Domácí síťování: Síťujeme rychlostí 10 Gbps
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Síťujeme rychlostí 10 Gbps

Domácí síťování: Síťujeme rychlostí 10 Gbps | Kapitola 4

Petr Šaroun

Petr Šaroun

18. 3. 2019 03:00 169

Seznam kapitol

1. 10 Gbps 2. Switch ASUS XG-U2008, nové routery a kabely 3. Síťová karta ASUS XG-C100C – bližší pohled 4. Sloty PCI Express a propustnost
5. Měření rychlosti 6. Přímé propojení síťových karet (bez switche) 7. Závěr

Je to asi patnáct let, co klesla cena 1Gbps switchů, patnáct let máme stejnou rychlost sítě. Můžeme dokoupit další síťový adaptér a kopírovat rychlostí 2 Gbps, nebo rovnou přejít na 10 Gbps! A ujišťuji váš, že je to jako přesednout ze šlapacího autíčka do Ferrari. Dnes asi nebudu úplně objektivní, protože to je naprosto skvělé.

Reklama

Sloty PCIe

Slotům PCI Express se můžeme věnovat někdy příště, poměrně vyčerpávající popis najdete na stránkách Wikipedie. Přesto se podívejme na zaokrouhlenou tabulku rychlostí přenosů PCIe.

Zjednodušená tabulka
i Zdroj: PCTuning.cz
Zjednodušená tabulka

Gbps Síťová karta s 10 Gbps přenese za jednu sekundu o něco více než 1 GB dat. Dnes je nejrozšířenější verze PCIe 3.0 a její slot x1 přenese o „něco málo méně“ než 1 GB dat, což je velmi blízko.

Karta v redukci
i Zdroj: PCTuning.cz
Karta v redukci

Kartu jsem vložil do redukce a otestoval rychlost v PCIe x1 (verze 3.0). Karta samozřejmě funguje, ale výsledky jsou horší než námi očekávaný přibližně 1 GB/s (necelých 10 Gbps). Udělal jsem víc testů, ale 800 MB/s karta nepřekonala.

Testy s kartou v redukci
i Zdroj: PCTuning.cz
Testy s kartou v redukci

Výsledek by měl být lepší. Do vydání článku se problém nepovedlo vyřešit. Zkoušel jsem i různé desky a různé sloty. Podezřívám levnou redukci z Číny, pokusím se sehnat jinou.

Ovladače

Windows 10 čip a ani kartu neznají. Ovladač se musí ručně stáhnout třeba ze stránek ASUS (teď aktuálně 2.1.8 čti 2.1.008) nebo možná lépe ze stránek Aquantia, kde mohou být novější (aktuálně 2.1.17). Na ovladačích se poměrně intenzivně pracuje, viz seznam změn.

Ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz
Ovladač

Výchozí nastavení je univerzální, nevyladěné pro konkrétní účel, jak to bývá obvyklé. Dá optimalizovat pro hry a nízkou latenci, přenosy objemných dat, atd. Detailní popis nastavení by vydal na samostatný článek.

Detaily nastavení
i Zdroj: PCTuning.cz
Detaily nastavení

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama