysílání (DVB-S, DVB-T, DVB-C..). Nejčastěji používanými technologiemi jsou DVB-S a DVB-T a proto se obchodní a vývojový team specializované regionální "set-top-boxové" firmy GLOBO-OPTICUM (PL) zaměřil na uvedení kombinovaného satelitního přijímače + přijímače DVB-T (set-top-boxu) "okořeněného" rozhraním Ethernet. Jak se jim záměr podařil si přečtěte v následujících řádcích.

Globo Opticum  4100TSCR (Ethernet)

Do redakce jsme dostali přístroj s označením Opticum 4100TSCR (Ethernet). Nepříliš velká krabice skrývala vlastní přístroj, dálkový ovladač (včetně baterií) a český návod. Přijímač je světlešedé barvy se zrcadlovou čelní plochou. Rozměry tohoto, téměř dvoukilového, set-top-boxu jsou 300 x 235 x 65mm.

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutém na obrázek zobrazíte větší náhled.

Čelní strana ukrývá pod výklopnými dvířky čtečku karet, která je schopná obsluhovat karty systému Conax. Poznámka: I když to v dokumentaci není nikde uvedené - čtečka je ve skutečnosti multiformátová, tj. přečte dekódovací karty Conax, Cryptoworks, Viacces, Seca, Irdeto a další.

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zrcadlovém panelu najdeme celkem osm ovládacích prvků: Stand-by, Menu, Exit, OK a ovládací hvězdice se čtyřmi tlačítky.

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

Ta slouží k přepínaní předvoleb (up, down) a k ovládaní hlasitosti přístroje (Left, Right). To vše je k dispozici v režimu sledování. Pokud ale použijeme tlačítko menu, slouží zmiňovaná hvězdice k pohybu v menu přístroje. Význam tlačítek OK a Exit není třeba nijak popisovat.

Dílenské zpracování přístroje je, v dané cenové kategorii spíše nadprůměrné. Snad jen tuhost tlačítek na čelním panelu přístroje je až příliš velká. Pokud se domníváte, že při ovládaní přijímače hrozí jeho posunutí, tak vás mohu ujistit, že díky jeho váze a dostatečně velkým gumovým nožičkám, tento nežádoucí pohyb nehrozí. Právě u nových, ne příliš těžkých přístrojů, se můžeme setkat s tím, že při ovládaní pomoci tlačítek na panelu, daný přístroj „cestuje“ z místa na místo. Ale ruku na srdce, jak často ovládáte přístroje jinak než dálkovým ovladačem (DO)?

Dálkové ovládání

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme se tedy podívat na DO. To je totiž věc, se kterou přijdeme při ovládaní přístroje nejvíce do styku. Co se týče zpracování, je zde vše v naprostém pořádku - horší je to však s reakcí na povely. S takovou prodlevou jsem se ještě nesetkal. Může to být způsobeno novým zavaděčem, který je v přístroji (Boot v 1.8.0) - poslední verze 1.7.0, která byla v Opticum 4100TSCR (verze bez Ethernet konektoru) tímto problémem netrpěla. Lze očekávat, že brzy vyjde nový Firmware, kde by tento problém měl být vyřešen.

Poznámka: Musím konstatovat, že tento jev má na svědomí samotný přístroj. Problém totiž přetrvává i po "zaučení" universálního DO.

Vstupy - výstupy

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutém na obrázek zobrazíte větší náhled.

Přijímač je obsazen čtyřmi anténními konektory IEC a dvěmi "F-konektory". První dva anténní konektory jsou pro vstup a výstup anténního signálu (zde je připojený tuner DVB-T) a další dva slouží jako vstup a výstup signálu RF modulátoru. F-konektory slouží k připojení satelitního konvertoru (in) a dalšího satelitního přijímače (out – loop).

Dále zde nalezneme pár "analogových" konektorů SCART. Pouze v jednom z nich (TV) nalezneme RGB signál. Čtveřice konektorů cinch slouží pro přenos stereo signálu, výstupu kompozitního videa a ke spínaní externích zařízení (12V, 50mA).

Pro digitální přenos zvuku je přítomen optický výstup S/PDIF (Toslink) PCM + Dolby Digital AC3 /DTS, Koaxiální digitální výstup zde budete hledat marně. V neposlední řadě zde najdeme RS232 rozhraní pro update firmwaru a také, pro danou cenovou kategorii neobvyklý, RJ45 ethernet port. O něm však v návodu nenajdeme ani zmínku.

Poznámka: Chtěl bych zde jen podotknout, že celý návod k použití se nese ve sparťanském duchu - uživatel se tam mnoho nedoví. Instalace přijímače (zejména jeho satelitní části) tedy není nic pro technické antitalenty.

Poslední věc, kterou na zadní straně přístroje najdeme, samozřejmě kromě přívodního kabelu, je síťový vypínač. A věřte, že pokud v domácnosti sledujete spotřebu energie, pak vypínač bude v permanenci. Spotřeba energie ve Stand-by módu sahá téměř k 40W! Když je přijímač v provozu, spotřebovává cca 60W. Navíc přístroj velice hodně „topí“, takže nedoporučuji tento přijímač ukládat do špatně větraných míst - mohlo by dojít k jeho přehřátí.

Základní údaje

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

Technické parametry

DVB-S

SystémMPEGII/DVB
Max. počet kanálů4000 (TV + Radio)
Vstupní frekvence950 - 2150 MHz
Citlivost vstupu-65 ~ -25 dBm
LNB OvladačDiSEqC 1.0/1.2/1.3 (USALS)
LNB Napájení13/18V (Max. 500mA)
LNB Přepínač22kHz
Typ přenosuQPSK (SCPC, MCPC)
Rychlost2 ~ 45 Mbps
FEC1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8

DVB-T

SystémMPEGII/DVB
Vstupní frekvence170 -230 MHz, 470 - 860 MHz
Citlivost vstupu-87 ~ -20 dBm
Napájení anteny5V (max. 50mA)
DemodulaceCOFDM 2K/8K
Počet nosičů1705/6817
Typ přenosuQPSK, 16QAM, 64QAM
Rychlost2 ~ 45 Mbps
GIV1/4, 1/8, 1/16, 1/32

A/V

Video - formátMPEGII MP/ML
Video - rozlišení720x576 (PAL), 720x480 (NTSC)
Video - poměr stran16:9, 4:3 (letterbox, pan-scan)
Audio - formátMPEGII layer I,II
Audio - vzorkování32, 44.1, 48 kHz
Audio - typMono, Dual mono,
Stereo, Joint stereo

Výkon

Processor 200 MIPS CPU
RAM64 Mbits
FLASH16 Mbits

Napájení a spotřeba

Napájení100 ~ 250 V (50/60Hz)
Spotřeba30 W (*)

Obecné info

Display4 Digits (LED)
Rozměry300 x 235 x 65 mm
Váha2.0 Kg
Modulátor UHF21 - 69
Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve se podíváme na přijímač z pohledu satelitního příjmu. Dá se říci, že splňuje všechny požadavky, které jsou obvykle kladené na satelitní přijímač typu set-top-box. Je zde dostatek předvoleb (4000), umožňuje obsluhovat natáčecí zařízení, přepínače atd. Dále uživateli nabídne možnost protřídění stanic s možností navolení favoritní skupiny. EPG funguje na zahraničních stanicích výtečně, na českých má (stále obvyklé) problémy s diakritikou. Dá se však očekávat, že v dalších FW bude tento problém vyřešen.

Jediné v čem mě tento přijímač po satelitní stránce zklamal, je občasná desynchronizace obrazu a zvuku a také v nižší citlivosti příjmu signálu (výrobce uvádí -65 až -25 dBm). Proto je třeba zvolit konvertor s co možná nejmenším šumovým číslem a parabolu také raději trochu větší. Vše záleží na tom, zda se bude používat natáčení, a zda bude mít uživatel zájem sledovat stanice na „exotičtějších“ satelitech (Astry jsou v pohodě).

Digitální DVB-kombo (Sat + DVB-T) Opticum 4100TSCR
i Zdroj: PCTuning.cz

Tuner DVB-T v tomto přijímači je na tom s citlivostí o poznání lépe (výrobce uvádí rozsah -87 až -20 dBm). Ve srovnání s PC tunery pro DVB-T má tento přijímač o cca 15-20% lepší výsledky příjmu signálu. Jistá desynchronizace se projevuje i zde, což svědčí o tom, že problém není v samotném tuneru, nýbrž v DAC. Tam se totiž provádí převod digitálního signálu na analogový výstup. Dle mého názoru a mých zkušeností v této oblasti se tento nedostatek dá odstranit v opraveném Firmwaru. (S tímto nedostatkem jsem se setkal i u jiných značek a v pozdějších FW již byla tato chyba taky odstraněna).

*Problém desynchronizace obrazu a zvuku DVB-T také np. trápí i mou zcela novou plazmu Samsung PS42C96 (tam to asi firmware nevyřeší).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama