Domácí síťování: FreeNAS s 10 GbE a SAN s Fibre Channel
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: FreeNAS s 10 GbE a SAN s Fibre Channel

Domácí síťování: FreeNAS s 10 GbE a SAN s Fibre Channel | Kapitola 3

Petr Šaroun

Petr Šaroun

5. 6. 2019 03:00 53

Seznam kapitol

1. FreeNAS 2 2. Zajímavosti 3. Síť 10 GbE 4. Fibre Channel (tedy FC) 5. Nákup vybavení pro FC (všechno do 500 korun)
6. Oživení FC adaptérů 7. Konfigurace FC ve FreeNAS 8. Virtualizace (Windows) 9. Virtualizace OpenWrt 10. Závěr

Do našeho FreeNAS přidáme 10 GbE síťovku, nakoukneme do světa SAN (sítí pro ukládání dat) s technologií Fibre Channel, kterou si na FreeNAS můžete zkusit. Zmíníme pár vychytávek (jak na FC obnovit zbořené Windows za 15 sekund), pustíme virtuální počítač s Windows 10, které přesuneme do fyzického PC a skončíme u OpenWrt.

Reklama

Síť 10 GbE

10 GbE počítačové sítě u nás běžné nejsou, ale svět je mnohem dál. V Polsku se objevují první 10Gbps připojení k internetu pro domácnosti za 1200,- Kč. Švýcaři mají 10 Gbps déle a levněji. Německo? Opět první 10Gbps přípojky. Jsou to instalace v počtu jednotek tisíc, po desetitisících se instalují běžné 1Gbps přípojky. Není jenom internet, čipová sata AMD X570 nabízí osm 10Gbps portů USB. Wi-Fi 6 má propustnost 6 až 9 Gbps v součtu pro klienty. Lidé chtějí obsah pro svoje 4k televizory, pracovat z domova a hrát bez lagů.

V předchozím článku o domácí 10GbE síti se objevil velmi dobrý komentář s nápadem na levné síťové karty (600,- Kč) pro domácí 10 GbE síť. Trochu mi zkazil překvapení, ale je to trefa do černého. Ve FreeBSD jsou podporované a za ty peníze ideální pro náš FreeNAS. Mimo to, FreeBSD bohužel nepodporuje ASUS XG-C100C.

Jedná se o bazarové karty s čipem firmy Mellanox. Prodává se jich dost, ale prodejci je značí kreativně: (Mellanox 10 GbE, Connectx-2, 671798-001,666172-001, MNPA19-XTR) Hledejte na Aliexpress a Ebay.

Karty z Aliexpressu
i Zdroj: PCTuning.cz
Karty z Aliexpressu

Dávejte pozor, abyste nekoupili kartu pro Fibre Channel nebo InfiniBand, a aby byl čip ve FreeBSD podporovaný. Jednak tohle nejsou jediné laciné 10GbE karty, jen jsou nejběžnější, a skutečně se prodávají různé verze.

Karty nemají konektor RJ45, ale slot na moduly SFP/SFP+. Se switchem je propojíte SFP+->SFP+ kabelem.

S+DA0001
i Zdroj: PCTuning.cz
S+DA0001

Originální kabely bývají dražší, vesměs fungují i kabely za dvě nebo tři stovky, dokonce funguje i ten z Číny.

Switch pro 10 GbE

Při výběru switche bylo rozhodující, aby šel zastavět dovnitř do skříně, a navíc mi 2× SFP+ (10 Gbps) připadá málo, chci čtyři porty. Příští článek bude právě o tomto switchi, proto zatím nebudu zabíhat do technických detailů.

MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN
i Zdroj: PCTuning.cz
MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN

Abych vás navnadil, MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN je naprosto luxusní kousek hardware. Chlapácký switch, solidní kovové provedení, záruka až 60 měsíců, snadné nastavení a cena 3500,- Kč.

Tohle může vyznít jako reklama, ale je to pravda. Síťařina není prodávání housek. Potřebujete dodavatele, který dokáže poradit. Mikrotiky nakupujte třeba u i4wifi nebo jiného specialisty.

Síťové karty podrobněji

Karty jsou sice rychlé, ale jinak ničím zajímavé. Ty moje si už ledasčím prošly. Karta nevyplní celou šířku slotu a může se povysunout, to se musí hlídat. Dost hřejí, pokud je chladič studený, zkontrolujte jeho připevnění.

Mellanox Connect X ve slotu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mellanox Connect X ve slotu

Zopakuji, že karty používají SFP/SFP+ moduly (stejně jako switch) a navzájem je propojíte kabelem.

SFP/SFP+
i Zdroj: PCTuning.cz
SFP/SFP+

Z hlediska FreeNAS: Instalaci si ulehčíte, pokud systém nainstalujete do hotové konfigurace. Při instalaci mějte připojenou 10 Gb síťovou kartu a druhou do switche zapojte až po instalaci. Řeší to pár drobností. V nejhorším bude webové rozhraní přístupné alespoň přes jednu síťovou kartu. Podporu HW si vždy ověřte.

Normálně bych napsal, abyste kartu nejprve zapojili do stolního počítače s Windows a všechno vyzkoušeli, jenže karta se na Windows malinko vzpouzí, FreeNAS jí nainstaluje na první dobrou.

Stav karty si zobrazíte třeba přes: pciconf -lv (Lze i přes konzoli, samozřejmě.)

Síťová karta zobrazená příkazem pciconf -lv
i Zdroj: PCTuning.cz
Síťová karta zobrazená příkazem pciconf -lv

Všimněte si podtrženého textu: Zařízení bez ovladačů jsou vidět jako none(číslo) (none0, none1). Řešení problémů není triviální, proto radím pořizovat jen plně podporovaný HW. Na obrázku výše je vidět konzole webového rozhraní. Je to standardní shell, můžete používat všechny příkazy od dmesg po ifconfig.

Karty fungují i ve Windows, ale třeba Windows 10 (2019 / 1903) přiřadily kartě chybný ovladač a začal fungovat až tento od Mellanoxu. Ovladače mohou vyžadovat určitou minimální verzi firmware, tady je podrobný návod, jak aktualizaci provést. Na zadní straně karty bývá štítek s uvedeným PN (product number), například MNPA19-XTR, což je starší produkt a shánění firmware se komplikuje.

Mellanox Connect X
i Zdroj: PCTuning.cz
Mellanox Connect X

Firmware se (většinou) vyplatí aktualizovat. Opravují se bezpečnostní chyby, zvyšuje stabilita, může se zlepšit i chod zařízení s novým operačním systémem nebo zvýšit kompatibilita se základní deskou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama