genius-luxemate-810-media-cruiser-htpc-specialista
Hardware Článek Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista | Kapitola 3

Michal Mitrega

Michal Mitrega

18. 4. 2007 01:00 19

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Rozmístění prvků, multimediální část 4. Závěr

Dnes se podíváme na zoubek klávesnici Genius LuxeMate 810 Media Cruiser, která v sobě integruje funkčnost klasické bezdrátové klávesnice, dálkového ovladače a dokonce i polohovacího zařízení. Pohodlné ovládání a velký dosah ji přímo předurčuje pro snadné používání HTPC spolu se systémem Windows XP Media Center Edition.

Reklama

V Geniusu se museli vypořádat s opravdovým problémem. Jak zajistit šířku 45 centimetrů a přitom na opačné konce klávesnice umístit rozměrné ovládací jednotky? Psací část klávesnice je proto vyřešena opravdu minimalisticky, podobně jako na notebooku. I přes to na sobě nejsou jednotlivé klávesy namačkané a díky dobrému sklonu na okrajích každé z nich mají dokonce dostatečně velkou plochu pro stisk. Směrové šipky jsou tradičně vtlačeny pod klávesu Enter, blok kláves nad nimi je tentokrát vyrovnán podél pravého okraje celé klávesnice. Klávesy jsou poskládány nahusto - bez mezer mezi sebou, a to včetně F-kláves.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz


psací část klávesnice (klikněte pro detail)

Na psací části klávesnice se samozřejmě také odehrálo pár změn, které můžou (ale nemusí) psaní pořádně znepříjemnit. Nejhorší je zmenšení kláves Ctrl a Alt na obou stranách. K vzteku může být i zmenšený pravý Shift, naopak potěší zachovaný levý Shift - klávesa zpětného lomítka tentokrát ustoupila, zabrala naopak místo pro klávesu Enter. Ostatní klávesy zůstaly "jakž takž" v normálu.

Levý ovládací panel slouží k ovládání audia nebo videa. Jsou tu typická tlačítka Previous (předchozí skladba), Next (následující skladba), Play/Pause (přehrát/pozastavit), Stop (zastavit), Volume Up or Down (zvýšit nebo snížit hlasitost) a Mute (úplně ztlumit zvuk). Kromě nich tu najdeme ještě tlačítka pro "převíjení" dopředu a dozadu a tlačítka na přepínání kanálů. Netradiční funkci nabízí tlačítko Rec, umožňuje totiž spustit nahrávání filmu, na který se právě koukáte. Dále tu jsou tlačítka pro vypnutí/uspání počítače a dvě tlačítka, která slouží jako pravé a levé tlačítko na myši. Ty bych rád viděl blíž k okraji, jejich ovládání by tak bylo mnohem intuitivnější.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravý ovládací panel proti tomu nabízí mnohem sofistikovanější funkce. Předně je to luxusní osmipolohový ovladač, který má na starosti pohyb kurzorem po obrazovce. Jeho ovládání je velmi návykové, což se nedá říct o žádném touchpadu, který jsem zatím zkoušel (včetně toho na Logitech diNovo Edge). Citlivost je také skvělá, není ho třeba nijak zvlášť namáhat pro dosažení požadovaného efektu.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - HTPC specialista
i Zdroj: PCTuning.cz

Další zajímavou vychytávkou je široké kolečko, které plně nahradí kolečko na myši. Ovládání je opět velmi jednoduché, rolování textem nahoru a dolů je perfektní. Tlačítka na pravé a levé straně slouží pro rolování do stran. Jedinou nevýhodou je stisk kolečka, který kupodivu nefunguje jako stisk kolečka na myši, ale jako tlačítko Enter. Pod kolečkem se nachází tlačítko pro skok zpět v prohlížeči a tlačítko More, které vám nabídne další informace o vybrané položce.

Kovová tlačítka pod tlačítky Back a More slouží pro snazší pohyb systémem Media Center Edition - pro rychlé skákání "do" a "z" nejrůznějších nabídek. Kovová tlačítka na levém okraji slouží k zapnutí televize, nahrávání kanálu, zapnutí nápovědy, vyvolání DVD menu a zapnutí kecálka MSN. Tlačítko Start slouží k rychlému přístupu do systému Media Center.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama