Domácí síťování: OpenWrt – prohlídka systému
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: OpenWrt – prohlídka systému

Domácí síťování: OpenWrt – prohlídka systému | Kapitola 4

Petr Šaroun

Petr Šaroun

12. 12. 2018 03:00 20

Seznam kapitol

1. OpenWrt 2. Rozhlížíme se 3. Obnovení do „továrního“ nastavení 4. Krocení divokého AP
5. Násilí, ale pro dobrou věc! 6. Opatrný rozjezd 7. Funguje to

Dnes se podíváme na běžící OpenWrt. Nainstalujeme si do OpenWrt češtinu, další vzhled, trochu si ho prohlédneme. V druhé polovině článku se podíváme na instalaci OpenWrt na zařízení, které se podstatně víc vzpouzí a rozhodně nám nic neusnadňuje. Ne všechny totiž těší, že na jejich zařízení běží OpenWrt.

Reklama

Krocení divokého AP

Nemusíte snít zrovna o výrobcích firmy Cisco, popsaný postup je podobný i pro jiné AP a výrobce.
Na AP „hodných“ výrobců dostanete OpenWrt vážně snadno, ukázali jsme si to v rámci prvním dílu, dnes rozlouskneme mnohem těžší oříšek.

Cisco Meraki

Cisco nabízí dvojnásobnou kvalitu za desetinásobnou cenu, jejich hardware je vážně kvalitní. A taky jedno Cisco Meraki MR18 stojí jako AMD Vega 56, kdo nevěří, může se podívat sem. AP Cisco se dají koupit za pár stovek na Bazoši, Sbazaru nebo Aukru. Já svoje Meraki pořídl za ~500,- Kč. Jak to? Cisco je firma, kde se s vámi moc nebaví, pokud nemáte zaplacený paušál. Bez paušálu se těžko dostanete i k firmware s opravou jejich vlastních chyb. Bez placení máte smůlu. Proto se firmy časem zbavují i nových (náhradních) kousků.

Meraki z Aukra
i Zdroj: PCTuning.cz
Meraki z Aukra

Poznámka k ceně. Nikdy nevíte, jaký firmware v zařízení je a jestli to náhodou někdo nezkoušel připojit k internetu a není tam nějaký superzabezpečený firmware, nedávejte za experimentální kousky víc než 500 korun.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama