dvojice-dvd-prehravacu-denon-vs-yamaha
Zábava Článek Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha

Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

4. 7. 2007 01:00 33

Seznam kapitol

1. Denon DVD-1730 - bližší pohled 2. Denon DVD-1730 - hodnocení 3. Yamaha DVD-S661 - bližší pohled 4. Yamaha DVD-S661 - hodnocení

V dnešním článku se podíváme trošku netradičně na dvojici levnějších DVD přehrávačů okolo 6 tisíc, které mohou vyhovět i náročnějším filmovým fanouškům. Jaké jsou dojmy z používání Denonu DVD-1730 a Yamahy DVD-S661 se dozvíme v samotném článku. Překvapivě jsou rozdíly docela podstatné...

Reklama

K používání Denonu DVD-1730 lze říci jediné, je to opravdu velmi povedený kousek v dané cenové relaci. Ovládání je intuitivní a podpora českých titulků u formátu DivX potěší nejednoho filmového fanouška sledujícího. Mechanika přístroje pracuje velmi dobře, ale přeci jen by mohla být o něco rychlejší, což by usnadnilo načítání disků a dále přeskakování kapitol nebo časté využívání rychloposuvu vpřed a vzad. Zamrzet může absence podpory přehrávaní formátu SACD, ale ruku na srdce, v této cenové relaci jde pouze o logo na přístroji a díky kvalitě převodníků nelze očekávat žádný kvalitativní skok v reprodukci. Podpora SACD je integrována až ve vyšším modelu DVD-1930, na který se zaměříme v příští recenzi.

Obraz

Alfou & omegou DVD přehrávače je kvalita produkovaného obrazu, které je v tomto případě výborná, ale na vyšší model v nabídce Denonu nedosahuje. V rámci konkurence v této cenové hladině se přístroj řadí ke špičce. Kontury, ostrost i barevné podání jsou příkladné, ale obraz oproti přístrojům z vyšší kategorie postrádá hloubku a klid, což je patrné zvláště na větších úhlopříčkách než 32". Pro testovací LCD o velikosti 32" je Denon naprosto dostačující, ale v některých případech na 42" plazmovém HD televizoru už podání zaskřípalo. Kvalita reprodukce přes SCART je pouze průměrná a je třeba kvalitního kabelu, abychom se vyhnuli rušení a artefaktů v obraze.

Progresivní scan (720p/1080i) funguje přes HDMI velmi dobře a posun v kvalitativním podání je jasně patrný, ovšem platí, že obraz je v módu 720p (oproti 1080i - prokládaný režim) nejlépe prokreslen. Přístroj je partnerem pouze pro televize o menších úhlopříčkách, kde se dokonale podaří skrýt jeho nedostatky ve srovnání s dražšími přístroji. Přehrávání kvalitního DivX je požitkem, ale opět najdeme jisté rezervy ve srovnání s dražším bráškou DVD-1930 či NAD T515. V duelu s levnější Yamahou DVD-S661 je ovšem kvalita přehrávání DVD i DivX o třídu výše. Exotické formáty S-VCD/VCD jsou taktéž bez problému a jejich sledování je vykoupeno poněkud menší kvalitou de-interlacingu než v případě DVD-Video.

Zvuk

Zvuk ve formátu 5.1 přes převodníky testovacího recieveru Denon AVR-3805 je příkladná a v rámci kategorie ji nelze nic vytknout. Použití Denonu DVD-1730 jako DVD transportu ovšem nedoporučuji, výsledkem byste byli nejspíše zklamáni. Přehrávání na analogových výstupech je sametově uhlazené, ale celkově se zdá zvuk méně důrazný a přiškrcený na basovém základu, což je zvláště patrné při srovnání s NAD T515, který mám rovněž na testování. Zvuk lze označit jako pěkný a uhlazený a rozhodně vyváženější než agresivní projev Yamahy DVD-S661, která se mi po zvukové stránce opravdu nelíbila.

Kvalita přehrávání MP3/WMA formátů je bezproblémová a  není ji co vytknout. Pokud vezmeme MP3 o vyšším datovém toku, tak je ji téměř nemožné odlišit od reprodukce CD. Pokud budete potřebovat hodiny nepřetržité reprodukce, tak stačí vložit CD s MP3 ve složkách a zmáčknout play.

Nyní přistupme k hodnocení zvuku CD audio disků, které naprostou většinu uživatelů také zajímá, jelikož chtějí DVD přehrávač využívat jako multi-funkční zařízení. Reprodukce CD je po všech stránkách vyvážená neurazí, ale rozhodně nečekejte, že samostatný přehrávač CD nahradí natož zastíní. DVD přehrávač této kategorie nemá šanci "přehrát" ani postraší modely low-endové produkce Technics či Sony, o současné konkurenci v dané cenové relaci ani nemluvě. Zvuk se slévá a nemá zrovna oslňující dynamiku. Prostorové zobrazení je ucházející, ale nečekejte přesnou lokalizaci nástrojů ani náznak předo-zadního prostoru. Pokud vlastníte kvalitní zesilovač a myslíte to s poslechem "cédéček" vážně, tak rozhodně vybírejte mezi čistými CD přehrávači.

Hodocení

Denon DVD-1730 se dá bez okolků označit jako kvalitní přístroj za rozumné peníze, který vyhoví i náročnějšímu uživateli. Jeho nasazení vidím především u LCD televizí o menších úhlopříčkách (=<32") a pro 40" a více palců s HD rozlišením raději sáhněte do kapsy podstatně hlouběji. Podpora formátů je téměř bezchybná a podpora titulků s českou diakritikou je rovněž velkým plusem.  

Denon DVD-1730 nemá dekodéry prostorového zvuku, takže počítejte s nutností připojení k recieveru, který digitální signál pro prostorový zvuk převede na analogový (dražší bráška DVD-1930 již dekodéry má). Zároveň je škoda, že není použit stejný up-scaler (Denon DVD-1730 má upscaler Panasonic) jako u dražšího modelu DVD-1930 (Faroudja DCDi), ale to bychom chtěli v této cenové kategorii moc.

V kategorii kolem 6 tisíc korun budete ovšem hledat srovnatelnou konkurenci velmi těžko, takže přístroj má mé vřelé doporučení. V příštím článku se podíváme na DVD přehrávač Yamaha DVD-S661, který disponuje zajímavou drobnůstkou, která může být pro některé uživatele rozhodující.

Denon DVD-1730
 Design a provedení
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Dálkové ovládání
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Konektivita
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Obraz
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Zvuk
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
 Celkové hodnocení
Dvojice DVD přehrávačů - Denon vs. Yamaha
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama