genius-luxemate-810-media-cruiser-htpc-specialista
Hardware Článek Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

18. 4. 2007 01:00 19

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Rozmístění prvků, multimediální část 4. Závěr

Dnes se podíváme na zoubek klávesnici Genius LuxeMate 810 Media Cruiser, která v sobě integruje funkčnost klasické bezdrátové klávesnice, dálkového ovladače a dokonce i polohovacího zařízení. Pohodlné ovládání a velký dosah ji přímo předurčuje pro snadné používání HTPC spolu se systémem Windows XP Media Center Edition.

Reklama

V otázce vzhledu se tentokrát inženýři Geniusu opravdu odvázali. Celý koncept přitom není nijak složitý. Zajímavější část klávesnice tvoří dvě ovládací jednotky po stranách, které perfektně padnou do ruky podobně jako ovladač k televizi. Ovládací jednotky jsou s psací částí spojeny dvouvrstvým plexisklem, které vypadá velmi efektně. Otázkou je jak dlouho plexisklo vydrží ve stejném stavu jako po zakoupení, je totiž velmi náchylné na poškrábání.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz


klikněte pro detail

Výrobce naštěstí zvolil jemně matnou povrchovou úpravu samotné klávesnice, kterou mám osobně mnohem raději než povrchovou úpravu lesklou. Matná povrchová úprava má tu výhodu, že je příjemná na dotyk a nejsou na ní vidět otisky prstů. Je trochu škoda, že na ovládacích jednotkách zvolil výrobce jiný vzhled různých skupinek tlačítek (kov, lesklý černý povrch, světle šedá, tmavě šedá, stříbrná a zelené tlačítko Start). Genius má někdy tendence dělat své výrobky "přeplácané".

I přes velké ovládací jednotky po stranách LuxeMate 810 jen mírně překračuje rozměry běžných klávesnic. Šířka je jen o něco málo větší než u řady jiných klávesnic, výrobce se do velikosti 450mm vešel především díky odstranění numerického bloku a včlenění šipek a kláves nad nimi do návrhu psací části klávesnice. Psací část tak v podstatě připomíná klávesnici z notebooku. Vzhledem k zaměření produktu se výrobce samozřejmě nezabýval žádnou podpěrkou pro zápěstí. U LuxeMate 810 se počítá s tím, že ji budete mít položenou na klíně spíše než na stole před obrazovkou počítače. Pro toto použití je klávesnice naštěstí docela tenká - 34mm a v psací části je to ještě mnohem méně.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled z profilu (klikněte pro detail)

Spodní strana klávesnice nabízí velké protiskluzové nožičky, po třech na každé straně. Velké nožičky dobře zabraňují pohybům do stran, malé zase pohybům nahoru a dolů. LuxeMate 810 tak drží na stole jako přibitá. Na levé straně se ještě skrývá kryt na baterie a červené tlačítko Connect pro připojení k USB přijímači.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz


spodní strana našeho všeuměla (klikněte pro detail)

Genius se opět vydal po cestě skoro rovných kláves. To jenom dokazuje, že jsou klávesy s velkými žlábky v dnešní době již mrtvou záležitostí. Okraje kláves jsou dolů zkoseny poměrně razantně, plocha jednotlivých tlačítek je tedy dostatečná. Zvukový projev je poměrně příjemný a to i u větších kláves, jakou je například mezerník. Klávesy nekladou velký odpor a jdou dolů o naprosto minimální vzdálenost, takže se pro jejich stisk nemusíte nijak zvlášť namáhat. Stisk zní jako stříhání nůžek. U některých hůře usazených kláves je stisk doprovázený lehkým klepnutím. LuxeMate 810 tedy není nejtišší klávesnice co jsem kdy slyšel, ale k hlučnému klapotu běžných klávesnic má opravdu daleko.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz


klikněte pro detail

Popisky se v psací části klávesnice opravdu povedly, a to včetně českých, které se od originálních nedají rozeznat (zřejmě byly lepeny přímo v továrně). Font má ideální velikost a tučnost, písmenka a znaky jsou tedy dobře čitelné. To samé se týká i popisků v multimediální části klávesnice. Jedinou výjimku tvoří kovové klávesy, které mají ikonky "vtlačené", ale s neobarvenými písmeny, takže se od sebe při pohledu z větší vzdálenosti nedají rozeznat. Stisk multimediálních tlačítek je o dobrou úroveň hlasitější, většina z nich zní jako slyšitelné lupnutí. Tuhost stisku je také vyšší, ale to se dalo u těchto tlačítek očekávat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama