dvojice-dvd-prehravacu-denon-vs-yamaha
Zábava Článek Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha

Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha | Kapitola 4

Štefek Petr

Štefek Petr

4. 7. 2007 01:00 33

Seznam kapitol

1. Denon DVD-1730 - bližší pohled 2. Denon DVD-1730 - hodnocení 3. Yamaha DVD-S661 - bližší pohled 4. Yamaha DVD-S661 - hodnocení

V dnešním článku se podíváme trošku netradičně na dvojici levnějších DVD přehrávačů okolo 6 tisíc, které mohou vyhovět i náročnějším filmovým fanouškům. Jaké jsou dojmy z používání Denonu DVD-1730 a Yamahy DVD-S661 se dozvíme v samotném článku. Překvapivě jsou rozdíly docela podstatné...

Reklama

Yamaha DVD-S661 je pouze průměrným přístrojem po stránce  ovládání a ve srovnání s konkurenčním Denonem DVD-1730 propadá. Mechanika přístroje je naopak poměrně rychlá, ale také relativně hlučná. Podpora formátů je na úrovni dobrého standardu této kategorie, takže nebudete mít problém s následujícími typy disků: DVD-Video, SVCD, CD-Audio, MP3, JPEG, DiVX Ultra, WMA. Někoho může zamrzet absence formátů SACD či DVD-Audio, ale ruku na srdce, tyto formáty patří do zcela jiné kategorie přístrojů, ke dají vyniknout svému účelu

Obraz

Když jsem Yamahu DVD-S661 zapojil při reprodukci po Denonu DVD-1730, byl jsem rozčarován a neodbytně se vkrádal pocit, že jsem připojil přehrávač s téměř poloviční cenou, a tak jsem rychle utíkal ke zdroji informací znova ověřit cenu testovaného přístroje. Obraz Yamahy s veškerými jeho složkami lze označit jako průměrný a nemá téměř čím zaujmout. Obraz postrádá klid a kompenzace rychlých pohybů spolu s de-interlacingem jsou na úrovni přehrávače Sony v hodnotě 2 tisíc korun, a to není pochvalná vizitka. V kategorii přístrojů kolem 6 tisící bych očekával něco jiného.

Přehrávání DivX je bezproblémové, ale obraz opět není tak dobře prokreslen jako u Denonu DVD-1730. Titulků s bezchybnou českou diakritikou se nedočkáme a přístroj měl vůbec problém rozpoznat titulky ve formátu, který oficiálně podporuje podle výrobce. Přehrávání SVCD je naopak bezproblémové a to samé platí i u obyčejného VCD (Video CD).

Zvuk

V dané kategorii neočekávám žádné dech beroucí zvukové "orgie", ale alespoň kultivovanost projevu. Zvuk Yamahy DVD-S661 je bohužel agresivní, ale ne ve smyslu NAD, který je spíše razantní  a úderný. Yamahu není radost poslouchat na analogové výstupy a pět se nabízí spíše srovnání s levným Sony než se stejně cenově položeným Denonem DVD-1730. Agresivita je vzhledem levným převodníkům a nevalné analogové části pochopitelná. Tento jev není až tak patrný při reprodukci filmů, ale pokud dojde na nějaký ten koncert (a zvláště pak rockový), tak zde máme na problém zaděláno. Pokud jste fanoušky koncertů a vůbec hudebního materiálů na DVD, tak ruce pryč.

Yamaha DVD-S661 jako CD přehrávač nepřipadá v úvahu. Pokud jsem si stěžoval (rozuměj informoval - DVD přehrávače této kategorie nemohou a nemají plnit úlohu CD přehrávače) na minule testovaný Denon, že reprodukce postrádá větší dynamiku a rozlišení, ale zároveň neurazí svou agresí a sléváním, tak zde je dílo zkázy dokonáno. Yamaha má opět velmi agresivní projev a jakési zkreslení na nejvyšších kmitočtech, takže reprodukce údernějších žánrů je čirým utrpením (slévá se a je velmi agresivní) a opravdu jsem poslouchal při testu jen tak dlouho, jak to bylo nezbytně nutné.

Reprodukce MP3/WMA materiálů je bezproblémová a jejích charakter odpovídá výše popisovaným skutečnostem.

Hodnocení

Yamaha DVD-S661 je přehrávačem, který v dané kategorii poskytne spíše mírně podprůměrný výkon. Neoslní nikoho ani obrazem ani zvukem, kde spíše zklame. Jeho nasazení vidím spíše s firemním recieverem vyšší kategorie, kde bude uživatel moci využít jeho kvalitnějších převodníků a odstranit tak jednu z bolístek přehrávače. Propojení lze uskutečnit skrze digitální HDMI nebo také digitální výstup. Ve srovnání s konkurenčním Denonem DVD-1730 vypadá Yamaha svou funkčností a výkonem jako minimálně o 2 tisíce korun levnější přehrávač. Jedinou ve skrze kladnou věcí je rychlost použité mechaniky a možnost využití externího USB paměťového zařízení pro reprodukci Mp3/WMA souborů či fotek. Cena přístroje se pohybuje kolem 6000 korun s daní.

Yamaha DVD-S661
 Design a provedení
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Dálkové ovládání
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Konektivita
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Obraz
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Zvuk
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Celkové hodnocení
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení přehrávače Yamaha děkuji Studiu Špalíček.


Tento článek vznikl ve spolupráci s webem Audiality.cz

Poznámka: Testovací reciever Denon AVR-3806 byl napojen na reproduktor

ový set B&W 700, co

ž jsou komponenty o několik tříd výše, takže mohli dobře vyniknout nedostatky testovaných přehrávačů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama