Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070 | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 2. 2018 03:00 19

Seznam kapitol

1. Dostupný pracovní i herní notebook 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Sky X7C - hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Sky X7C - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-8700K) 9. Herní testy (1920x1080) 10. Přetaktování GPU a CPU 11. Závěr

Dnes si ukážeme zajímavý herní i pracovní notebook Eurocom s ultra výkonným procesorem (desktopovým) Intel Coffee Lake Core i7-8700K a taktéž desktopovou GeForce GTX 1070, tentokrát už ale v o něco tenčím a lehčím těle. Přelomový procesorový výkon je ale vykoupen celkem vysokou cenou.

Reklama

Závěr

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Model Eurocom Sky X7C je povedeným křížencem pracovního a herního počítače. Nabízí v podstatě herní výkon velkých a těžkých strojů od Eurocom, tentokrát ale v tenčím a lehčím těle. Větší mobilita je devizou počítače, i když čtyři kilogramy nejsou synonymem pro lehký a přenosný stroj. Od DTR třídy ale nemůžeme čekat lehkost Macbooku Air, což také není účel těchto počítačů. Ty mají v prvé řadě zcela nahradit desktop, co se podařilo. Sky X7C má výkon jako běžná desktop sestava, jen výkon disku je poněkud slabší, než by měl být dle specifikací i mé vlastní recenze disku samotného. Není sice nijak tragický, ale měřitelně nižší. Ohledně CPU a GPU výkonu není co vytknout, dostáváte jen o pár procent nižší výkon než stejné komponenty v desktopu.

Výbava, spotřeba, baterie, chlazení

Tělo je pro Eurocom typické, v podstatě celé plastové a robustní. Klávesnice je stejně jako u předchozích modelů hodně dobrá, stejně tak touchpad a podsvícení. Reproduktory jsou horší, mohly by být hlasitější, ale zvuk není nijak špatný. Spotřeba v klidu je srovnatelná s podobnými stroji. Výdrž baterie je celkem dobrá. Pro běžnou práci (necelé tři hodiny) dobré, hodina a půl plného hraní na baterie není vůbec špatná. Je to o polovinu víc než podobný stroj testovaný před časem. Baterii lze snadno vyměnit, což je bezesporu velká výhoda.

Velkým překvapením bylo chlazení počítače. To totiž bez problémů zvládá uchladit CPU i GPU v plné zátěži (do 70 °C) bez omezení výkonu a podtaktování ani jedné z komponent. To jsem už dlouho neviděl, hlavně vzhledem k vysokým TDP procesoru i grafiky (95 W+200 W). Uchladit je ale notebook nezvládá tiše, což asi tušíte. Řešení ale existuje. Výrobce totiž nastavil v zátěži stále maximální otáčky a zejména ventilátor chladiče CPU se točí řádně, a hlučně. Pokud ale ručně snížíte otáčky ventilátorů, teploty se v podstatě nezmění a hlučnost je poloviční! Je škoda, že tohle neudělal výrobce za nás, a že si k podobnému výsledku musí uživatel dopomoci svépomocí.

Komponenty

Osazený procesor je na notebook výkonný extrémně. Šestijádro v herním notebooku nikdy nebylo, a přináší razantní nárůst výkonu v aplikacích těžících z počtu jader. Model Core i7-8700K je desktopový čip se vším všudy, tedy i výkonem. Kapacita pamětí 16 GB je dostatečná pro herní nasazení, ale jelikož jde i o pracovní stroj, zde bych spíše čekal dvojnásobnou kapacitu jako minimum. Počítač má čtyři sloty a dva jsou ještě volné pro případný upgrade.

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Systémový disk SSD je sice standardu NVMe, ale zdá se, že je něčím přiškrcen. Buď je něco špatně v návrhu, nebo nějaký zádrhel v driveru, ale jeho výkon je v podstatě na úrovni běžných SATA SSD disků. Tím neříkám, že je jeho výkon vyloženě špatný, jelikož výkon SSD SATA disků je dostatečný, ale dle specifikací by měl být výrazně vyšší. Zhruba nějaká třetina výkonu mu na ideální stav chybí. Také kapacita disku ADATA není nic extra, 256 GB není dnes už dostatečná kapacita systémového disku, hry a aplikace bobtnají a 512 GB by mělo být minimum. Také druhý 1TB disk dnes už není kdovíjak velký, dvojnásobek by počítač už mnoho neprodražil.

GeForce GTX 1070 je výkonný grafický čip. Společně s 8 GB paměti nabízí stejný, nebo jen o málo nižší výkon než referenční GeForce GTX 1070 v desktopu. Herní výkon je vysoký. Je to hlavně díky vysokým taktům a výkonnému procesoru v systému. Navíc umožňuje navýšení výkonu přetaktování, kdy se pak dostane téměř na úroveň GTX 1080 Q-Max. Je dobře, že primárně je použit displej s FHD úhlopříčkou, jelikož na 4K panel toto GPU nemá dost výkonu.

Osobní názor

Výkon je skvělý, roven klasickému desktopu. Žádné kompromisy. Skvělá je možnost upgradu úplně všech komponent, CPU, GPU, MEM, HDD, SDD, WiFi. Jako příznivce ladění mne potěšila možnost taktování grafiky i procesoru. Výhodou je je osazený NVMe SSD disk (byť jedoucí na dvě třetiny plynu), kvalitní podsvícená klávesnice. Také chlazení je dostatečné, dá se z něj dokonce u dělat i solidně tiché, ne úplně tiché, ale snesitelně hlučné. Jak už jsem zmínil, možná by to chtělo jen dvakrát víc paměti a dvojnásobné kapacity pevných disků, pak by vše asi bylo téměř dokonalé. Problém je ale cena.

Možná si říkáte, že DTR stroje byly vždy drahé, tak co řeším? Ale situace na aktuálním trhu říká něco jiného. Ceníková cena počítače je 110 000 Kč. Goldmax tento kus nabízí nyní se slevou, kdy finální cena s daní je 80 000 Kč. To vypadá jako dobrá nabídka, ale... když se podívám do ceníků, vidím tam podobné stroje výrazně nižší cenu.

Na trhu je řada notebooků (Asus ROG, HP Omen, MSI) s konfigurací 16 GB paměti, GTX 1070, SSD a HDD, 17,3" displej, Core i7 Kaby Lake, za cenu kolem 50 000 Kč s daní. Mobilní procesor Core i7-7700HQ má sice poloviční výkon Core i7-8700K, ale zaplatit za to o 30 000 Kč víc je už otázka. Eurocom nabízí také možnost upgradu všech komponent, což je nutné přičíst k dobru, ale není to nejdůležitější věc. Troufnu si říct, že herní výkon takového notebooku za 50 000 Kč a dnes testovaného, bude hodně vyrovnaný, ceny jsou ale výrazně rozdílné. Zdali si připlatíte za Eurocom, nebo ušetříte s jiným výrobcem, je už na vás, zvážit si pro a proti musíte sami.

Zápůjčka u Goldmax

Pokud plánujete nákup jednoho a více notebooku na firmu/IČ v cenové relaci 45 tisíc korun a výše, je dobré si počítače předem zkusit.  Nejste si jisti výběrem, značkou a typem notebooku? Pokud i nadále pochybujete o kvalitách značky EUROCOM, je tato nabídka určena právě vám. V rámci rozšiřování portfolia zákazníků a šíření renomé značky oslovuje specializované firmy a profesionály všech oborů, kterým umožní zapůjčit si a otestovat prémiový notebook EUROCOM zcela ZDARMA. Pokud o brzkém nákupu výkonných notebooků a mobilních pracovních stanic vyšších cenových relacích uvažujete, zapůjčí Vám Goldmax testovací model po časově omezenou dobu, který si budete moci osahat a následně otestovat v reálném firemním prostředí dle vašich představ – bez vysokých investic a bez rizika.

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti GOLDMAX Česká republika

Eurocom Sky X7C – Pracovní stroj s Core i7-8700K a GTX 1070
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama