Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue? | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

30. 4. 2014 13:00 11

Seznam kapitol

1. Gamdias Hermes 2. Balení a první dojmy 3. Mechanické spínače 4. Funkce a vlastnosti pro hráče
5. Ergonomie pro psaní 6. Design 7. Software 8. Závěr

Mechanická klávesnice Gamdias Hermes je zaměřená na hráče. Přesto využívá spínače Cherry MX Blue, které jsou spíše na psaní. NKRO nebo velký počet makrokláves mají i někteří konkurenti, Gamdias nás láká na mechanické spínače s technologií Element. Podíváme se, jak si Chery MX Blue s vylepšením vedou oproti konkurenci.

Reklama

Gamdias Hermes je herní klávesnicí, je tedy rozumné od ní očekávat odpovídající vlastnosti. Konkrétně by progamer měl sledovat typ mechanického spínače, protože zdaleka ne všechny jsou vhodné na hry, respektive na některé žánry her. Dalším faktorem výběru nejen pro hráče může být i počet nadstandardních makrokláves a tlačítek a jejich pozice a vlastnosti. Nezřídka je možné se setkat s variantami klávesnic, kde hlavní pole kláves je kvalitněji zpracované než klávesy funkční nebo pro makra.

Už jsme zmínili, že Hermes je osazen spínači Cherry MX Blue doplněnými o technologii Element. První poznatek z testovaní je poměrně překvapivý. Na základě chování jednotlivých kláves lze s jistotou říci, že se hlavní část klávesnice chová jinak než numerický blok. Po rozebrání není na spínačích patrný žádný rozdíl, v obou částech jsou klasické spínače Cherry MX.

Jelikož mi přišlo podezřelé, že by na klávesnici byly použity dva typy spínačů, které vypadají zcela identicky, tak se jal zkoumat důkladněji. A světe div se, vše je najednou jasné. Výrobce do rámečku pod tlačítka mezi spínače ukryl nenápadnou tlumící gumovou membránu, o kterou se při úplném stisku klávesa zarazí. Pokud ji odstraníte, vyrobíte z klávesnice verzi, která se chová jako se standardními spínači MX Blue. V oblasti numerického bloku tato gumová vložka není osazená.

Jak se tedy klávesy liší? Ty v hlavní části jsou tišší a „měkčí“. Právě ony jsou doplněné technologií Element vylepšené výrobcem a na numerický blok jsou použity samotné MX Blue. Tento rozdíl je každopádně poměrně malý, všiml jsem si ho jen proto, že jsem se vyloženě soustředil na vlastnosti jednotlivých kláves. Protože právě hlavní část je nejčastěji používanou, bude dále řeč o chování části doplněné o Element.

Jsou tedy MX Blue vhodné na hry? Obecná odpověď zní ne. Respektive je potřeba tento výrok rozvést a vysvětlit v souvislostech. Modré mechanické spínače nejsou lineární, vyžadují tak v určitý moment před aktivací větší sílu stisku než po zbytek dráhy. Provádět rychlé opakované akce na nelineárních spínačích je tedy obecně obtížnější než na lineárních.

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz

V předchozím odstavci byla popsána typická odpověď, kterou byste dostali v odborných diskuzích o mechanických klávesnicích a konkrétně o vztahu Cherry MX Blue a progamingu. Není to však tak černobílé. Modré spínače jsou sice ve hrách teoreticky méně efektivní než například varianta MX Red, ale nesmí se zapomínat na to, že mají svojí charakteristikou poměrně blízko klasickým membránovým klávesnicím. Pro někoho tedy budou i přesto ve hrách vynikající oporou, protože si dotyčný nebude muset zvykat na úplně nové vlastnosti klávesnice. Další výhodu mají MX Blue v situacích, kdy potřebujete aktivovat nějakou schopnost nebo jinou aktivitu a potřebujete to provést jen jednou. Na červených spínačích to může být obtížnější, protože nemáte žádnou zpětnou odezvu.

Na základě předchozích úvah bych spínače Cherry MX Blue v herních klávesnicích nezatracoval. Nicméně jednu věc u Gamdias na jejich mechanické klávesnici nevyřešili dobře. Jde o větší klávesy jako je Shift nebo mezerník. Pro ně jsou použity stejné spínače jako pro zbytek hlavní části klávesnice, což vede k tomu, že pro větší klávesu neposkytují adekvátní oporu. V důsledku se to projevuje tak, že mezerník jde stisknout velmi snadno a jeho návratová síla je ještě menší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama