EVGA končí s Nvidií i s výrobou grafik. Co k tomu říkají a co je k tomu vedlo?
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek EVGA končí s Nvidií i s výrobou grafik. Co k tomu říkají a co je k tomu vedlo?

EVGA končí s Nvidií i s výrobou grafik. Co k tomu říkají a co je k tomu vedlo? | Kapitola 3

Adam Vágner

Adam Vágner

17. 9. 2022 18:00 23

Seznam kapitol

1. Svázané ruce 2. Konkurence místo partnerství? 3. Konec jedné éry 4. Prostředí, kde chybí konkurence

Včera se na Youtube začala objevovat oznámení, že jeden z předních výrobců grafických karet, společnost EVGA, která vyráběla exkluzivně grafiky s čipy GeForce, s jejich výrobou končí, protože je to za současných podmínek už pro ně neúnosné.

Reklama

Co to znamená pro majitele grafik EVGA?

Co to znamená pro majitele karet EVGA, které jsou v záruční lhůtě? Nebo řekněme, že jste si právě dnes koupili grafiku EVGA řady 30 a máte na ni tříletou záruku nebo jakoukoliv záruku, která je uvedená a říkáte si sakra, co to pro mou záruku znamená? Tuto konkrétní otázku jsem položil. 

Existují výpočty, které využívají, protože mají obrovské množství dat, jaká je výtěžnost, jaká je míra poruchovosti karet, jaká je pravděpodobnost, že budete muset produkt v záruce řešit a za kolik z nich se musíte zaručit. Budou prodávat zásoby, které mají momentálně v nabídce, dokud je nevyprodají, a jak dlouho to bude trvat, bude záviset na tom, jaké budou ceny, jak to bude vypadat s dostupností řady 40, kolik lidí řekne na řadu 40 kašlu při tom, kolik stojí, takže mohou zmizet buď velice rychle, anebo to bude trvat nějakou dobu v závislosti na tom, jak bude vypadat stav zásob, které mají. Mohu vám říct, že jak to teď vypadá, nemají na cestě žádné další třicítky, protože Nvidia si je toho zjevně vědoma. Není to tak, že bychom to byli my, kdo Nvidii oznamuje tento rozchod, oni o něm už vědí. To je důvod, proč už neuvidíte jméno EVGA na žádné z karet řady 40. Měli byste vědět, že pokud čekáte na EVGA řady 40, nedorazí. 

No nic, řada třicet, existují výpočty, na základě kterých drží na skladě dostatek produktů, aby je měli při ruce pro případ reklamací. Takže s reklamacemi nebude problém, se zárukou nebude problém, doufejme, že výpočty jsou dostatečně přesné na to, aby když, řekněme, za dva roky a deset měsíců, když vaše 3090 umře, měli pořád dost karet na to, aby vám ji vyměnili nebo tak. Doufám, že nedojde na to, že reklamací bude víc než záložních karet.

Doufám, že to mají dobře spočítané, protože jinak se to může změnit v hodně ošklivou situaci. 

Kam kráčejí?

Vypadá to, že se zaměří na další produkty z portfolia. Uvědomte si, že EVGA nenabízí pouze grafické karty. Nabízejí napájecí zdroje, EVGA se jim věnuje s vášní a jako značka se opravdu chtějí zaměřit na napájecí zdroje. A ano, může to být lepší odvětví, pokud budou požadavky na napájení u řady 40 opravdu takové, o jakých se spekuluje, může to být chytrý tah. A bude mnoho lidí, kteří budou muset napájecí zdroje s přechodem na řadu 40 vyměnit. Nabízejí periferie, jako klávesnice a myši, malou část periferií tvoří zařízení pro zachytávání obrazu nebo zvukové karty, dále základní desky – základní desky pro ně také neznamenají velký trh, ale pořád mají desky pro Intelu a desky pro AMD, o kterých jsme se zmiňovali, dark, kingpin, všechny ty věci. 

Abych to nějak shrnul, mám pocit, že tento trh bohužel přichází o jednoho z velmi důležitých klíčových hráčů, z pohledu toho, jak si EVGA opravdu stálo za svými produkty. Chci říci, že jsem byl zákazníkem EVGA už někdy od roku 2003, pomalu dvacet let, pro mě je to, jako bych… Já vím, že když jsem odcházel ze setkání, které nakonec trvalo skoro čtyři hodiny, cítil jsem se, jako bych si prošel rozvodovým stáním. Bylo to opravdu divné, mimochodem, na rozvodovém stání jsem nikdy nebyl, jsem stále ženatý, a ženil jsem se jenom jednou, takže jsem nikdy... Jen si představuju, jak bych se cítil emocionálně vyčerpaný… no nic. 

Dobrá, teď to musíme nějak vstřebat a zpracovat a nějak tyto informace rozložit a dostat je do tohoto videa, abyste to pochopili, ale za celé odvětví se kvůli tomu cítím špatně. Žádná jiná značka nenabízí nic jako program step-up. Měli jsme po nákupu grafické karty devadesát dní na to, abychom ji mohli vyměnit, když přišlo něco lepšího, dostali jsme na pořízení nové karty zpět plnou částku. Žádný jiný výrobce nikdy něco takového nenabízel, bylo to velké a EVGA se bezpochyby prodávala v severní Americe ze všech značek nejvíce. Je to zvláštní, že v regálech už nikde neuvidíme karty EVGA řady 40, když pro mě byli vždy skvělým partnerem. Mám pocit, že kdyby si Nvidia takového partnerství opravdu vážila, nikdy by to nenechali dojít tak daleko. Ale jestli jsem si z toho setkání něco odnesl, tak že si Nvidia ten náskok nikdy necenila tolik jako EVGA, nevnímala jeho hodnotu stejně jako EVGA, a bylo to údajně velmi jednostranné, na hraně zneužívání. Tedy já používám termín zneužívání, EVGA to tak neprezentovalo, jde o výraz, který volím na základě anonymních rozhovorů, které jsem vedl s jinými lidmi v tomto odvětví mimo záznam, v anonymních debatách, jaké je to s touto značkou spolupracovat.

Ale jestli Nvidia opravdu pracuje na tom, aby měla vlastní značku a mohla prodávat pouze své karty, možná je to už nezajímá. Možná pro ně bude nakonec úlevou, protože s tím, kolik musejí vyrábět základů a s tím, jak je musejí distribuovat mezi ostatní… Protože bude teď pro ostatní partnery k dispozici tolik GPU, možná se právě teď radují, protože by se mohla zlepšit alokace… 

Ale řekl bych, že je špatný tah vůbec pomyslet na to, že je v pohodě přijít o partnera, obzvláště tak velkého, který tu byl stejně dlouho jako Nvidia. Bude to mít dopad na celé odvětví. Bude to mít dopady na všechny? Bude to mít dopad na vás jako spotřebitele? To zjistíme až časem.

No nic, máte to tady, to je ta šílená zpráva. Pokud máte kartu řady 30, nebo ji plánujete pořídit, myslím, že by si lidi právě teď mohli koupit kartu EVGA a říkat si hej, já prostě chci jeden z posledních výkřiků EVGA, nikdy nevíte. Bylo by to šílené, protože musíte doufat, že opravdu mají zvládnutou logistickou stránku věci, aby měli v případě, že se vaše karta pokazí, k dispozici jinou pro případ reklamace. 

Myslím, že RTX 3090 Ti, kterou tady máme a využili jsme ji pouze pro recenzi, má teď o cosi větší sentimentální hodnotu. Nikdy jsem se netajil tím, že jsem fanboy EVGA. Ve svých recenzích jsem byl vždy férový. Netajil jsem se s tím, když měli problémy, vzpomeňte si, že u desítky, kterou tu mám a která už mrtvá. To je GTX 1080, která trpěla problémy s VRM. U ní obrazovka zčernala a ventilátory se rozběhly na sto procent výkonu, kdykoliv jste pustili 3D zátěž. Šlo o špatnou kartu.

Vždy jsem byl jejich fanoušek, a cítím se tak nějak… smutně. Teď už budu muset být regulérní fanboy všech grafik a ne jen jedné značky. 

No nic, tady to máte lidi, netuším co víc říct než že jsme v roce 2022 na konci jedné 22leté éry grafik.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama