EVGA končí s Nvidií i s výrobou grafik. Co k tomu říkají a co je k tomu vedlo?
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek EVGA končí s Nvidií i s výrobou grafik. Co k tomu říkají a co je k tomu vedlo?

EVGA končí s Nvidií i s výrobou grafik. Co k tomu říkají a co je k tomu vedlo? | Kapitola 2

Adam Vágner

Adam Vágner

17. 9. 2022 18:00 23

Seznam kapitol

1. Svázané ruce 2. Konkurence místo partnerství? 3. Konec jedné éry 4. Prostředí, kde chybí konkurence

Včera se na Youtube začala objevovat oznámení, že jeden z předních výrobců grafických karet, společnost EVGA, která vyráběla exkluzivně grafiky s čipy GeForce, s jejich výrobou končí, protože je to za současných podmínek už pro ně neúnosné.

Reklama

Jedna z věcí, kterou také musíte chápat, je, že jde o velmi konkurenční prostředí. Existuje spousta značek vyrábějících grafické karty. Všechny spolu soupeří a jedna z věcí, o něž se musíte pokusit, je najít si takovou cenovou pozici, abyste se dokázali udržet nad vodou a dokázali pokrýt své provozní náklady, ale v segmentu grafických karet na to nemáte velké marže. Myslím, že si mnoho lidí neuvědomuje, že pokud jde o aktuální marže, jsou velmi nízké. Když jste AIB, řekněme EVGA, a prodáváte na Amazonu, prodáváte na Best Buy, a prodáváte na Micro Center, a na New Eggu a co já vím kde, musíte vynakládat hodně prostředků na reklamy, a část ze zisku si ještě ukousnou prodejci. A vy vidíte, že vaše marže klesají. Ale co se stane, když vás společnost, s níž spolupracujete, začne podrážet? Co uděláte? 

Protože to je přesně to, co Nvidia právě teď dělá a jde o jeden z principů, na jehož základě EVGA učinilo své rozhodnutí. 

Jde o to, že Nvidia v současnosti konkuruje svým partnerům. To je něco, čeho jsem se já a další recenzenti obávali, když v roce 2016 v Austinu v Texasu při uvedení Pascalů představili první karty z edice Founders. Byli jsme znepokojení z toho, co to bude znamenat pro jejich partnery. Bude to znamenat, že Nvidia začne dělat byznys, s nímž budou konkurovat lidem, kterým prodává základ (pozn. AV: nejsem si jistý významem, v originále „against the people they're selling the core to“), což vypadalo jako velmi zajímavý střet zájmů. 

Být výrobcem karet, byl bych znepokojený tím, kdyby lidé, od nichž nakupuji grafické čipy, a grafickými čipy míním základ (pro kartu), mi odteď konkurují. Jak takový vztah vypadá? Při uvedení Pascalu byla řada značek a recenzentů a článků a kvanta lidí včetně mě se ptala hej, to vypadá děsivě, znamená to, že Nvidia hodlá případně výrobce AIB odříznout a vyrábět karty sama? A Nvidia v podstatě odpovídala, že nemáme tušení, o čem mluvíme. Jde o omezené množství karet, omezené série, nebudeme to dělat po celý čas. No, a v Kolíně nad Rýnem přišla řada 20, opět s Founders Edition, která už se po celou dobu prodávala. Tady se ukázala pravá tvář Nvidie, jak je na tom s upřímností, ukázalo se, že opravdu dělá byznys, s nímž jde proti svým partnerům, a platí to od té doby až do dneška. Pojďme dál, Founders Edition od Nvidie byly typické karty, které byly za „MSRP“, budu se tomu věnovat, vraťme se k FE z řady 10, na kterých byl proti MSRP ještě příplatek 100 dolarů, ale řada 20 už přišla se stejnou cenou, jako byla ta doporučená. Typicky mají být za MSRP nejlevnější modely. Teď jste jako partner Nvidie ve velmi svízelné situaci, když se snažíte udělat kartu, která je „lepší“, protože chcete vylepšit design, typicky to bylo chlazení a napájení. Ale jak toho chcete dosáhnout, když stojíte proti někomu, kdo to vždycky dokáže vyrobit levněji, protože nemusí sama od sebe nakupovat grafický čip a základ karty, u kterého jsou na výrobních nákladech, a řeknou hej, my máme jenom výrobní náklady za materiál, nemusíme sami sobě nic přirážet, jestli to dává smysl. Takže mohou vždy vyrábět levněji než AIB. 

Dobrá, se vším tím snižováním nákladů a zlevňováním, ke kterému teď u grafických karet dochází, k dnešnímu dni, kdy natáčím toto video, tady mám obrázek z Best Buy (v čase 11:00), na něm můžete vidět, že RTX 3090 Ti Founders Edition je za 1099 dolarů, to je 900 dolarů pod MSRP 1999 dolarů. Celkem dobrý kauf, myslím, že většina lidí bude souhlasit. Teda jestli někdy ta karta za ty peníze stála. Jde o cenu karet, které se v současnosti zobrazují jako nedostupné. To vysvětlím později, jak funguje zásobovací řetězec, to vysvětlím v další části videa.

Rozdíl 300 nebo 399 dolarů. Důvodem je, že už teď mají ztrátu. Ptal jsem se EVGA, jestli mají na těch kartách ztrátu, když je prodávají za 1399 dolarů. Jestli jsou ve ztrátě, když takovou kartu prodávají za 1399 dolarů, a odpověď byla ano. Protože po všem tom zlevňování, všechny karty, které teď prodávají, znamenají ztrátu. Pro výrobce znamená 1099 dolarů ztrátu. Znamená 1099 dolarů ztrátu i pro Nvidii? Nevím. Nevím, jaké mají u té karty výrobní náklady. Ale jde opět o dobrý příklad toho, co EVGA vysvětluje – podkopávání, absence respektu, dohody, které nejsou oboustranně výhodné, taktika z pozice silnějšího, hra podle pravidel Nvidie, nebo vás sejme, a nakonec vás stejně podrazí s takovou cenou, protože jde o nejlevnější RTX 3090 Ti na trhu ve srovnání s AIB. Nvidia je očividně v pozici, že musí vyprodat spoustu RTX 30 a vykašle se na všechny své partnery jenom proto, že chce dostat zpátky aspoň něco z těch nákladů.

Postoj EVGA je takový, všechny ty věci už jsme vysvětlovali – nevíme, kdy produkty přijdou, nevíme, kolik budou stát, kdy budou dostupné, nemáme ovladače před recenzenty, zní to jako špatný vztah, takže vás to nakonec přestane bavit a máte toho dost. 

Jaká je budoucnost EVGA?

Speciálně jsme se zeptali, co to znamená. Jak vypadá budoucnost EVGA? Protože teď to zní, že by se měli spojit s jiným výrobcem – AMD, Intelem, nebo celou společnost prodat, jaká je budoucnost EVGA? EVGA nebude prodávat karty, zůstane z nich jenom to E bez VGA. EVGA byly superextrémní videografické adaptéry. To je to, co bylo e, znamenalo to vždy extrémní, Ne jenom že teď budou extrémně neprodávat žádné grafické karty. Adrew říká, že nemá zájem společnost prodávat. Nehodlá ji prodat, v žádném případě. Myslím tím, že mají vlastní budovu, mají velmi nízké režijní náklady, nedá se mluvit o tom, že by to byla potápějící se loď. Jde o rozhodnutí, které je velmi dobře promyšlené. Zřejmě byly vztahy mezi Nvidií a EVGA tak zlé a napjaté, že se rozhodli, že se to nadále nedá snášet. To je to, co jsem si ze setkání odnesl. 

Andrew se obává, že kdyby společnost prodal, nové vedení společnosti by začalo dělat průměrné produkty, začali by dělat špatná rozhodnutí, která by šla proti principům a filozofii, kterou společnost zastávala, protože musíte uznat, že neexistuje značka, kterou bych mohl zmínit a lidi by proti ní neměli výhrady. EVGA má jedny z nejlepších záručních podmínek, program step-up, stojí si za svými produkty, má servisy ve spojených státech, když se kohokoliv zeptáte na záruční podmínky EVGA a proces reklamace, najdete výjimky a lidi, kteří při reklamaci měli potíže, k jakým dochází u všech společností, ale celkový dojem byl pozitivní. A já myslím, že o to teď přicházíme a je to opravdu na houby. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama