Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue? | Kapitola 6

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

30. 4. 2014 13:00 11

Seznam kapitol

1. Gamdias Hermes 2. Balení a první dojmy 3. Mechanické spínače 4. Funkce a vlastnosti pro hráče
5. Ergonomie pro psaní 6. Design 7. Software 8. Závěr

Mechanická klávesnice Gamdias Hermes je zaměřená na hráče. Přesto využívá spínače Cherry MX Blue, které jsou spíše na psaní. NKRO nebo velký počet makrokláves mají i někteří konkurenti, Gamdias nás láká na mechanické spínače s technologií Element. Podíváme se, jak si Chery MX Blue s vylepšením vedou oproti konkurenci.

Reklama

V úvodu jsem představil Gamdias jako lehce extravagantní značku, jejíž produkty občas vyvolávají rozpačité reakce u kontroverzní části trhu. Samotná klávesnice Hermes se nese v duchu produktů této značky, nicméně se drží na uzdě. To je pozitivní vlastnost, protože klávesnice jakožto přímé propojení mezi uživatelem a PC by měla být především funkční a ergonomická.

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednotlivé prvky klávesnice jsou podsvícený červenými LED, které jsou individuální pro každou klávesu. Podsvícení kláves díky tomu působí rovnoměrně, rovnoměrné, ale u samotných kláves je kvůli umístění LED problém s nasvícením víceřádkových popisků – spodní řádek má přibližně poloviční intenzitu oproti hornímu. Celé podsvícení se dá regulovat i vypnout.

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co by se běžnému uživateli nemuselo úplně pozdávat, je atypické písmo použité pro popisky klávesnice – je tedy pravda, že ti opravdoví pisálci se pod prsty nedívají, ale i tak mi přijde zvolený font jako ne příliš elegantní a snadno čitelný.

Makroklávesy

Dobrou vlastností herní klávesnice jsou i nadstandardní mapovatelné klávesy. Někdo je třeba nepoužije, ale je řada lidí, kteří se bez nich neobejdou. Problém je, kam klávesy, co jsou „navíc“, umístit. Když vezmeme v úvahu fakt, že běžná klávesnice zaměstná obě ruce (popřípadě jednu ruku při hraní), makrotlačítka umístěná například nad řadou F kláves jsou ze standardní pozice rukou prakticky nedostupná.

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz

Gamdias Hermes se k tomuto problému postavil čelem a kromě poměrně standardního rozšíření na levé straně klávesnice přidal i klávesy na spodní hranu klávesnice. Na levé straně najdete celkem 5 funkčních kláves. Na spodní straně jsou celkem dvě trojice extra kláves. Tři z nich najdeme pod mezerníkem, což je poměrně dobré umístění, zbývající tři jsou v oblasti šipek. Poslednímakro klávesy nalezneme přímo u šipek. Zde to může chvilku trvat, než si zvyknete na to, že po hmatu nenajdete typický kříž, ale blok.

NKRO

N-key roll over aneb kolik kláves dokážete stisknout najednou. To je jedna z věcí, na kterou se u herních klávesnic dříve kladl velký důraz. Membránové totiž trpěly a trpí neduhem, který se označuje jako ghosting. Při stisku kombinace některých kláves dojde k zablokování detekce dalších.

Mechanické klávesnice ale většinou kvůli odlišné konstrukci poskytují plné NKRO, jinými slovy ať mačkáte klávesy a tlačítka, jak chcete, pořád budou detekována. Stejně je tomu i u Gamdias Hermes. Pro hry tedy v tomto ohledu ideální klávesnice.

Gamdias Hermes: herní klávesnice s Cherry MX Blue?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama